• HP Compaq 6910p chodzi tylko z baterii

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 HP Compaq 6910p chodzi tylko z baterii

przez benek111 16 stycznia 2011, 16:37
HP Compaq 6910p chodzi tylko z baterii , nie ładuje. Gniazdo zasilacza ok, tranzystory PQ3 , PQ4 ok. Brak zasilania na MAX8734 a tym samym napięć 3.3V i 5V.
Panowie ! Mam jakieś zaćmienie , gapię się w ten schemat i nie widzę jak zasilany jest ten MAX z zasilacza ? Może ktoś mnie oświeci ?

Re: HP Compaq 6910p chodzi tylko z baterii

przez Google Adsense [BOT] 16 stycznia 2011, 16:37

#2 Re: HP Compaq 6910p chodzi tylko z baterii

przez farmer 16 stycznia 2011, 17:00
Proszę podać jakie są napięcia na wszystkich nogach układu PU25 - LM393.

#3 Re: HP Compaq 6910p chodzi tylko z baterii

przez benek111 16 stycznia 2011, 17:12
1- 0V 2-0.9V 3-1V 4-GND 5 - 5.1V 6- 1V 7-19.26V 8- 20V
Przy zasilaniu z zasilacza .

#4 Re: HP Compaq 6910p chodzi tylko z baterii 

przez farmer 16 stycznia 2011, 18:36
Za niskie napięcie na n.3 i 6 - ADP_SIGNAL - powinno być ponad 6V. Jakie masz napięcie na środkowym pinie zasilacza po odpięciu od płyty?

#5 Re: HP Compaq 6910p chodzi tylko z baterii

przez benek111 16 stycznia 2011, 18:41
19.27V a po podłączeniu do płyty jest ok 1V jak zauważyłeś

#6 Re: HP Compaq 6910p chodzi tylko z baterii

przez farmer 16 stycznia 2011, 18:50
Wymień PU25.

#7 Re: HP Compaq 6910p chodzi tylko z baterii

przez benek111 16 stycznia 2011, 19:21
po wymianie LM393 dalej jest ok 1V

#9 Re: HP Compaq 6910p chodzi tylko z baterii

przez benek111 16 stycznia 2011, 19:58
Strzał w dziesiątkę. Po podaniu ADP_SIGNAL z zewnętrznego zasilacza laptop ożył.
Jakby to człowiek wiedział jaka ma być wartość tego napięcia to by nie truł innym d...
Dzięki !!!!

#10 Re: HP Compaq 6910p chodzi tylko z baterii 

przez Vogelek23 16 stycznia 2011, 20:47
Po to jest to forum, aby Kolega się dowiedział, jakie tam ma być napięcie :)

#11 Re: HP Compaq 6910p chodzi tylko z baterii

przez benek111 28 stycznia 2011, 18:56
Panowie ! Temat wraca , kupiłem zasilacz , podłączam diody się zaświeciły , huraaa! Załączam laptopa startuje i..... chodzi jak wół , strasznie muli , staje w momencie ładowania systemu i przez bite 5min trzeba czekać na rozpoczęcie startu systemu - z baterii chodzi normalnie startuje od razu-
Jak już wystartuje system to też strasznie muli. Trzeba czekać i czekać za nim zareaguje na kliknięcie. Pokazuje ,że ładuje baterię ale oczywiście strasznie wolno rosną te procenty, przez 1h urosły aż do 6%. Jak wyjąłem wtyczkę zasilacza i podpiąłem z powrotem to pokazuje że jest 0% naładowania. Bateria na innym hp ładuje się normalnie. Czyżbym miał pecha i chiński zasilacz jest do d... ?

#12 Re: HP Compaq 6910p chodzi tylko z baterii

przez Vogelek23 28 stycznia 2011, 20:16
benek111 napisał(a):i chiński zasilacz

Cóż - jakie zasilanie, takie działanie.
Proponuję sprawdzić jeszcze raz na zasilaczu serwisowym (z podwieszeniem środkowego pinu do +19V przez rezystor 330kΩ).
Jeśli będzie źle, problem tkwi w płycie głównej. Jeśli będzie dobrze - wymień zasilacz.

