• HP pavilion zv5000, czarny ekran.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 HP pavilion zv5000, czarny ekran.

przez feliks6666 4 lipca 2016, 09:15
Witam, posiadam 2 laptopy jak w temacie oznaczenie płyty HR61 LA-1851 w obu takie same oba się włączają ale są inne i objawy. Procesory też AHN3000BIX3AP.
Laptop 1
Połączeniu załączają się wiatraki i działają przez cały czas, świecą diody u góry, na dole (power, dysk i ładowanie świecą) nie świecą. System się nie wgrywa. Ekran czarny, na zewnętrznym monitorze też.
Laptop 2
Połączeniu załączają się wiatraki i po chwili jeden się wyłącza i drugi działa na wolniejszych obrotach, świecą prawidłowo diody. System się wgrywa nawet słychać dźwięk powitalny windows. Ekran czarny, na zewnętrznym monitorze też. W niej może być grafika, bo wcześniej jak jeszcze działa,ł zaczęły się pojawiać krzaki.
Chodzi mi o to co może być w laptopie1.
Niepokoi mnie fakt że w obu VCore jest1V a w specyfikacji wyczytałem że powinno być 1,4V. Czy może być to przyczyną?
dokonałem pomiarów napięć na PU9 MAX1938 i tak:
pin1,2,4 0V
pin 5,6 2,5V
pin 8,22 5V
pin 28 19,v
Jeszcze jedno jak przełożę procesory to laptop 2 nie startuje migną tylko diody, a laptop 1 startuje tak jak piałem wyżej. Procesory oznaczone tak samo tylko inne kolory laminatu mają
Proszę o jakieś sugestie zwłaszcza chodzi o laptop1.

Re: HP pavilion zv5000, czarny ekran.

przez Google Adsense [BOT] 4 lipca 2016, 09:15

#2 Re: HP pavilion zv5000, czarny ekran.

przez wojtaslen 4 lipca 2016, 09:38
Witam.
Jeśli chodzi o pierwszego laptopa przyczyn może być wiele: bios, grafika, pamięci.
Może napisz co do tej pory już zrobiłeś, no i jeśli posiadasz zasilacz serwisowy podaj jak się zachowuje prąd.

Pozdrawiam

#3 Re: HP pavilion zv5000, czarny ekran.

przez feliks6666 4 lipca 2016, 11:33
Jeżeli chodzi o ram to mam 2 moduły: MT512D64H8B0GN-6k i druga kingston kvr400x64sc3a/1g na obu zachowuje się tak samo. W bios nie ingerowałem gdzie w nim jest bios? Dziwi mnie że nie świecą diody na dole bo gdyby była grafika uszkodzona to powinien załadować system jak w laptopie 2. A może coś jest uszkodzone a później okaże się że grafika też. Posiadam zasilacz regulowany do 12V z odczytem pobory prądu, ale nim nie da się wiele zrobić. A czy VCore 1V wystarczy?

-- poniedziałek, 4 lipca 2016, 17:58 --

Może ktoś miał takiego laptopa, ponawiam pytanie czy będzie pracował prawidłowo z VCore 1V? Myślę że napięcia na pinach pinach 1,2,4,5,6 PU9 odpowiadają za VCore, czy może posiada ktoś opis tych stanów?

Re: HP pavilion zv5000, czarny ekran.

przez Google Adsense [BOT] 4 lipca 2016, 11:33
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).