• Acer V3-571G Q5WvH LA-7912P znika obraz

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Acer V3-571G Q5WvH LA-7912P znika obraz

przez maciek1221 9 grudnia 2016, 10:02
Cześć,
trafił do mnie Acer tak jak w tytule na płycie LA-7912P. Objaw był taki, że u klienta śnieżył obraz, podmieniłem taśmę matrycy i myślałem, że po problemie. Niestety problem jest inny, obraz nie śnieży, ale znika po kilkunastu minutach pracy. Nieważne, czy wyświetlana jest tapeta, czy wykonywana jest jakaś praca na komputerze. Po prostu obraz znika, zostaje samo podświetlanie matrycy. Pomaga wtedy odłączenie zasilania, wyjęcie baterii na kilka minut i można włączyć już z obrazem, znowu na kilkanaście minut.

Zastanawiam się, czy to wskazuje na uszkodzony PCH? Nie programowałem jeszcze biosu, nie wydaje mi się, żeby to on był problemem.

Pozdrawiam

Edit:
Płyta z grafiką Nvidia GT630m
edit2:
Wymiana PCH nie wniosła zmian.

Re: Acer V3-571G Q5WvH LA-7912P znika obraz

przez Google Adsense [BOT] 9 grudnia 2016, 10:02

#2 Re: Acer V3-571G Q5WvH LA-7912P znika obraz

przez Lesio23 9 grudnia 2016, 11:15
Matrycę podmieniałeś ??

Przy wymianie taśmy nie zrobiłeś żadnego zwarcia przypadkiem ?

Na zewnętrznym monitorze treść wyświetlana jest prawidłowo ? Jeśli tak to sprawdz gniazdo LVDS

#3 Re: Acer V3-571G Q5WvH LA-7912P znika obraz

przez maciek1221 9 grudnia 2016, 11:23
Tak, matryca jest ok, nie zrobiłem zwarcia - wszystko na odpiętym zasilaniu.
Nie wiem czy to wina gniazda, bo obraz czasami znika po 10 minutach, czasami po 15 minutach, a później jest problem z włączeniem laptopa (potrafi wyłączyć się po 10 sekundach lub nie wyświetla obrazu). Nie ruszam przy tym matrycą, wiec raczej nie ma to związku z taśmą i gniazdem.

#4 Re: Acer V3-571G Q5WvH LA-7912P znika obraz

przez Lesio23 9 grudnia 2016, 11:53
Sprawdź połączenie kontrolera kbc a gniazdo matrycy.

PS Jaką masz rev płyty? Podaj proszę model KBC/

Sprawdź to gniazdo LVDS

#5 Re: Acer V3-571G Q5WvH LA-7912P znika obraz

przez dan1200rr 9 grudnia 2016, 13:29
Witam, można także sprawdzić układ LID który jest na płytce z włącznikiem, proszę włączyć laptopa i szybko odłączyć płytkę z włącznikiem. Tak można przetestować laptopa z odłączoną płytką włącznika.

#6 Re: Acer V3-571G Q5WvH LA-7912P znika obraz

przez maciek1221 9 grudnia 2016, 14:43
Rev 1.0
KBC: ENE KB9012QF A3.
Wymieniłem PCH(miałem pod ręką), laptop pracował godzinę i niestety po godzinie obraz zniknął, a wyglądało obiecująco.
Jak obraz zniknie, to nie można laptopa wyłączyć włącznikiem, podświetla go, ale w ogóle nie reaguje na przycisk.

Jakie pomiary wykonać na gnieździe matrycy? Wolałbym zmierzyć co nieco przed podstawieniem gniazda.

#7 Re: Acer V3-571G Q5WvH LA-7912P znika obraz

przez dominik555 9 grudnia 2016, 14:49
Gdy włączysz laptopa po dłuższym przestoju obciąż od razu GPU np. furmarkiem i sprawdź czy efekty utraty obrazu przyśpieszy.

#8 Re: Acer V3-571G Q5WvH LA-7912P znika obraz

przez maciek1221 9 grudnia 2016, 17:42
Obciążanie furmarkiem nie ma wpływu na obraz, nie przyśpiesza to pojawiania się usterki.

Zauważyłem, że na około minutę przed zniknięciem obrazu laptop wydaje sygnał dźwiękowy odpięto>podpięto zasilacz. Za każdym razem jest taka sytuacja. Zasilacz pewny, gniazdo też, bateria włożona. Laptop nie jest dotykany w czasie testów.

#9 Re: Acer V3-571G Q5WvH LA-7912P znika obraz

przez Gregoor 9 grudnia 2016, 17:48
Skierował bym się w kierunku KBC, sugerując się tymi objawami. KBC nie nagrzewa się nadmierne?

#10 Re: Acer V3-571G Q5WvH LA-7912P znika obraz

przez maciek1221 10 grudnia 2016, 10:24
KBC się w ogóle nie nagrzewa. Jakimi pomiarami mogę go sprawdzić? Nie mam programatora do takich układów więc podstawianie na próbę wiąże się z dodatkowym kosztem, wolałbym się jakkolwiek nakierować na KBC.

Po tym jak obraz zniknie, jest problem z włączeniem laptopa, głównie na samym zasilaczu - startuje na 2-3 sekundy tak jakby nie miał zasilania albo miał go za mało. Kilkanaście razy trzeba go włączyć i w końcu uruchomi się normalnie.

#11 Re: Acer V3-571G Q5WvH LA-7912P znika obraz

przez dominik555 10 grudnia 2016, 10:44
Czy efekt zanikania obrazu na monitorze zewnętrznym też występuje? Sprawdź z odpiętą matrycą.

