• Dell Inspiron M5110 nie uruchamia się.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Dell Inspiron M5110 nie uruchamia się.

przez Stani 25 lutego 2017, 12:55
Laptop jak w temacie na płycie;
DQ15 AMD UMA/DIS
48.4IE04.021
10246-2
PWB:M8GR8 Rev: A00

Brak nienaturalnych rezystancji na cewkach.
Brak napięć z przetwornicy 3/5V.
Przetwornica nie uruchamia się bo sygnały PWR_5V_ENTRIP1 i PWR_3D3V_ENTRIP2 mają wielkość 5V.
PQ4101 jest dobry.
Brak sygnału 3V_5V_EN.
S5_ENABLE brak. Przypadkowe przywarcie podczas pomiaru pinu 14 kbc do pinu 15 kbc spowodowało chwilowy wzrost prądu do 0.9A. Nie próbowałem więcej wymuszać, S5_ENABLE, żeby czegoś nie uszkodzić więc prawdopodobnie przetwornica wtedy wystartowała.
Przycisk power działa. Jest zmiana stanu na KBC PSL_IN2.
Pobór na początku 8mA, po krótkim czasie 10mA.
Przeprogramowałem pamięć 25L1606E wsadem bios-dell-m5110-wistron-dq15-amd-queen-m12-t23549.html?hilit=m5110
Czy w tym przypadku pozostaje tylko wymienić KBC, czy też można jeszcze coś sprawdzić?.

Re: Dell Inspiron M5110 nie uruchamia się.

przez Google Adsense [BOT] 25 lutego 2017, 12:55

#2 Re: Dell Inspiron M5110 nie uruchamia się.

przez sebastiank 25 lutego 2017, 14:42
Przeprogramuj obie kości.
Wymuszając S5_Enable prąd był zdecydowanie za duży. W S5 powinieneś mieć ok. 10mA.
Sprawdź rezystancje na cewkach oraz na wyjściach LDO (VReg) przetwornicy 3/5V.

#3 Re: Dell Inspiron M5110 nie uruchamia się.

przez Stani 25 lutego 2017, 18:10
Normalnie bez naciśnięcia power mam ok. 10-12mA. S5_ENABLE powinien pojawić się dopiero po naciśnięciu przycisku power a więc zwarciem do pinu 15 kbc, który ma wysoki stan, zrobiłem jakbym nacisnął power i prawidłowo zadziałał KBC. To był incydent i nie chciałbym zbyt długo trzymać wymuszonego wysokiego stanu S5_ENABLE.
O której drugiej pamięci piszesz?. Nie zauważyłem drugiej pamięci a Nuvoton 795 nie jest chyba programowalny?.

#4 Re: Dell Inspiron M5110 nie uruchamia się.

przez sebastiank 25 lutego 2017, 18:28
Przyjrzyj się schematowi.
Podając 3,3V na S5_ENABLE płyta powinna znaleźć się w trybie S5 - oczekiwanie na włączenie. W tym trybie powinien być pobór rzędu 10mA, nie 0,9A i pracować przetwornica 3/5V.
Sygnał S5_ENABLE jest podwieszony do 3D3V_AUX_KBC - "domyślnie" po podłączeniu zasilania powinna płyta przejść w tryb S5. Sprawdź czy chwilowo przechodzi (po podłączeniu zasilacza). Być może z powodu np. za niskiej rezystancji płyta jest wyłączana.

#5 Re: Dell Inspiron M5110 nie uruchamia się.

przez Stani 25 lutego 2017, 18:58
Trochę inaczej na to patrzałem. Przetwornica jest włączana sygnałem 3V_5V_EN. Jeśli nie ma S5_ENABLE to się nie włączy. Rezystancja pinu 14 KBC do masy jest 180k więc uważałem, że albo wsad KBC jest niewłaściwy bądź uszkodzony jest KBC. Ponieważ na schemacie, który mam nieczytelna (rozmyta ) jest strona z przebiegami czasowymi, korzystałem z innego schematu na którym S5_ENABLE pojawia się dopiero po naciśnięciu przycisku power. Pominąłem w swoich rozważaniach, że po naciśnięciu przycisku najpierw pojawia się 3D3V_AUX_KBC a po nim S5_ENABLE. Obecnie mam 3D3V_AUX_KBC a nie ma S5_ENABLE. Sprawdzę rezystor podciągający i rezystancje przetwornicy.

