• Asus K52JE Nie reaguje na zasilacz, nie włącza się, wcześniej problem z dyskiem

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Asus K52JE Nie reaguje na zasilacz, nie włącza się, wcześniej problem z dyskiem

przez gruku 31 grudnia 2016, 19:09
Witam
Mam problem z laptopem ASUS X52J (K52JE - mobo). Mianowicie pojawił się problem z dyskiem twardym laptop zamulał, w hd tune dysk miał prędkość odczytu 4Mb/s, przejrzałem SMART dysku i okazało się, że wszystko jest ok oprócz INTERFACE CRC w którym miałem 1394 błędy. Sprawdziłem dysk po podpięciu przez E-sata do innego kompa dysk pracuje poprawnie z transferem ok 60Mb/s w teście HDTUNE. Podłączyłem dysk pod laptopa zrobiłem pełnego scandiska i chodził ok ok 50Mb/s do następnego restartu wartość CRC wzrosła do 1397. Następnie przestawiłem tryb z AHCI na IDE i prędkość dysku była ok. Postanowiłem jeszcze aktualizować bios i zrobiłem największy błąd na podstawie nalepki na komputerze K52JE znalazłem na stronie asusa BIOS do dokładnie tego modelu w wersji 2.12 Bios się wgrał po 2 sekundach miał się uruchomić ponownie i całkowita klapa w ogóle nie reaguje na włącznik POWER ani na zasilanie całkowity trup. Domyślam się, że będę musiał wgrać przez programator nowego biosa. Jak tak proszę o info gdzie znajduje się kostka biosu i gdzie znajdę wkład biosu tak aby działał. Wiem, że po zmianie biosu bede musiał ustawić MAC w jaki sposób to zrobić?. Dodam że na płycie głównej mam napisane że mainboard to K52JR v 2.2.
Pozdrawiam i życzę Szczęśliwego Nowego Roku.

Re: Asus K52JE Nie reaguje na zasilacz, nie włącza się, wcześniej problem z dyskiem

przez Google Adsense [BOT] 31 grudnia 2016, 19:09

#3 Re: Asus K52JE Nie reaguje na zasilacz, nie włącza się, wcześniej problem z dyskiem

przez gruku 2 stycznia 2017, 14:26
Dziękuję za linka. Chciałbym sam naprawić tego laptopa. Znalazlem kość bios koło gniazd pamięci. Kupiłem programator na Allegro. Chciałbym się dowiedzieć co po kolei zrobić. Jaką lutownicą najlepiej odlutowac tą kość, czy muszę demontować płytę bo wydaje mi się że można podejść od dołu po zdjęciu osłony dysku i pamięci. Programator CH341a prosiłbym o jakiś tutorial jak wgrać bios. Jak zaprogramuję pamięć to czytałem że muszę wprowadzić mac lanu bo się kasuje. W jaki sposób to zrobić? Proszę o poradę osoby, która to już robiła.

#4 Re: Asus K52JE Nie reaguje na zasilacz, nie włącza się, wcześniej problem z dyskiem

przez Vogelek23 2 stycznia 2017, 20:39
gruku napisał(a):Jaką lutownicą najlepiej odlutowac tą kość
Lutownicą na gorące powietrze.

gruku napisał(a):czy muszę demontować płytę
Tak.

gruku napisał(a):bo wydaje mi się że można podejść od dołu po zdjęciu osłony dysku i pamięci.
Częsty błąd osób z małym doświadczeniem w lutowaniu, który kończy się zwykle uszkodzeniem termicznym obudowy. Odradzam takie traktowanie sprzętu.

gruku napisał(a):Jak zaprogramuję pamięć to czytałem że muszę wprowadzić mac lanu bo się kasuje.
Zależy od wsadu. Najpierw zaprogramuj, potem będziesz się martwił MAC.

gruku napisał(a):Programator CH341a prosiłbym o jakiś tutorial jak wgrać bios.
Oprogramowanie jest intuicyjne, toteż nie potrzeba tworzyć tutoriali do jego obsługi. Po kolei:
  1. Type - wybierasz 25/26 SPI FLASH.
  2. Manu - wybierasz producenta Twojej kości BIOS.
  3. Name - wybierasz dokładny model Twojej kości BIOS.
  4. Wkładasz kość BIOS do podstawki zgodnie z rysunkiem w programie (musisz mieć adapter z SOP8 na DIP8).
  5. Klikasz ikonę READ, sczytujesz zawartość Twojej kości (ZAWSZE!) i zapisujesz do pliku, klikając ikonę SAVE.
  6. Klikasz ikonę OPEN, wybierasz nowy plik wsadu BIOS do programowania - plik zaczytuje się do bufora.
  7. Klikasz kolejno: ERASE (czyści kość), BLANK (sprawdza, czy kość jest pusta), WRITE (zapisuje bufor do kości), VERIFY (porównuje zawartość kości z buforem). Tutaj uwaga: jeśli którykolwiek z kroków zakończy się niepowodzem, przerywasz programowanie i sprawdzasz, dlaczego wystąpił problem.