#13 Re: HP Compaq 6910p chodzi tylko z baterii

przez benek111 28 stycznia 2011, 20:24
Właśnie , zanim odpowiedziałeś sprawdziłem na na innym zasilaczu , mam taki sprawdzony dużej mocy , do którego podpinam różne końcówki ( wcześniej nie miałem końcówki do HP). Podpiąłem go a na kontrolny pin podałem ok 5.5V . Laptop rusza ale niestety muli . Czyli coś jest na płycie , teraz zostaje pytanie co ? W co tu palce włożyć ?

#14 Re: HP Compaq 6910p chodzi tylko z baterii

przez Vogelek23 28 stycznia 2011, 20:34
Na środkowym pinie ma być 2/5 napięcia zasilania - czyli przy 19V ma być 7,6V.

#15 Re: HP Compaq 6910p chodzi tylko z baterii

przez benek111 28 stycznia 2011, 23:20
Myślę że to nie jest wartość krytyczna ale nie o to chodzi . Przy 7.6V jest to samo . Zrobiłem jeszcze jeden eksperyment podpiąłem tylko napięcie kontrolne i puściłem z baterii .Po podaniu tylko nap kontrolnego laptop odrazu zwalnia .

#16 Re: HP Compaq 6910p chodzi tylko z baterii

przez Vogelek23 28 stycznia 2011, 23:46
Jedyne sensowne powiązanie, jakie tu znajduję z sygnałem "kontrolnym" ADP_SIGNAL, to most południowy i sygnał OCP#.
Warto by było zbadać także oscylogramy na PU21.
W tym modelu obwody przełączania zasilania sygnałem "kontrolnym" są nieco zagmatwane i bez ich poprawnej analizy trudno jest zrozumieć istotę problemu.
Poniżej mała pomoc.

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#17 Re: HP Compaq 6910p chodzi tylko z baterii

przez benek111 29 stycznia 2011, 17:57
Tak sprawa jest związana z sygnałem OCP#. Po wylutowaniu PQ60 laptop odzyskał wigor. Na batrii sygnał ma 3.3V po podłączeniu zasilacza jest zciągany do GND.

#18 Re: HP Compaq 6910p chodzi tylko z baterii

przez Vogelek23 30 stycznia 2011, 00:13
Zmierz napięcia na n. 1, 2 i 3 wzmacniacza PU25.
Podaj przy tym napięcie, jakim zasilasz notebooka oraz napięcie, jakie podajesz na pin ADP_SIGNAL.

#19 Re: HP Compaq 6910p chodzi tylko z baterii

przez benek111 30 stycznia 2011, 18:26
Napięcia z zasilacza 19.5V , kontrolne 7.5V . Na pinach 1,2,3 wzm operacyjnego napięć niestety nie podam bo zamknąłem już laptopa. Wiem , wiem , wiem że to nie elegancko ale.... cóż. Laptop działa z wylutowanym PQ60. Tak wogóle to do czego jest potrzebny ten OCP# ?
Acha! Oczywiście Wielki Dzięki za pomoc.

#20 Re: HP Compaq 6910p chodzi tylko z baterii

przez Vogelek23 30 stycznia 2011, 19:01
OCP# - OverCurrent Protection. Zabezpieczenie przeciążeniowe.
Jeśli w płycie głównej dojdzie np. do zwarcia, zasilacz wykryje przeciążenie i odłączy zasilanie płyty, zabezpieczając ją przed rozległymi uszkodzeniami.

Pozbawianie laptopa tej istotnej cechy jest działaniem na własną szkodę.
Radzę więc nie iść na skróty, tylko doprowadzić naprawę do końca, jeśli nie chcesz w ramach reklamacji wymieniać spalonej płyty na własny koszt.

Re: HP Compaq 6910p chodzi tylko z baterii

przez Google Adsense [BOT] 30 stycznia 2011, 19:01