-- 25 lutego 2017, 18:43 --

Na nodze 15 przetwornicy LDO3 sygnał 3D3V_AUX_PWR mam 3.3V.
Na node 14 LDO5 sygnał 5V_AUX_S5 jest 5.0V a więc książkowo.
Rezystancja PL4101 398Ω (chyba mało) PL4103 ponad 10kΩ.

-- 25 lutego 2017, 18:49 --

sebastiank napisał(a):Przeprogramuj obie kości.

A co z tymi pamiątkami?.

Czy mając na uwadze tranzystory Q2703 i Q2706 układ nie zachowuje się poprawnie tylko zły sygnał jest wystawiany jest przez KBC?.
Jeszcze nie przeanalizowałem wersji płyty i poprawek , które są na schemacie.
Obrazek

#6 Re: Dell Inspiron M5110 nie uruchamia się.

przez Stani 26 lutego 2017, 10:16
Moja wersja jest po wniesieniu poprawek więc tranzystora Q2706 nie ma. Q2703 jest.
Nie ma też RN2705 więc S5_ENABLE nie jest podciągany do 3D3V_AUX_KBC przez ten rezystor.

#7 Re: Dell Inspiron M5110 nie uruchamia się.

przez sebastiank 26 lutego 2017, 10:31
W tej płycie jest jedna kość. Moja pomyłka.
Jakie masz napięcie na AD_IA i AC_IN#?
Zasilacz oryginalny i odpowiedni?
Sprawdzałeś na baterii?

#8 Re: Dell Inspiron M5110 nie uruchamia się.

przez Stani 26 lutego 2017, 10:40
Zasilacz serwisowy z wbudowanym zaprogramowanym na 130W emulatorem one wire. Do tej pory nie było problemu z Dellami. Na baterii nie próbowałem ponieważ jej nie mam w tej chwili fizycznie. Mam sama płytę. Płytka z czujnikiem halla też jest.
Napięcia zaraz pomierzę.

-- 26 lutego 2017, 09:52 --

Chyba będzie bingo. Na pinie 5 chargera jest 0V i na pinie 7 jest 0V. nie sprawdzałem bo poszedłem na skróty. Przeważnie na wyjściu BT+ pojawia się szczątkowe napięci (u mnie 2.4V) więc założyłem, że układ chargera jest OK. Niewłaściwy zasilacz spowoduje tylko, ze nie będzie ładowania ale laptop powinien się uruchomić bez baterii.

-- 26 lutego 2017, 10:18 --

Nie mogę znaleźć rezystora PR4027.

-- 26 lutego 2017, 10:27 --

Ponieważ 3D3V_AUX_PWR jest to 3D3V_AUX_S5 też powinno być. (Sprawdzone - jest).

-- 26 lutego 2017, 10:54 --

Sprawdziłem jeszcze raz tor S5_ENABLE. Z pinu 14 KBC prze rezystor PR3603(1k) połączony jestz diodą D3601 i rezystorem PR4106 (PIN 1) tworząc sygnał 3V_5V_EN. PIN 2 rezystora połączony jest z pinem 5 (bramką) podwójnego tranzystora PQ4101 powodująć przy wysterowaniu ustawieniu niskiego poziomu na wejściu PWR_5V_ENTRIP1 przetwornicy. Przetwornica się uruchamia jeśli napięcia ENTRIP są niższe niż 4.5V. W tej chwili są 5.0V.
Dzieje się tak ponieważ S5_ENABLE ma stan niski. Brak jest rezystorów podciągających więc wysoki stan musi wystawić KBC więc może to być niewłaściwy wsad lub uszkodzony KBC.
Rezystancja sygnału 3V_5V_EN do masy wynosi 170kΩ. Spróbuję jeszcze znaleźć i wylutować diodę D3601.
Czy dobrze rozumuję?.