#5 Re: Asus K52JE Nie reaguje na zasilacz, nie włącza się, wcześniej problem z dyskiem

przez sebastiank 2 stycznia 2017, 20:40
gruku napisał(a):Proszę o poradę osoby, która to już robiła
- to jedna z podstawowych czynności diagnostycznych - podejrzewam, że ponad 99% osób na tym forum wykonywało to wiele razy.

Sposób i narzędzia - praktycznie dowolne poza lutownicą transformatorową, która nie nadaje się do lutowania płyt.
Pamiętaj, że płyta jest delikatna i wrażliwa - jeśli nie masz doświadczenia - kup uszkodzoną płytę i poćwicz - lub zleć to komuś kto ma doświadczenie. Płyta którą zamierzasz naprawić nie jest właściwym obiektem do nauki!

Programatory oparte o CH341A mają intuicyjne oprogramowanie i można znaleźć sporo tutoriali.

#6 Re: Asus K52JE Nie reaguje na zasilacz, nie włącza się, wcześniej problem z dyskiem

przez gruku 2 stycznia 2017, 20:57
Bardzo dziękuję za informację. Bez większego problemu udało się odlutować za pocą lutownicy kolbowej. Mam już pamięć na płytce wszystko wygląda ok raczej nic nie uszkodzilem. Jutro będę miał programator to wgram wsad. Mam nadzieję że ten z podanego linka bedzie ok. Wolałbym drugi raz nie wylutowywac. Szukalem nalepki z MAC adresem ale nie znalazlem zadnej. Najbardziej mnie zastanawia fakt że na obudowie jest napisane mobo K52JE no to sciagnalem że strony Asusa bios do tej wersji byłem ostrożny i okazało się że jednak laptop się nie włączył pomimo informacji że wszystko przebiegło ok. Pozdrawiam

-- Posty scalono --

Tak to wygląda:
Obrazek

#7 Re: Asus K52JE Nie reaguje na zasilacz, nie włącza się, wcześniej problem z dyskiem

przez Vogelek23 2 stycznia 2017, 21:58
Noga 1 wygląda, jakby był zerwany pad :wtf:

#8 Re: Asus K52JE Nie reaguje na zasilacz, nie włącza się, wcześniej problem z dyskiem

przez gruku 2 stycznia 2017, 23:08
Może i tak wygląda normalnie tego nie widać :) mierzyłem przejście jest ok:)

#9 Re: Asus K52JE Nie reaguje na zasilacz, nie włącza się, wcześniej problem z dyskiem

przez gruku 9 stycznia 2017, 23:29
Więc tak. Wgrałem BIOS z forum elektroda.pl. Laptop pracuje ale ciągle pracuje wentylator na max obrotach. Czekam na możliwość pobrania z tego forum wsadu z wyczyszczonym ME. Spróbuje jeszcze raz. Pomimo działającego Biosu, dysk nadal ma odczyt ok 4-5Mb/s zamiast 60. Pozdrawiam

#10 Re: Asus K52JE Nie reaguje na zasilacz, nie włącza się, wcześniej problem z dyskiem  [ROZWIĄZANY]

przez Vogelek23 10 stycznia 2017, 11:09
gruku napisał(a):Pomimo działającego Biosu, dysk nadal ma odczyt ok 4-5Mb/s zamiast 60
BIOS nie jest w pełni działający - w przypadku problemów z ME, często dysk działa dużo wolniej. Przy okazji jednak, sprawdziłbym na Twoim miejscu sam dysk, podłączając go przez kieszeń USB do komputera i uruchamiając benchmark w programie HD Tune (wersja PRO, limitowana czasowo, potrafi odczytać także SMART dysku przez kieszeń USB).

#11 Re: Asus K52JE Nie reaguje na zasilacz, nie włącza się, wcześniej problem z dyskiem

przez gruku 11 stycznia 2017, 10:58
Laptop wrócił do życia. Skorzystałem z biosu do laptopa K52JR v2.2 kolegi delp (ME1203) ze strony asus-model-k52j-k52jr-t33439.html#p132296. Nie ma problemu z wentylatorem i karta sieciowa ma już adres MAC więc wszystko jest ok. Teraz powalczę jeszcze z dyskiem twardym bo jakoś moim zdaniem wszystko za wolno pracuje. Najważniejsze, że laptop żyje. Dziękuje za pomoc:) Może komuś się przyda informacja, że ten bios na laptopie X52 (K52J) - płyta głowna K52JR v 2.2 działa w 100%.
Pozdrawiam

Re: Asus K52JE Nie reaguje na zasilacz, nie włącza się, wcześniej problem z dyskiem

przez Google Adsense [BOT] 11 stycznia 2017, 10:58