• Spalony element na PCB monitora Samsung SyncMaster 943NW

Pravila foruma:Klikni tukaj za prikaz pravil na forumu

1. Naslov teme mora vsebovati: proizvajalca naprave, poln model in kratek opis okvare.
  2. Sporočilo teme mora vsebovati: oznako tiskanega vezja (v primeru popravil strojne opreme), razširjen opis okvare, kaj je bilo preverjeno, zamenjano in/ali izmerjeno, sklep in vprašanje. Če ne morete najti oznake tiskanega vezja, morate prebrati TO TEMO. Če še vedno ne najdete oznake, prosim objavite kakovostne fotografije obeh strani matične plošče - potrebno je odstraniti vse folije in module, ki bi lahko zakrivali te oznake.
  3. Pred objavo nove teme, preberite vse teme v podforumu USPOSABLJANJA, in naredite predhodno diagnostiko na podlagi vsebine teh usposabljanj.
  4. Nalaganje celotnih navodil/shem, BIOS / firmware datotek, ali objavljanje povezav, ki vodijo do drugih spletnih strani s takšnimi datotekami, je SROGO PREPOVEDANO. Lahko objavite le majhen del navodil/shem, ali povezavo na BIOS datoteko v podforumu NEVERIFICIRANE DATOTEKE BIOS/EFI. V eni temi ne smete objaviti več kot eno stran navodil/shem. Datoteka ne sme vsebovati vidnih žigov "zaupno",, e-poštnih naslovov ipd.
  5. V eni temi lahko opišete SAMO eno napravo. Za vsako drugo okvarjeno napravo morate odpreti novo temo.
  6. Zahteve za sheme, boardview, fotografije matičnih plošč, datoteke BIOS-a ali servisne priročnike za storitve NISO DOVOLJENE. Če želite vprašati za katero koli od teh, odprite novo temo v podforumu ZAHTEVA ZA DOKUMENTACIJO & DATOTEKO BIOS/EFI.
Ta tema je označena kot ARHIVSKA. Odgovorite samo, če vaše sporočilo vsebuje rešitev (Pravila in Pogoji, 12.1).

#1 Spalony element na PCB monitora Samsung SyncMaster 943NW

Napisal/-a Folxs 5 September 2015, 17:31
Witam, mam niesprawny monitor i doszedłem mniej więcej dlaczego - spalony element ze zdjęcia, na którym jest chyba P036 (tak to wygląda pod mikroskopem) szukałem datasheeta ale nie udało mi się znaleźć nic co by pasowało do tego elementu.
Na schemat monitora raczej nie mam co liczyć, także może ktoś podpowie co to może być.
Pozdrawiam!

Slika
Slika
Slika
Slika

Re: Spalony element na PCB monitora Samsung SyncMaster 943NW

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 5 September 2015, 17:31

#2 Re: Spalony element na PCB monitora Samsung SyncMaster 943NW

Napisal/-a amorphe 5 September 2015, 19:15
Zasilacz to ILPI-178 ?
IC802 to zapewne P0368 - zamienisz go na LD7575.
Ale to nie wszystko. Widać uszkodzenie R809 (popalony), R813 (nadtopienie przy jednej okładzinie).
Do sprawdzenia także Q804, R815, IC801

#3 Re: Spalony element na PCB monitora Samsung SyncMaster 943NW

Napisal/-a Folxs 6 September 2015, 01:16
Serdeczne dzięki za odpowiedź! Będę rzeźbić.
Co do IC801 - to zapewne transoptor - jak go w miarę łatwo sprawdzić?

#4 Re: Spalony element na PCB monitora Samsung SyncMaster 943NW

Napisal/-a amorphe 6 September 2015, 09:29
Co do IC801 - to zapewne transoptor - jak go w miarę łatwo sprawdzić?

Zwykle wystarczy zmierzyć fototranzystor - najczęściej dostaje zwarcia.
Ewentualnie do fototranzystora podłączyć miernik np. na test przejścia i wysterować diodę - tranzystor powinien się otworzyć.

Przy takich usterkach, gdzie w układzie drivera jest krater (lub brakuje połowy chipa) mierzę ten tranzystor i jeśli ma zwarcie to wymieniam - jeśli nie ma zwarcia... też wymieniam.
Mam sporą ilość tych tanich transoptorów (PC817B), więc wolę go wymienić "w ciemno" niż spodziewać się niespodzianek po podłączeniu zasilania do przetwornicy.
Poza tym jest coś takiego jak "Repair Kit" np. Philipsa. Jest to zestaw elementów które należy wymienić, aby oczekiwać poprawnej pracy zasilacza - bez niespodzianek.

#5 Re: Spalony element na PCB monitora Samsung SyncMaster 943NW

Napisal/-a Folxs 7 September 2015, 21:03
amorphe napisal/-a:Zasilacz to ILPI-178 ?

Tak, dokładnie - nawet widać to na którymś ze zdjęć ;)

A co do tych zestawów naprawczych - to je można gdzieś kupić, czy to po prostu lista elementów, które należy wymienić?

#6 Re: Spalony element na PCB monitora Samsung SyncMaster 943NW

Napisal/-a amorphe 7 September 2015, 23:19
A co do tych zestawów naprawczych - to je można gdzieś kupić, czy to po prostu lista elementów, które należy wymienić?

Jak najbardziej takie zestawy są dostępne - podałem na przykładzie Philipsa, ale dostępne są też do sprzętów Grundiga, Samsunga czy Sharpa (przykład TV) ;)

Co do tego konkretnego monitora takiego zestawu nie widziałem, więc albo zostaje szukać po forach takiej usterki w tym monitorze (czyli szukać informacji co wymienić), albo wziąć miernik w garść i mierzyć samemu (wyjdzie nawet szybciej).
W razie problemów, schemat z wartościami elementów powinien się znaleźć ... ;)

#7 Re: Spalony element na PCB monitora Samsung SyncMaster 943NW

Napisal/-a Folxs 18 November 2016, 22:07
Znalazłem na jakiejś stronie schemat tego zasilacza ILPI-178 (ILPI 178).
W moim przypadku spalone są na pewno R809 - 680R, R813 - 20R, R810 - 0,47R 2W oraz P0368 / LD7575.

Za ogled datotek, priloženih tej objavi, morate biti prijavljeni.

Re: Spalony element na PCB monitora Samsung SyncMaster 943NW

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 18 November 2016, 22:07
Ta tema je označena kot ARHIVSKA. Odgovorite samo, če vaše sporočilo vsebuje rešitev (Pravila in Pogoji, 12.1).

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov