• acer 3690 brak podświetlania matrycy

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 acer 3690 brak podświetlania matrycy

przez igla84 24 stycznia 2011, 14:05
Witam serdecznie, mam mały problem z Acer Aspire 3690 mianowiecie nie mam podświetlania matrycy w momencie uruchomienia komputera podświetlanie pojawia się na sekundę bardzo słabe z prawej strony matrycy i za chwilkę gaśnie. Wymieniałem już inverter choć nie wiem do kończy czy ten nowy też nie jest uszkodzony podmieniałem także matryce objawy takie same lekkie podświetlenie na chwilkę matrycy z prawej strony matrycy podświetlenie jest bardzo słabe.
Spotkaliście może się już z takim objawem ??

Re: acer 3690 brak podświetlania matrycy

przez Google Adsense [BOT] 24 stycznia 2011, 14:05

#2 Re: acer 3690 brak podświetlania matrycy

przez pit85 24 stycznia 2011, 14:31
Wchodzi napięcie na inwerter z płyty?

#3 Re: acer 3690 brak podświetlania matrycy

przez sandro123 24 stycznia 2011, 14:47
replace or test another CCFL lamp and lamp connectors

#4 Re: acer 3690 brak podświetlania matrycy

przez pit85 24 stycznia 2011, 15:13
sandro123 napisał(a):replace or test another CCFL lamp and lamp connectors

igla84 napisał(a):podmieniałem także matryce objawy takie same

Pewny jesteś że to podświetlenie w rogu? Może to co matryca wyświetla bierzesz za słabe podświetlenie.
Najlepiej zrób fotki i nam pokaż.

#5 Re: acer 3690 brak podświetlania matrycy

przez igla84 24 stycznia 2011, 15:52
Obrazek

Tak to wygląda kiepska jakość zdjęć ale nie mam jak zrobić inaczej zauważyłem że jak pukne w czyjnik zamykania klapy to zapala się na chwilkę tak samo jak w momencie uruchomienia.

#6 Re: acer 3690 brak podświetlania matrycy

przez pit85 24 stycznia 2011, 16:02
Jakie napięcia i czy stabilne na inwerterze (złącze od płyty oczywiście)?

#7 Re: acer 3690 brak podświetlania matrycy

przez sandro123 24 stycznia 2011, 16:07
type of display? (code)

#8 Re: acer 3690 brak podświetlania matrycy

przez igla84 24 stycznia 2011, 16:16
rozumiem ze pomierzyć wględem masy napięcia jakie wychądzą ze złącza do podpięcia invertera ???

#9 Re: acer 3690 brak podświetlania matrycy

przez pit85 24 stycznia 2011, 16:23
Dokładnie tak.

#10 Re: acer 3690 brak podświetlania matrycy

przez igla84 26 stycznia 2011, 19:29
Witam napięcia pomierzyłem wygląda to tak:
11.05
11.02
0.79
3.28
0
0
0

#11 Re: acer 3690 brak podświetlania matrycy

przez Vogelek23 26 stycznia 2011, 22:25
igla84 napisał(a):.79

To nie jest napięcie, które da prawidłowe oświetlenie matrycy.
Wygląda więc na to, że brak jest regulacji jasności.

Jaka to płyta - HBL50 czy HBL51?

#12 Re: acer 3690 brak podświetlania matrycy

przez igla84 28 stycznia 2011, 18:41
Płyta HBL51-L18

-- piątek, 28 stycznia 2011, 17:49 --

Proszę o jakąś szybką pomoc ponieważ klientka chce pomału rezygnować a szczerze powiem przypadek dość ciekawy do rozwiązania.
Pozdrawiam

#13 Re: acer 3690 brak podświetlania matrycy

przez twojtek 28 stycznia 2011, 19:19
Może trzeba spróbować rozjaśnić z klawiatury , ostatnio miałem taki przypadek z Asusem , laptop przewędrował kilka serwisów , wymieniono : taśmę matrycy,inwerter, podmieniano matryce - laptop dalej nie podświetla , skończyło się na diagnozie - uszkodzenie płyty głównej ,a wystarczyło tylko rozjaśnić z klawiatury i działa do dzisiaj .

#14 Re: acer 3690 brak podświetlania matrycy

przez Vogelek23 28 stycznia 2011, 19:46
Zewrzyj (ale tylko na moment, np. pincetą) pin, na którym jest 0,79V z pinem, na którym jest 3,28V.
Jeśli podświetlenie zadziała przez tą chwilę prawidłowo, zmierz napięcie na n. 18, 19 i 20 złącza matrycy JP1 na płycie głównej.

