• Dell Inspiron N5010, płyta DG15, brak obrazu na ekranie

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Dell Inspiron N5010, płyta DG15, brak obrazu na ekranie

przez przemko21 2 grudnia 2016, 21:41
Dell Inspiron N5010, płyta DG15 MB 48.4HH01.011

Objawem jest brak obrazu na ekranie,
Poprzednio miał identyczny objaw, ale zacząłem od programowania BIOSu i laptop chodził normalnie.
Po miesiącu Klient twierdzi, że ponowny brak obrazu oraz laptop pika 7-8 razy. Wskazywałoby to na awarię BGA. Dostałem go w swoje ręce i laptop nic nie pika. Faktycznie brak obrazu (na zewnętrznym VGA również) przeinstalowałem BIOS ale tym razem bez zmian.

Podłączyłem się pod PORT DEBUG i dostałem kod B2. Zdaje mi się, że jest tam bios Phoenix więc wyszło by na to, że wszystko jest ok. (POST done-prepare to boot operating system).

Testy socketów RAM i procesora wyszły pozytywnie (bez widocznych braków w połączeniu z BGA)

Ram podmieniany, bez zmian.
Napięcia na ewkach prawidłowe oprócz:
PL4501=0.46V
Nie do końca wiem skąd takie napięcie i czy jest prawidłowe.

Re: Dell Inspiron N5010, płyta DG15, brak obrazu na ekranie

przez Google Adsense [BOT] 2 grudnia 2016, 21:41

#2 Re: Dell Inspiron N5010, płyta DG15, brak obrazu na ekranie

przez Usunięty Użytkownik 402 2 grudnia 2016, 22:40
Podstawowe pytanie brzmi czy cpu ma zasilanie i ogólnie czy pracują wszystkie przetwornice?

Kolejna kwestia czy masz na podmianę taśmę matrycy, ewentualnie czy podstawiałeś też matrycę, sprawdzałeś połączenia?

Beep Code:
1 BIOS ROM checksum in progress or failure System board failure, covers BIOS corruption or ROM errors.
2 No Memory (RAM) detected Memory or Memory slot failure
3 chipset Error (North and South bridge error, DMA/IMR/Timer error)
Time-Of-Day Clock test failure
Gate A20 failure
Super I/O chip failure
Keyboard controller test failure

System board failure
4 Memory read / write failure Memory failure
5 Real Time Clock (RTC) power fail CMOS battery failure
6 Video BIOS test failure Video subsystem failure
7 CPU Cache test failure Processor failure
8 LCD LCD failure

#3 Re: Dell Inspiron N5010, płyta DG15, brak obrazu na ekranie

przez JPserwis 2 grudnia 2016, 23:35
Napięcie na tej cewce masz ok. Jeśli chodzi o sprecyzowanie odpowiedzi żeby kolega wiedział o co chodzi jest to cewka należąca do obwodu układu ładowania BQ24745. Gpu wymieniane czy grzane?

#4 Re: Dell Inspiron N5010, płyta DG15, brak obrazu na ekranie

przez przemko21 3 grudnia 2016, 00:16
JPserwis napisał(a):Gpu wymieniane czy grzane?

Jeszcze nie ruszałem GPU. Myślisz, żeby podgrzać i zobaczyć efekt?

-- 2 grudnia 2016, 23:18 --

LAZY napisał(a):Podstawowe pytanie brzmi czy cpu ma zasilanie i ogólnie czy pracują wszystkie przetwornice?

Przetwornice pracują wszystkie, CPU dostaje zasilanie, gdyż się grzeje

-- 2 grudnia 2016, 23:20 --

LAZY napisał(a):Kolejna kwestia czy masz na podmianę taśmę matrycy, ewentualnie czy podstawiałeś też matrycę, sprawdzałeś połączenia?

Taśmy nie mam na podmianę, ale spróbuję podmienić matrycę

#5 Re: Dell Inspiron N5010, płyta DG15, brak obrazu na ekranie

przez JPserwis 3 grudnia 2016, 19:43
Podgrzej diagnostycznie rdzeń gpu i sprawdż czy pojawi się obraz, jeśli tak to masz winowajcę.

#6 Re: Dell Inspiron N5010, płyta DG15, brak obrazu na ekranie  [ROZWIĄZANY]

przez przemko21 6 grudnia 2016, 01:18
Problemem był RAM.
Wcześniej nie zauważyłem i podstawiałem zwykłe DDR3, później zobaczyłem ze jest tam RAM niskonapięciowy DDRL.
Ram wymieniony na nowy i laptop śmiga.
Dzięki wszystkim za wsparcie

Re: Dell Inspiron N5010, płyta DG15, brak obrazu na ekranie  [ROZWIĄZANY]

przez Google Adsense [BOT] 6 grudnia 2016, 01:18