Dzień dobry!
Mam problem z laptopem
Acer E5-571
Płyta: Z5WAH LA-B162P Rev:1.0
Komputer umarł podczas normalnej pracy, grzeje się strasznie układ PU401 - SY8208BQNC po podłączeniu ładowarki. Na wejście dostaje 19V prosto z ładowarki, na drugie wejście około 5V, czyli mieści się w zakresach pracy. Układ wymieniłem, dalej jest to samo.
Szukałem też problemu w dławiku PL401 który jest bezpośrednio przed PU401, ale to był ślepy traf bo co dławik ma mieć do tego.
Płyta pobiera 220mA.
Proszę o pomoc w diagnozie.
To mój pierwszy post na tym forum więc przy okazji witam wszystkich
Dopiero zaczynam zabawę z naprawą płyt więc proszę w miarę możliwości o wyrozumiałość.
EDIT:
Posprawdzałem dalej:
Po rozlutowaniu zworki PJ401 +3VALWP -> +3VALW problem pozostaje dalej.
Napięcie na cewce PL402 to około 0.5V (rośnie przy pomiarze). Z tego co widzę po schemacie powinno być 3V.
Mam problem z laptopem
Acer E5-571
Płyta: Z5WAH LA-B162P Rev:1.0
Komputer umarł podczas normalnej pracy, grzeje się strasznie układ PU401 - SY8208BQNC po podłączeniu ładowarki. Na wejście dostaje 19V prosto z ładowarki, na drugie wejście około 5V, czyli mieści się w zakresach pracy. Układ wymieniłem, dalej jest to samo.
Szukałem też problemu w dławiku PL401 który jest bezpośrednio przed PU401, ale to był ślepy traf bo co dławik ma mieć do tego.
Płyta pobiera 220mA.
Proszę o pomoc w diagnozie.
To mój pierwszy post na tym forum więc przy okazji witam wszystkich

Dopiero zaczynam zabawę z naprawą płyt więc proszę w miarę możliwości o wyrozumiałość.
EDIT:
Posprawdzałem dalej:
Po rozlutowaniu zworki PJ401 +3VALWP -> +3VALW problem pozostaje dalej.
Napięcie na cewce PL402 to około 0.5V (rośnie przy pomiarze). Z tego co widzę po schemacie powinno być 3V.