-- 26 lutego 2017, 11:04 --

Dioda dobra. Rezystancja na katodzie diody D3601 wynosi 70kΩ.

-- 26 lutego 2017, 13:20 --

Przeprogramowałem powtórnie bios wsadem ściągniętym z Vinafix do modelu dokładnie takiego jak mój t.j. z oznaczeniem 10246-2.
Bez zmian.

-- 26 lutego 2017, 14:04 --

Brak jakiejkolwiek komunikacji pomiędzy KBC i pamięcią EC. Zasilanie pamięci jest.

-- 26 lutego 2017, 19:22 --

Ściągnąłem z Vinafix oprócz wsadu, również boardview oraz schemat z idealną ostrością dodatku z sekwencjami power czyli te strony, które są wklejone w schemacie na forum i opisane jako m.in. "Sabina Rose".
Znalazłem PR4027. Jest dobry.
Według tego schematu sekwencja zasilania jest następująca:
1. AdapterIn.
2. AD+
3. 5V_AUX_S5, 3D3V_AUXS5
4. S5_ENABLE
5. 3D3V_S5, 5V_S5
i.t.d.
U mnie prawidłowość kończy się na punkcie 3. S5_ENABLE już nie ma.

Zamówiłem KBC.

#9 Re: Dell Inspiron M5110 nie uruchamia się.

przez Stani 1 marca 2017, 18:54
Po wymianie KBC pobór prądu 5mA. Nadal się nie włącza. Wymuszenie stanu wysokiego sygnału PWR_3D3V5V_ENTRIP powoduje wzrost poboru prądu do 1.035A z jednoczesnym uruchomieniem na maxa wentylatora. Oznacza to, że musi być napięcie 5V_S0.
KBC wlutowany poprawnie. Sprawdzone wszystkie piny na okoliczność zwarć i połączeń z padami.

-- 1 marca 2017, 21:12 --

Jeszcze raz sprawdziłem sygnał AC_IN# oscyloskopem. Po włączeniu zasilania występuje impuls do stanu wysokiego po czym ustala się stan niski. Jest to chyba właściwe ba nawet na schemacie jest zaznaczony aktywny niski stan. Sygnał PWR_CHG_ACOK też się zachowuje właściwie. Stan wysoki ustanawia się po przejściu AC_IN# w stan niski.
Nie wiem tylko czy AD_ID przy nie podłączonej baterii powinno mieć stan inny niż niski.

-- 1 marca 2017, 21:17 --

Jeszcze jedno pytanie.
Czy w tych modelach zasilacz serwisowy z emulatorem układu 1-wire zaprogramowany na moc 130W może być przyczyną sytuacji jaką mam?.
Do tej pory nie miałem problemów. Poza tym było tak, że najwyżej nie była ładowana bateria.

#10 Re: Dell Inspiron M5110 nie uruchamia się.

przez Stani 2 marca 2017, 21:32
Po powrocie do oryginalnego wsadu i podciągnięciu S5_ENABLE do 3D3V_AUX_S5 (wstawieniu rezystora RN2705) płyta ruszyła. Daje się włączyć i wyłączyć przyciskiem power. Pobiera ok 1,5A przy włączeniu, natomiast po wyłączeniu w S5 pobiera 55mA (zdecydowanie za dużo). Na zewnętrznym monitorze nic nie wyświetla ale to jeszcze nic nie znaczy.
Teraz na razie poszukam przyczyny poboru 55mA. Może układ ładowania baterii?.

Re: Dell Inspiron M5110 nie uruchamia się.

przez Google Adsense [BOT] 2 marca 2017, 21:32
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).