• Budowa stacji BGA - termopary

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 Budowa stacji BGA - termopary

leinado 14 Січня 2011, 11:38
Witam,

Prześledziłem kilka wątków dotyczących budowy samych podgrzewaczy, całych stacji i sterowników do stacji.
Chciałbym zapytać jak wygląda sterowanie w takiej stacji? Pytania są bardzo ogólne dotyczące w zasadzie samego pomiaru temperatury i jego wpływu na sterowanie procesem.
1. Czy w stacjach jovy, achi itp., takich do 10 tys. PLN jest jedna termopara, którą kładzie się na płycie, czy też są tam termopary zabudowane w elementach grzejnych?
2. Czy jeżeli jest tych termopar więcej (w elementach grzejnych i jedna na płycie), to te w elementach grzejnych są wykorzystywane do sterowania procesem, a ta na płycie jest tylko do kontroli temperatury przy lutowanym układzie?
3. Jeżeli jest jedna termopara ta kładziona przy układzie, jak sterowana jest temperatura poszczególnych grzałek (góra/dół)? Założenie jest rozumiem takie, że dół grzeje do zadanej temperatury (mierzonej przez termoparę przy układzie) a góra tylko dogrzewa do drugiej zadanej temperatury, która jest wyższa od tej jaką ma ustawiony sterownik dolnego podgrzewacza. Co dzieje się wtedy ze sterowaniem dołem?

Przepraszam, jeżeli za bardzo zagmatwałem sprawę, ale nie daje mi to spokoju i nie mogę nigdzie znaleźć konkretnych informacji.
Chcę zbudowac sobie podgrzewacz, zastanawiam się, czy montować do niego element grzejny z termoparą, czy też korzystać z termopary kładzionej przy układzie?
Kolejnym krokiem pewnie będzie dołożenie górnej grzałki i tu pojawia się problem. Jak korzystając z jednej termopary sterować procesem (zakładając wykorzystanie gotowych sterowników temperatury)?

Re: Budowa stacji BGA - termopary

Google Adsense [BOT] 14 Січня 2011, 11:38

#2 Re: Budowa stacji BGA - termopary

gts 14 Січня 2011, 21:46
Opiszę jak to wygląda w przypadku sterowania Achi Ir Pro SC.

W tej stacji są 2 sterowniki, jeden jest odpowiedzialny za dolny podgrzewacz a drugi za górną grzałkę. Sterowanie tymi dwoma jest tak naprawdę niezależne, po uruchomieniu procesu dół wzrasta do zadanej temperatury i po jej osiągnięciu jest tak utrzymywany na stałe. Góra "próbuje" grzać do zadanych w kolejnych stopniach wartości. Jeśli dół podciągnie temperaturę na tyle lub więcej niż jest zadane dla góry, to ta w ogóle się nie włącza. Nie badałem tylko czy w sterowniku dla górnego promiennika są jakieś ustawienia biorące pod uwagę bezwładność górnej (skądinąd niemałej) grzałki.

Temperatura dolnego podgrzewacza jest kontrolowana przez termoparę umieszczoną zaraz przy samych promiennikach. Górna grzałka jest kontrolowaną przez termoparę montowaną przy, lub pod układem.

#3 Re: Budowa stacji BGA - termopary

inokomp 15 Січня 2011, 00:22
Witam. Może się nieco wypowiem, w temacie. Przerabiałem podgrzewacz w stacji Focus X, mam na koncie również 2 swoje konstrukcje. W temacie sterowania podgrzewaczem dolnym nie zalecam używania termopary wbudowanej w grzałkę. Odczyty są mylne, grzałka szybko się nagrzewa i długo wychładza, a rzeczywiste wartości odbiagają od wskazań. Najlepież używać termopary niezależnej, można nabyć w selfie w dziale osprzęt sterujący i akcesoria. Dodatkowo używałem gotowych regulatorów, które sterowałały przekaźnikiem. Regulator umożliwia wprowadzenie określonej wartości i utrzymuje wskazaną temperaturę. Termoparę sterującą mam umieszczoną bezpośredniu pod płytą, drugą do kontroli przyklejam obok układu. Obecnie używam podgrzewacza zbudowanego na 4 grzałkach, wszystkie układy schodzą jak po masełku. Sterowanie górną częścią stacji to już inna bajka.

