• Chipy VIA metalowe - jak reballować?

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 Chipy VIA metalowe - jak reballować?

pcdata 24 Січня 2011, 11:28
Witam, mam pytanie dotyczące układów VIA takich z metalowym wierzchem, np. K8N890 itp. Wiele z tych układów pada mi podczas grzania, rzadko udaje się z sukcesem zreballować np. przy przenoszeniu z płyty-dawcy na płytę naprawianą. Wydaje mi się że profile mam ustawione jak trzeba, kulki dobrze się układają, układ "pływa" podczas wstawiania i raczej nie jest niedogrzewany. Metodą prób i błędów doszedłem że wymagają nieco dłuższych czasów lutowania niż zwykłe układy, być może przez ten metal ma większą pojemność cieplną, ale samej temperatury nie podnoszę.
Czy te układy wymagają jakiegoś specjalnego traktowania podczas lutowania?

Re: Chipy VIA metalowe - jak reballować?

Google Adsense [BOT] 24 Січня 2011, 11:28

#2 Re: Chipy VIA metalowe - jak reballować?

frankie 24 Січня 2011, 11:43
Nie wiem jaką masz stacją ale postaraj się wydłużyć profil tak żeby narastanie temp. było wolniejsze.
Te układy nie lubią dużych skoków temperaturowych.

#3 Re: Chipy VIA metalowe - jak reballować?

h3nry 24 Січня 2011, 12:10
pcdata написав: np. przy przenoszeniu z płyty-dawcy na płytę naprawianą..... Ciach ....

Grzej od dołu przy zdejmowaniu.

#4 Re: Chipy VIA metalowe - jak reballować?

Nox2 25 Січня 2011, 18:03
Ja długo nagrzewam od dołu zanim załącze grzanie z góry. Spróbuj wydłuzyć czas grzania. Układy lubia padać jeśli zbyt gwałtownie zmienią temperaturę.

Pozdo

#5 Re: Chipy VIA metalowe - jak reballować?

pcdata 26 Січня 2011, 10:09
Dzięki za odpowiedzi, spróbuję ustawić sobie jakiś profil wg Waszych wskazówek. A co z zakładaniem kulek? Jak grzać układ z kulkami i sitem? czy tu również muszę rozciągnąć czas nagrzewania/studzenia?

Re: Chipy VIA metalowe - jak reballować?

Google Adsense [BOT] 26 Січня 2011, 10:09

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 6 гостей