• LENOVO G780 zwarcie na USB

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 LENOVO G780 zwarcie na USB

przez lukasrz 6 lipca 2016, 17:59
Hej,

Dostałem G780 na płycie LA-7983P, zlokalizowałem zwarcie na zasilaniu USB, wymieniłem oba mofety. Zwarcie ustąpiło ale płyta zachowuje się tak samo, po wpięciu zasilania pobiera przez chwilę 0,17A po czym spada do 0. Dalej jest brak 3.3V na włączniku. Zwarć nigdzie więcej nie mogę zlokalizować, czyżby ubiło KBC?

Re: LENOVO G780 zwarcie na USB

przez Google Adsense [BOT] 6 lipca 2016, 17:59

#2 Re: LENOVO G780 zwarcie na USB

przez morph 6 lipca 2016, 18:05
Witaj

Pisz jaśniej, na której cewce było zwarcie, które mosfety wymieniłeś? Pomierz rezystancje do masy na pinach USB, bardzo możliwe, że ubity jest most PCH.

#3 Re: LENOVO G780 zwarcie na USB

przez lukasrz 7 lipca 2016, 09:44
Zwarcie było na PL402. Wymieniłem te małe mosfety U35 i U66 znajdujące się bezpośrednio przy + USB.
Nie ma zwarć na USB ani na komunikacyjnych pinach, ani na zasilaniu.

Laptop powinien chodzić nawet bez tych mosfetów zasilających USB prawda?
W tym momencie problemem jest ten chwilowy pobór prądu 0,17A oraz brak 3.3V na włącznik.

#4 Re: LENOVO G780 zwarcie na USB

przez morph 7 lipca 2016, 10:34
U35 i U66 to nie są mosfety, tylko przełączniki. Wstawiłeś tam oryginały? Co z układem U67 (bliźniaczy z tymi uszkodzonymi). Zauważ, że sygnał załączający przełączniki pochodzi z KBC, więc przy zwarciu mógł on również ulec uszkodzeniu, podobnie sygnały USB_OC z tych przełączników są wysyłane do PCH.

#5 Re: LENOVO G780 zwarcie na USB

przez lukasrz 7 lipca 2016, 10:54
MOSFET w ogólnym tego słowa znaczeniu. U67 nie ma zwarcia. Próbowałem odpalać płytę bez nich i jest bez zmian, wstawiłem z podobnej płyty kład G547, ale wydaje mi się, że i bez nich powinna płyta ruszyć?

U67 to AP2301 natomiast U35 i U66 mają symbol ABE2DC czy ich właściwy model to właśnie AP2301?

Poszukam więc drugiego KBC...

#6 Re: LENOVO G780 zwarcie na USB

przez morph 7 lipca 2016, 11:05
Pamiętaj, że KBC w tej platformie jest programowalny.
Ja bym się jeszcze wstrzymał z KBC, podaj jakie masz napięcia na PL401, PL402.

#7 Re: LENOVO G780 zwarcie na USB

przez lukasrz 7 lipca 2016, 11:12
No to z programowaniem jego raczej nie ogarnę, mam jedynie standardowy programator CH341A. Jednego AP2301 znalazłem, drugi siedzi G547.

Na PL401 i PL 402 brak napięć.
PQ403 i PQ404 brak napięć.
PQ401 i PQ402 na drenie po 19V, na pozostałych 0V

#8 Re: LENOVO G780 zwarcie na USB

przez morph 7 lipca 2016, 11:17
Podaj napięcia z nóżek 3, 8, 16, 17 - PU401. Uważaj przy pomiarach, żeby sondą sobie nie zewrzeć nóżek.

#9 Re: LENOVO G780 zwarcie na USB

przez lukasrz 7 lipca 2016, 11:28
morph napisał(a):Podaj napięcia z nóżek 3, 8, 16, 17 - PU401. Uważaj przy pomiarach, żeby sondą sobie nie zewrzeć nóżek.

