• LTZ-R15 LED uszkodzony, zamiennikiem może być zwykły LED?

Forumsregeln:Die Forumsregeln lesen

#1 LTZ-R15 LED uszkodzony, zamiennikiem może być zwykły LED?

von pikus09 5 Juli 2016, 18:52
Witam, Chcę się poradzić, ponieważ mam klops i to poważny. We wzmacniaczu Onkyo A8450 jest uszkodzona dioda LED czerwona LTZ-R15, opisana jako LED Voltage regulator, wygląda jak zwykła dioda typu 1N4148, i teoretycznie można by zwykłym LED czerwonym zamienić, ale czy takie coś nie będzie bruździło w układzie?
Niestety oryginały z zagranicy ściągać nie będę, bo nie dość, że czasu mało, to cena(sama dioda+ wysyłka)

Re: LTZ-R15 LED uszkodzony, zamiennikiem może być zwykły LED?

von Google Adsense [BOT] 5 Juli 2016, 18:52

#2 Re: LTZ-R15 LED uszkodzony, zamiennikiem może być zwykły LED?

von Usunięty Użytkownik 402 5 Juli 2016, 22:16
Wstawił bym diodę w obudowie 0603 o tej samej barwie i powinno być git. Nic lepszego chyba nie wykombinujesz.

#3 Re: LTZ-R15 LED uszkodzony, zamiennikiem może być zwykły LED?

von pikus09 5 Juli 2016, 23:31
Wiesz mam przewlekane led czerwone i planuje zastosować. Są dwie w końcówce i tak myślę czy by tam wstawić za drugą sprawną diodę również leda.

#4 Re: LTZ-R15 LED uszkodzony, zamiennikiem może być zwykły LED?  [GELÖST]

von Usunięty Użytkownik 402 6 Juli 2016, 00:37
Jak masz drugą sprawną to zmierz jakie napięcie ją zasila. Potem zdemontuj ją i podłącz pod zasilacz serwisowy, ustaw takie samo napięcie. Zapisz jaki pobiera prąd- np. 10mA.
Następnie zasil identycznym napięciem diodę którą chcesz wstawić i zmierz pobierany prąd.
Jeżeli potrzebujesz takiej dokładności to lepiej chyba się nie da tego zbadać. ;)

Nie sądzę jednak by ta dioda była elementem krytycznym.

#5 Re: LTZ-R15 LED uszkodzony, zamiennikiem może być zwykły LED?

von pikus09 6 Juli 2016, 10:49
Problemem jest brak zasilacza serwisowego. Muszę kupić w najbliższym czasie. Dioda stabilizuje prąd w układzie kaskady tranzystora 2sa1015. Załącze schemat końcówki. Może coś się wyjaśni. Chciałem się poradzić rozumiecie :)

-- Dodano: 7 lipca 2016, 00:05 --

Wzmacniacz naprawiony, Zwyczajne diody led czerwone spełniają to samo zadanie do oryginały, LTZ-R15. Ehh nie potrzebnie szum tylko zrobiłem.

Re: LTZ-R15 LED uszkodzony, zamiennikiem może być zwykły LED?

von Google Adsense [BOT] 6 Juli 2016, 10:49