• ASRock N68-S-napięcie na portach usb

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми має містити: виробника пристрою, повну модель та короткий опис проблеми.
  2. Пост має містити: код маркування друкованої плати (необхідний у разі ремонту обладнання), розширений опис проблеми, речі, які ви перевірили/замінили/виміряли, ваші висновки та запитання. Якщо ви не можете знайти код маркування друкованої плати, прочитайте ЦЮ ТЕМУ. Якщо ви все ще не можете знайти маркування друкованої плати, завантажте фотографії з високою роздільною здатністю обох сторін друкованої плати - необхідно видалити всі плівки, модулі або кронштейни, які можуть покривати ці позначки.
  3. Перш ніж публікувати нову тему, прочитайте всі теми підфоруму НАВЧАННІ і проведіте попередню діагностику на основі змісту цих тренінгів.
  4. Завантаження будь-яких повних схем, бордвю, файлів БІОС / прошивки або будь-якої іншої документації (або посилань на веб-сайти з такими файлами) СТРОГО ЗАБОРОНЕНО. Ви можете опублікувати лише невелику частину документації або посилання на файл БІОС на підфорумі НЕПЕРЕВІРЕНІ ФАЙЛИ БІОС що спростити діагностику або ремонт. Вам не дозволяється публікувати більше однієї повної сторінки інструкції/схеми на одну тему. Файл, який ви публікуєте, не повинен містити водяних знаків, «конфіденційних» тегів, посилань чи адрес електронної пошти та не може бути захищений паролем.
  5. Дозволено описувати лише один несправний пристрій у одній темі - ви завжди повинні відкривати нову тему для кожного наступного пристрою.
  6. Запит повних схем, бордвю, файлів БІОС або будь-якої іншої документації ЗАБОРОНЕНО на цьому підфорумі. Якщо вам потрібно попросити щось із цього, вам слід відкрити нову тему в підфорумі ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ ТА БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 ASRock N68-S-napięcie na portach usb

rubin714p 4 Жовтня 2016, 08:18
Witam. ma takie pytanie .Podłączam dysk zewnętrzny pod usb. Instalują się sterowniki . Ale dysku nie widać.Słychać ciche stukanie. Ten sam dysk podłączony pod lapka działa.Zmierzyłem napięcie na portach usb 4.96 V skacze na 4.97V. Czy to napięcie jest za niskie? Zmierzyłem napięcia na wtyczkach od zasilacza (odłączone od płyty głównej) i są ok. Zasilanie dysków +5V też jest ok.Czy porty usb zasilane są z innego zródła?Zasilacz LC-8400BTX.Napięcie 12 też mam zaniżone 11,96V i skacze pomiędzy 11,95 a 11,97.

Re: ASRock N68-S-napięcie na portach usb

Google Adsense [BOT] 4 Жовтня 2016, 08:18

#2 Re: ASRock N68-S-napięcie na portach usb

Kwazor 6 Жовтня 2016, 20:51
Są 2 opcje :
Długi i cienki kabel USB (u mnie na tym kablu nie startował dysk podpięty pod porty przednie w kompie Płyta A785GXH)
Wydajność prądowa portu nie wystarcza do rozkręcenia się talerza ( nie mam tych problemów wlaśnie w N68C i to na długim kablu)

Zastosuj kabel USB z 2 wtyczkami ( 1 to pełny z I/O a 2 to tylko dodatkowe zasilanie ) jak dysk nie startował na 1 porcie dopinałem 2gi i już ok.

Dysk też ma dużo do powiedzenia np moj WD320GB startuje no problemo nieważne gdzie go podepnę ale Seagate 250G nie może się rozkręcić i cyka...

Pamiętaj że tolerancja napięć jest + - 5% czyli 5.25 4.75V i analogicznie inne linie zasilania.

#3 Re: ASRock N68-S-napięcie na portach usb

rubin714p 10 Жовтня 2016, 09:46
Ale napiecie jest zaniżone już na gniazdach usb na płycie głównej. Więc kabel chyba nie ma nic do tego?Po za tym dysk idzie w śmieci. :) Ledwo zipie .

#4 Re: ASRock N68-S-napięcie na portach usb

mar244 10 Жовтня 2016, 23:01
Kolego próbowałeś podmienić profilaktycznie zasilacz w komputerze na inny, markowy ?, może być taka sytuacja że przy obciążeniu zasilacz nie wyrabia i nie jest w stanie zasilić portów USB a co za tym idzie rzeczonego dysku, kolega Kwazor też ma rację czasem jest winny kabel USB.

#5 Re: ASRock N68-S-napięcie na portach usb

rubin714p 12 Жовтня 2016, 09:54
No ale na tym samym kablu usb dysk dziala na lapku.Więc kabel odpada. Markowy zasilacz? Hmmmmmmmmm a może coś kolega polecić jaki kupić? Bo z tego co słyszałem to w tych tanich to już podobno stalowe przewody dają:).Może i zasilacz nie wyrabia.Mam w kompie dwa dyski jeden jako systemowy drugi pod dane.

#6 Re: ASRock N68-S-napięcie na portach usb

mar244 12 Жовтня 2016, 23:05
Kolego np taki: Corsair VS350 350W 80PLUS, kosztuje coś w okolicy 150zł, jest markowy posiada certyfikat 80PLUS

#7 Re: ASRock N68-S-napięcie na portach usb

rubin714p 13 Жовтня 2016, 06:28
Czy 350W wystarczy?Na chwile obecną jest 400W .

#8 Re: ASRock N68-S-napięcie na portach usb

mar244 13 Жовтня 2016, 22:12
Kolega nie sprecyzował dokładnie co tam jest, jeśli obecnie używasz 400W, możesz zainteresować się tym modelem: Corsair VS450 450W 80PLUS BOX, jest droższy o 20zł od poprzednika

Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Google [Bot] і 1 гість