• Preheater czy hotair- wymiana złącza na płycie

#1 Preheater czy hotair- wymiana złącza na płycie

von piotrasta 7 Oktober 2016, 13:49
Witajcie
Wiem że preheater należy użyć do stawiania układów bga jednak w kupionym niedawno laptopie jest padnięte złącze sata- złącze sygnałowe jeden z pinów masy jest wygięty- zdjęcie poniżej (o dziwo laptop działał popranie przeszedł 1,5h test w prime i 1,5 furmark, Victoria też nie wykazała problemów z dyskiem jednak postanowiłem wymienić dysk na ssd moim oczom ukazało się to i pytanie jak to się stało od tego czasu laptop leży nieużywany).
W związku z tym czy by poprawnie wykonać naprawę muszę podgrzać płytę preheater-em czy wystarczy mi stacja lutownicza lub hotair?
Bild

Re: Preheater czy hotair- wymiana złącza na płycie

von Google Adsense [BOT] 7 Oktober 2016, 13:49

#2 Re: Preheater czy hotair- wymiana złącza na płycie

von Vogelek23 7 Oktober 2016, 18:07
Możesz użyć preheatera - ułatwi on na pewno demontaż gniazda, zwłaszcza, że gniazdo jest THT (piny przechodzą przez otwory montażowe w płycie).

#3 Re: Preheater czy hotair- wymiana złącza na płycie  [GELÖST]

von mrserwis 7 Oktober 2016, 19:19
Ja bym zrobił jeszcze inaczej. Kupiłem kiedyś stop cyny CHIP QUIK-sprawuje się wyśmienicie. Po nałożeniu przez kilkanaście sekund masz płynne spoiwo. Bez problemu wtedy wyciągniesz gniazdo

#4 Re: Preheater czy hotair- wymiana złącza na płycie

von wonik 8 Oktober 2016, 15:58
Ja zrobiłbym to hotair Topnik dajesz trochę więcej rozsmarowujesz po pinach i sukcesywnie wyciągasz. Następnie czyszczenie poprzez odsysaczkę podciśnieniową i masz gotowe miejsce do wlutu.

Pozdrawiam

#5 Re: Preheater czy hotair- wymiana złącza na płycie

von piotrasta 9 Oktober 2016, 21:21
Dziękuję za wszystkie odpowiedzi.

#6 Re: Preheater czy hotair- wymiana złącza na płycie

von koloboro 10 Oktober 2016, 07:42
Chip quik jak kolega wyżej poleca. Najlepszy do takich akcji.

Re: Preheater czy hotair- wymiana złącza na płycie

von Google Adsense [BOT] 10 Oktober 2016, 07:42