• Toshiba SATELLITE C50-A-14J (PT10F UMA MB REV 2.1) próbkuje

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Toshiba SATELLITE C50-A-14J (PT10F UMA MB REV 2.1) próbkuje

przez grzegorz72 8 września 2016, 17:02
Witam
Komputer po włączeniu natychmiast się wyłączał. Po zresetowaniu biosa (wyjęcie baterii) komputer włącza się sam i natychmiast wyłącza i tak w kółko. Napięcia 3,3V oraz 5V są prawie cały czas (znikają na moment podczas restartu) inne napięcia praktycznie nie zdążą się pojawić bo następuje restart. Brak zwarcia na cewkach (próbowałem też na wylutowanych) nic się nie zmienia. Biosa nie przeprogramowałem bo znalazłem tylko w formie pliku exe. Może któryś z kolegów podpowie czego się mogę czepić.

Re: Toshiba SATELLITE C50-A-14J (PT10F UMA MB REV 2.1) próbkuje

przez Google Adsense [BOT] 8 września 2016, 17:02

#2 Re: Toshiba SATELLITE C50-A-14J (PT10F UMA MB REV 2.1) próbkuje

przez sebastiank 8 września 2016, 17:09
Sprawdź górne klucze - czy któryś nie jest przebity. Dopóki tego nie sprawdzisz powstrzymaj się od uruchamiania laptopa.
Wady BIOSu są na forum.

#3 Re: Toshiba SATELLITE C50-A-14J (PT10F UMA MB REV 2.1) próbkuje

przez grzegorz72 9 września 2016, 11:14
Dziękuję za podpowiedź. Wszystkie klucze sprawdziłem, żaden nie ma zwarcia. Jeśli chodzi o bios to nie mam punktów aby go pobrać. Wydaje mi się że to raczej nie jest bios bo po jego zresetowaniu zmienił zwoje "zachowanie" - sam uruchamia komputer po podpięciu zasilania. Rozpakowałem biosa z pliku exe i oprócz plików dll i exe znalazłem tam dwa piki (ME_FW.FD i PTF140.FD). czy to może być wsad biosa?. Prąd podczas próbkowanie dochodzi max do 40mA. Może ktoś ma jeszcze jakiś pomysł na znalezienie usterki ?.

#4 Re: Toshiba SATELLITE C50-A-14J (PT10F UMA MB REV 2.1) próbkuje

przez sebastiank 9 września 2016, 11:26
Ta płyta po resecie może się samoczynnie uruchamiać do pierwszego pełnego poprawnego uruchomienia.
Reset biosu to nie to samo co przeprogramowanie - nie eliminuje błędów we wsadzie.
Podane 2 pliki mogą być wsadami - zaprogramuj i sprawdź - zachowaj kopię oryginalnych wsadów.

#5 Re: Toshiba SATELLITE C50-A-14J (PT10F UMA MB REV 2.1) próbkuje

przez grzegorz72 10 września 2016, 09:38
Dziekuję za podpowiedz
Trochę nie rozumiem o co chodzi. Dlaczego piszesz w liczbie mnogiej? Tam są dwa piki ja mam wgrać obydwa do jednego biosa? Jak mam zachować kopię oryginalnych wsadów (liczba mnoga). Może chodzi o to że na płycie widzę dwa układy które mogły by być biosem (25Q32FV I25Q16DVSI0). Czy to są dwa biosy ? jeśli tak to który plik do którego układu?. Przepraszam za głupie pytanie ale tego nie ogarniam. Programator kupiłem według Twojej podpowiedzi (RT809F) ale na razie używałem go tylko do celów testowych i wolę zapytać żeby czegoś nie spieprzyć.

#6 Re: Toshiba SATELLITE C50-A-14J (PT10F UMA MB REV 2.1) próbkuje

przez sebastiank 10 września 2016, 09:42
Masz 2 pliki - EC_Firmware i BIOS. Masz wgrać oba pliki do właściwych kości. Możesz porównać oryginalną zawartość z plikami - aby ustalić co gdzie.
Przed wgraniem odczytaj zawartość kości i zachowaj na dysku.

W oryginale będą indywidualne dane - numery seryjne, klucz WIN, być może trzeba będzie przenieść MERegion.

#7 Re: Toshiba SATELLITE C50-A-14J (PT10F UMA MB REV 2.1) próbkuje

przez grzegorz72 10 września 2016, 09:53
A jesteś w stanie podpowiedzieć który plik do którego układu? Czy próbować na chybił trafił ?

#8 Re: Toshiba SATELLITE C50-A-14J (PT10F UMA MB REV 2.1) próbkuje

przez sebastiank 10 września 2016, 09:55
Porównaj zawartość i rozmiar plików.

#9 Re: Toshiba SATELLITE C50-A-14J (PT10F UMA MB REV 2.1) próbkuje

przez grzegorz72 10 września 2016, 12:29
Dziękuję za podpowiedź
W przypadku podmiany wkładu MF_FW.FD nic się nie zmienia - mają taki sam rozmiar (2048kB)
Po podmianie wkładu PFT140.FD komputer w ogóle się nie uruchamia (napięcia 3,3 oraz 5 obecne)
Rozmiary plików są różne - oryginał 4096kB a pobrany 4560kB.
Po powrocie do oryginalnego wkładu laptop ponownie próbkuje.
Jak myślisz czy szukać innego wkładu czy problem leży w elektronice?

#10 Re: Toshiba SATELLITE C50-A-14J (PT10F UMA MB REV 2.1) próbkuje

przez sebastiank 10 września 2016, 13:36
Skoro na tym co wgrałeś nie startuje - wgraj inny wsad - ten na pewno nie jest dobry.
Sprawdzałeś rezystancje na cewkach?

#11 Re: Toshiba SATELLITE C50-A-14J (PT10F UMA MB REV 2.1) próbkuje

przez dominik555 10 września 2016, 17:24
Gwoli ścisłości MF_FW.FD jest przygotowany pod wgranie programatorem, zaś PTF140.FD nie.
Plik PTF140.FD trzeba odpowiednio "obrobić" i pod programator się oczywiście nada.

#12 Re: Toshiba SATELLITE C50-A-14J (PT10F UMA MB REV 2.1) próbkuje

przez grzegorz72 12 września 2016, 08:48
Rezystancje na cewkach sprawdzałem na początku.
Wsad znajduję u producenta po numerze seryjnym komputera więc raczej jest dobry.
Jak należy obrobić ten wsad aby nadał się pod programator?

Re: Toshiba SATELLITE C50-A-14J (PT10F UMA MB REV 2.1) próbkuje

przez Google Adsense [BOT] 12 września 2016, 08:48
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).