#12 Re: Acer V3-571G Q5WvH LA-7912P znika obraz

przez maciek1221 10 grudnia 2016, 12:18
Zaobserwowałem, że mimo ustawień o tym, żeby laptop nie wyłączał i nie przygaszał ekranu po jakimś czasie, to i tak to robi.
Przepraszam za wyrażenie, ale problem zaczyna się od 'świrowania' z wykrywaniem baterii. Czasami zaraz po włączeniu zapiszczy o odpięciu zasilacza i wtedy obraz od razu znika.
Przy podłączonej matrycy i monitorze po VGA, obraz znika na obu urządzeniach.
Przy samym monitorze VGA laptop zachowuje się tak samo. Obraz znika, około minutę później laptop się wyłącza.

#13 Re: Acer V3-571G Q5WvH LA-7912P znika obraz

przez dominik555 10 grudnia 2016, 12:52
Jakie są napięcia na cewkach i jaką wartość ma pobierany prąd w chwili zwieszenia laptopa?

#14 Re: Acer V3-571G Q5WvH LA-7912P znika obraz

przez maciek1221 10 grudnia 2016, 17:18
Pobór prądu to 1.48A, stabilnie stoi na tym wyniku, a przy normalne pracy skacze od 1 do 2,2A.
Teraz miałem duży problem z uruchomieniem laptopa po zaniku obrazu. Nie wykrywał zasilacza, po podpięciu zaraz za gniazdem było około 3V a nie 19V. Po jakimś czasie płyta dała się wlączyć normalnie.

Chciałbym dodać, że był jeszcze problem z baterią, tzn przy włożonej baterii i po podpięciu zasilacza na sekundę zapalało się zabezpieczenie przeciwzwarciowe. Problem ustąpił po wymianie kluczy PQ9 i PQ10 zaraz koło gniazda baterii.

Profilaktycznie przeprogramowałem bios, nic to nie zmieniło.

Proszę o dalsze wskazówki. Uzupełnię post o napięcia na cewkach przy kolejnym zawieszeniu...

#15 Re: Acer V3-571G Q5WvH LA-7912P znika obraz

przez Lesio23 14 grudnia 2016, 22:15
Sprawdź czy masz napięcie na odpowiednich nogach kbc.

Ja bym podmienił/przeprogramował KBC

#16 Re: Acer V3-571G Q5WvH LA-7912P znika obraz

przez pawel80 15 grudnia 2016, 02:20
Podstaw lub przynajmniej przelutuj kable przy gnieździe zasilania.
Czy na oryginalnym zasilaczu, oraz na samej baterii bez podłączonego zasilania, laptop zachowuje się identycznie?

#17 Re: Acer V3-571G Q5WvH LA-7912P znika obraz

przez maciek1221 15 grudnia 2016, 15:42
Które nogi zmierzyć w KBC?

Gniazdo zasilania już przelutowałem na samym początku, gniazdo też przykleiłem ponieważ miało luz w obudowie i mogło się w przyszłości uszkodzić.

Laptop od poniedziałku pracuje non stop i nie ma na razie problemu, po kolei dołączam kolejne taśmy i urządzenia i może to któreś urządzenie typu karta wifi powoduje problem.
Być może problem występuje tylko w obudowie....

Laptopa testuję na zasilaczu oryginalnym z nowym przewodem i wpiętej baterii. Testowany też był bez baterii i tak samo się zachowywał, a obecnie problem nie ukazuje się ponieważ laptop jest rozłożony na stole i tak jak mówiłem - wpinam co 12 godzin nowy element i czekam aż się znowu zacznie sypać.

#18 Re: Acer V3-571G Q5WvH LA-7912P znika obraz

przez maciek1221 16 grudnia 2016, 10:46
Laptop przestał wyświetlać obraz kiedy były wpięte : mikrofon, głośnik prawy, moduł z 2 portami usb, karta sieciowa.
Odpiąłem te urządzenia i laptop przez noc nie stracił obrazu (zostawiłem tylko kartę wifi).
Teraz testuje się tylko z mikrofonem, głośnikiem i gniazdami usb.
Kiedy nie wyświetlał obrazu takie zrobiłem pomiary na cewkach:

PL6 - 3,4V
PL7 - 5V
PL15 - 0,9V
PL24 - 0,9V
PL25 - 0,9V
PL27 - 0V
PL4 - 3V
PL20 - 1,1V
PL21 - 1,1V
PL22 - 0V
PL9 - 188mV
PL14 - 1V

Pomiary wykonane bez baterii na samym zasilaczu.
Po wyłączeniu laptopa nie chciał się włączyć (uruchamiał się na 2 sekundy i wyłączał, musiał postać kilka minut bez zasilania żeby się mógł włączyć) zmierzyłem rezystancję na cewkach z 0V przy wyjętym procesorze i :
PL27 - 48Ohm
PL22 - 35KOhm

Edit:
Wstawiłem nowy zaprogramowany KBC i problem nie ustąpił.
Laptop ma uszkodzony laminat, po dokręceniu palmrestu zaczyna się wyłączać, kiedy go odkręcę to problem ustępuje i powraca podczas stukania rękami od palmrest itp. Szkoda, laptop pochłonął bardzo dużo pracy, ale wiecej mu niestety nie poświęcę. Spróbuję jedynie jakoś usztywnić płytę, może to chociaż trochę pomoże.

Dzięki za próbę pomocy, pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.

Re: Acer V3-571G Q5WvH LA-7912P znika obraz

przez Google Adsense [BOT] 16 grudnia 2016, 10:46
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).