#15 Re: acer 3690 brak podświetlania matrycy

przez sisk1 30 stycznia 2011, 03:17
Sygnał regulacji podświetlenia wychodzi z ENE KB910 z 32 nóżki. Sprawdź napięcie. Za maksymalną moc świetlówki odpowiada 3,3V, słabsze świecenie odpowiednio mniej. Za pomocą regulacji z klawiatury (Fn + rozjaśnianie) sprawdź czy regulacja działa. Jak nie, masz winnego. Jeśli klijentce sie spieszy, można poprowadzić 3,3V (lub z rezytorem troche mniej) bezpośrednio do gniazda taśmy matrycy, zdaje sie na 19pin. 3,3V znajdziesz na punkcie lutowniczym na płycie, jest opisany, parę centów do góry i w prawo od KBC. Ale matryca bedzie świecić ze stałą moca i bez regulacji. Do pełnej sprawności potrzeba wymienić KBC.

#16 Re: acer 3690 brak podświetlania matrycy

przez igla84 31 stycznia 2011, 09:45
Witam a więc kiedy robię zwarcie matryca zachowuje się tak że zapala się na sekundę tak jak przy starcie systemu i zaraz gaśnie co można dalej sprawdzić ??

-- poniedziałek, 31 stycznia 2011, 08:49 --

taki sam w sumie jest objaw jak ruszę czujnikem od matrycy też na sekundę się zapala i zaraz gaśnie.

#17 Re: acer 3690 brak podświetlania matrycy

przez sisk1 31 stycznia 2011, 13:43
Na włączonej płycie pod zasilaczem sprawdź napięcie na 32 nóżce ENE KB910.
Odepnij inwerter, a potem taśmę matrycy i sprawdź j.w.
Czy wynik jest taki sam?

- Jeśli tak, poprowadź przewodem napięcie z punktu na płycie +3VALW = PJ5, (jest obok chipsetu, na prawo w połowie odległości do wycięcia laminatu dla wentylatora) do pinu 3 inwertera. Czy matryca się prawidłowo świeci? Teraz do nóżki 19 gniazda taśmy matrycy. Jeśli świetlówka zapala się normalnie, oznacza to uszkodzenie KBC (ENE), które nie podaje wystarczającego napięcia regulacji jasności świetlówki.

Jeśli się nie zapala, prawdopodobnie masz także uszkodzony inwerter.

Jeśli napięcia się różnią, czyli bez inwertera bądź taśmy mamy 2,5 do 3,3V, sugeruję sprawdzenie taśmy i inwertera.

Jeszcze o taśmie, bo matrycę podmieniałeś, a sprawdziłeś taśmę, czy nie ma zwarcia i czy przewodzi na wszystkich liniach?

#18 Re: acer 3690 brak podświetlania matrycy

przez igla84 3 lutego 2011, 12:11
o ile dobrze pomierzyłem bo nie wiem czy to była 32 czy 33 nóżka objawy są takie
wszystko podłączone -2.96v
odłączony inverter -2.96v
odłączona cała taśma od płyty głównej 0.1-0.4 v

Rozumiem że nóżki mierzymy górną krawędz układu od lewej

-- czwartek, 3 lutego 2011, 11:16 --

ale jak taśma jest wpięta do płyty ale odłączona od matrycy tylko napięcie jest 2,96v

-- czwartek, 3 lutego 2011, 11:55 --

podłączyłem z tewgo pina na płycie kabelek do 3 pinu na inverterze i zero rakacji jak podłącze pod pin 4 na inverterze matryce zapala się na sekunde tak jak normalnie przy włączeniu notebooka. czyli tak naprawde zero reakcji ciągle ten sam wynik !
Jakieś pomysły ??

Ide mierzyć taśme LCDczy nią jest ok wszystko

-- czwartek, 3 lutego 2011, 11:56 --

ewentualnie jak sprawdzić czy inverter jest dobry ??

-- czwartek, 3 lutego 2011, 12:11 --

Pomierzyłem taśme LCD miedzy gniazdem a złączem invertera jest ok wszystkie przejścia są.

#19 Re: acer 3690 brak podświetlania matrycy

przez h3nry 3 lutego 2011, 14:25
Podłącz pod inverter inną świetlówkę lub inną matrycę i ponownie podaj +3 na P3(bezpiecznie jest w szeregu dodać rezystor 3k3 ) Nie wykluczone, ze kończy się świetlówka ale równie dobrze możesz mieć niesprawny inverter.

#20 Re: acer 3690 brak podświetlania matrycy

przez igla84 3 lutego 2011, 14:45
jeśli chodzi o matryce to działam na zupełnie innej czy matryca też jest została już wymieniona podejrzenie moje pada jeszcze na inwerter miałem w sumie dwie sztuki ale tak naprawde ten drugi pochodzi z nieznanego źródła więc może okazać się że także jest uszkodzony ale nie mam niestety nigdzie inwertera na 7 pin mam 6 i w ogóle kilka innych ale na 7 niestety żadnego.

Re: acer 3690 brak podświetlania matrycy

przez Google Adsense [BOT] 3 lutego 2011, 14:45