-- sobota, 15 stycznia 2011, 00:28 --

W nawiązaniu do wątku Achi, termopara przy układzie nie steruje górną grzałką. Jej zadaniem jest jedynie odczyt aktualnej temperatury. Odczyt ten jest wyświetlany na wyświetlaczu stacji pod odczytem temperatury ustawionej w danym cyklu, lub na wykresie oprogramowania stacji. Proszę zauważyć, że wspomniana termopara może być poza stacją, a grzałka górna będzie się nagrzewała zgodnie z ustawionym profilem.

#4 Re: Budowa stacji BGA - termopary

gts 15 Січня 2011, 11:54
inokomp написав:W nawiązaniu do wątku Achi, termopara przy układzie nie steruje górną grzałką. Jej zadaniem jest jedynie odczyt aktualnej temperatury. Odczyt ten jest wyświetlany na wyświetlaczu stacji pod odczytem temperatury ustawionej w danym cyklu, lub na wykresie oprogramowania stacji. Proszę zauważyć, że wspomniana termopara może być poza stacją, a grzałka górna będzie się nagrzewała zgodnie z ustawionym profilem.

Oczywiście był to skrót myślowy - górna grzałką steruje Altec PC410 na podstawie wskazań z termopary mocowanej przy układzie. Oczywiście są stacje w których tworząc profil używa się termopary przyklejonej obok układu a później sterownik ustanawia temperaturę opierając się na wskazaniach z czujnika w samej grzałce, lub po prostu załącza na zapamiętany wcześniej czas górną grzałkę. W Achi IR Pro SC nie ma to miejsca i mimo uciążliwości każdorazowego mocowania termopary proces jest kontrolowany za każdym razem na bieżąco. Jest to o tyle lepsze, że nie ma potrzeby mnożenia profili (dla każdego pacjenta osobnego) i na proces nie mają wpływu zmiany temperatur otoczenia.

Jeśli masz pod ręką Achi, to nie przyklejaj termopary obok układu a wtedy pacjent przepięknie zostanie usmażony. Jeśli do tego umieścisz górną grzałkę dość blisko, to nawet topnik zapali się żywym płomieniem - sprawdzone :)

BTW w Achi jest możliwość ustawienia różnej wysokości górnej grzałki a co za tym idzie nie może ona pracować na sztywnych profilach, bo sterownik musiałby mieć jakiś czujnik położenia góry i algorytm przeliczający zmianę profilu w zależności od wysokości głowicy - absurd. Z obserwacji różnych maszyn wynika, że sztywne profile mają maszyny w których umiejscowienie elementów grzewczych jest stałe a pozycjonuje się naprawiany element bezpośrednio pod nimi.

#5 Re: Budowa stacji BGA - termopary

leinado 16 Січня 2011, 06:05
gts a wiesz może jaki sterownik steruje dolną grzałką? Rozumiem, że soft z PC poprzez RS steruje właśnie sterownikiem od górnej grzałki?

#6 Re: Budowa stacji BGA - termopary

gts 23 Січня 2011, 13:48
Tak właśnie jest, komputer jest podpięty pod sterownik górnej grzałki. Model sterownika podgrzewacza podam później, ale on ma za zadanie utrzymać zadaną temperaturę i dbać o proces podnoszenia temperatury dołu. Nie wiem czy można delte w nim zmienić, ale ustawiony krok na 1 stopień na sekundę jest IMO wystarczająco powolny aby nie zniszczyć PCB. Sterownik dołu odczytuje temperaturę grzałek za pomocą termopary umieszczonej między środkowymi grzałkami podgrzewacza.

Re: Budowa stacji BGA - termopary

Google Adsense [BOT] 23 Січня 2011, 13:48
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 5 гостей