3-0V
8-0V
16-0V
17-19V

#10 Re: LENOVO G780 zwarcie na USB

przez morph 7 lipca 2016, 11:34
No to przetwornica PU401 kwalifikuje się do wymiany.

#11 Re: LENOVO G780 zwarcie na USB

przez lukasrz 7 lipca 2016, 11:38
Mam na niej jedynie symbol EM-ED, masz informacje co to jest?

#12 Re: LENOVO G780 zwarcie na USB

przez morph 7 lipca 2016, 11:53
RT8205EGQW według schematu.
RT8205L według oznaczeń układu.

#13 Re: LENOVO G780 zwarcie na USB

przez lukasrz 7 lipca 2016, 13:01
Wstawiłem TPS 51125 z dawcy

Pomiary:

3 - 2.0V
8 - 3.3V
16 - 19V
17 - 5.1V

I dziwna sprawa, po 2-3krotnym wciśnięciu power, płyta zaczęła się odpalać, kontrolka power zaświeciła się i pobierany prąd zaczął rosnąć. Wszystko wyłączyłem i podpiąłem LCD, teraz nie reaguje na power z i bez lcd, jest 3.3V na włączniku.

w/w napięcia dalej są na układzie

#14 Re: LENOVO G780 zwarcie na USB

przez morph 7 lipca 2016, 13:18
Teraz masz poprawne napięcia na PU401.
Wróć do poprzednich wsadów i pomierz jakie napięcia pojawiają się na głównych cewka płyty.

#15 Re: LENOVO G780 zwarcie na USB

przez lukasrz 7 lipca 2016, 13:18
Po przegramowaniu wsadów laptop daje obraz na VGA, na LCD przy próbie startu po kilku sekundach płyta wyłącza się.

Więc albo taśma albo LCD jeszcze ubita.

#16 Re: LENOVO G780 zwarcie na USB

przez morph 7 lipca 2016, 13:25
Posprawdzaj na pinach złącza JLVDS1 rezystancje do masy i pomiędzy pinami.
Sprawdź jeszcze jakie masz ustawione zabezpieczenie prądowe na zasilaczu serwisowym.

#17 Re: LENOVO G780 zwarcie na USB

przez lukasrz 7 lipca 2016, 14:03
Ciekawostka.

Laptop działa na matrycy 15,6" natomiast nie działa na 17,3". Nie mam drugiej 17,3" sprawnej ale mam zbitą i jest taki sam objaw jak na oryginalnej matrycy czyli startuje, nie zapala matrycy i po chwili wyłącza się płyta. Uszkodzona taśma? Z samą taśmą bez matrycy laptop włącza się.

O co chodzi???

#18 Re: LENOVO G780 zwarcie na USB

przez morph 7 lipca 2016, 14:11
W 15.6" niewykorzystywany jest drugi kanał LVDS - więc mniej sygnałów przesyła płyta, druga sprawa to możliwe uszkodzenie pamięci EDID w matrycy.

#19 Re: LENOVO G780 zwarcie na USB

przez lukasrz 7 lipca 2016, 14:24
Udało mi się zdobyć drugą matrycę i okazuje się, że na innej matrycy 17,3 też nie startuje, natomiast matryca oryginalna jest sprawna - sprawdziłem na drugim notebooku. Nie mam natomiast drugiej taśmy a też może być przyczyną...

Jak to dalej można diagnozować? Szkoda tego nie zrobić teraz do końca. Szukać taśmy drugiej?

#20 Re: LENOVO G780 zwarcie na USB

przez morph 7 lipca 2016, 14:37
Najłatwiej sprawna taśma matrycy. Możesz pomierzyć tak jak Ci wcześniej sugerowałem piny złącza względem masy bez taśmy i z wpiętą samą taśmą oraz pomierzyć samą taśmę na obecność zwarcia sygnałów i poprawność przejść pomiędzy pinami.

Re: LENOVO G780 zwarcie na USB

przez Google Adsense [BOT] 7 lipca 2016, 14:37
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).