• Stacja do kulkowania układów

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми повинна містити короткий опис проблеми.
  2. Тема повідомлення має містити розгорнутий опис проблеми та питання.
  3. Забороняється публікувати вкладення з повною документацією або файлами БІОС, а також посилатися на будь-які сторонні веб-сайти, на яких розміщені такі файли. Дозволяється публікувати лише невелику частину документації (до однієї сторінки на пост).
  4. Ви можете описати лише одну проблему на тему. Для кожної іншої проблеми слід відкривати нову тему.
  5. Тут суворо заборонено вимагати будь-яку документацію чи файли БІОС. Для таких запитів використовуйте підфорум ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ/БІОС.

#1 Stacja do kulkowania układów

pit85 18 Січня 2011, 19:55
Witam, noszę się z zamiarem zakupu stacji, która służyłaby tylko do kulkowania układów. Ponieważ do kulkowania nie jest potrzebny podgrzewacz, myślałem o takiej stacji: http://www.hotair.pl/pl/sklep/details/2 ... t-908.html Jest tania i powinna się sprawdzić.
Śmiało proszę o sugestie nawet jeśli uważacie że to przerost formy nad treścią :)

Re: Stacja do kulkowania układów

Google Adsense [BOT] 18 Січня 2011, 19:55

#2 Re: Stacja do kulkowania układów

arvika 18 Січня 2011, 20:08
Taką stacją oczywiście zakulkujesz układ. Odrębną sprawą jest przyrost temperatury i jej pomiar, co może prowadzić do ubicia układu lub skrócenia jego żywota.

#3 Re: Stacja do kulkowania układów

kangunga 18 Січня 2011, 20:25
Ta stacja jako sama nie nadaje się" kulkowania" układów.Może co najwyżej posłużyć do wspomagania. Piecyk to podstawa, wszystko zależy od technologi i sposobu jaki sobie wypracujesz.

#4 Re: Stacja do kulkowania układów

pit85 18 Січня 2011, 22:21
Póki co do kulkowania używam stacji do BGA. Mam ERSA-ę IR550 - trochę jej szkoda to raz, a dwa to trochę kłopotliwe kłaść płytę, zdejmować, kłaść układ, zdejmować, kłaść płytę... Za każdym razem ustawianie podstawy i termopary... Uważam że szłoby mi to dużo szybciej z osobną stacją do kulkowania. Co możecie polecić ?

#5 Re: Stacja do kulkowania układów

arvika 18 Січня 2011, 22:46
Zobacz sobie na ten wątek:

https://www.elvikom.pl/viewtopic.php?f=112&t=4501

Kolega gts opisuje piecyk samoróbkę. Myślę że takie rozwiązanie nie jest złe i stosunkowo tanie. Projekt zawsze można dopracować pod własne potrzeby.

Re: Stacja do kulkowania układów

Google Adsense [BOT] 18 Січня 2011, 22:46

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 2 гостей