• Artefakty po wymianie układu Toshiba P200 LA-3441P VGA LS-3442P

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Artefakty po wymianie układu Toshiba P200 LA-3441P VGA LS-3442P

przez baner81 11 maja 2016, 11:19
Płyta z oddzielnym modułem grafiki LS-3442P, po podgrzaniu piękny obraz. Miało być tak pięknie, a po wymianie układu na nowy z hawka 216MJBKA15FG na matrycy ciemno, a na VGA artefakty. Myślałem że układ żle usiadł, jednak reflow nic nie wniósł. Załączam screeny, może miał ktoś do czynienia z takimi artefaktami, czy nie są one charakterystyczne np dla uszkodzonych vram. I jak można by zlokalizować uszkodzenie, wymieniać po kolei vramy, robić reballing (niestety 8 sztuk)? Grzanie lub chłodzenie 4 sztuk od strony układu nic nie wnosi.
Obrazek Obrazek Obrazek

Re: Artefakty po wymianie układu Toshiba P200 LA-3441P VGA LS-3442P

przez Google Adsense [BOT] 11 maja 2016, 11:19

#2 Re: Artekakty po wymianie układu Toshiba P200 LA-3441P VGA LS-3442P

przez dominik555 11 maja 2016, 11:33
Z płytki nie sprzątnąłeś jakiejś drobnicy?

#3 Re: Artekakty po wymianie układu Toshiba P200 LA-3441P VGA LS-3442P

przez baner81 11 maja 2016, 11:47
Kilka razy sprawdzałem, drobnica była zabezpieczona.

#4 Re: Artekakty po wymianie układu Toshiba P200 LA-3441P VGA LS-3442P  [ROZWIĄZANY]

przez dominik555 11 maja 2016, 12:45
Wlutuj stary układ lub postaw ten na ołowiu. Ja bym się jednak kierował w stronę GPU chyba, że podczas wlutu puściły gdzieś kule pod VRAM i się zlały.

#5 Re: Artekakty po wymianie układu Toshiba P200 LA-3441P VGA LS-3442P

przez baner81 11 maja 2016, 16:35
Wlutowałem stary i działa, no tego to się zupełnie nie spodziewałem, chyba pierwszy układ z hawka który nie zadziałał.

#6 Re: Artekakty po wymianie układu Toshiba P200 LA-3441P VGA LS-3442P

przez dominik555 11 maja 2016, 16:45
Reklamuj albo stawiaj "nowy" na PB :)

#7 Re: Artefakty po wymianie układu Toshiba P200 LA-3441P VGA LS-3442P

przez baner81 11 maja 2016, 16:56
Właśnie bardzo dziwna sprawa, układ nie został przegrzany, ładny zielony kolorek, a widać jakby był podpuchnięty, pewnie raczej reklamacja i tak będzie odrzucona.
Obrazek
Obrazek

#8 Re: Artefakty po wymianie układu Toshiba P200 LA-3441P VGA LS-3442P

przez psycode 11 maja 2016, 17:05
skoro nie był przegrzany to otrzymał zbyt gwałtowny wzrost temp.
A co do takich pasów. Zdarzył mi się taki wlut (nowego układu), do którego się nie przyłożyłem. Być może niedokładnie oczyściłem pady na płycie lub były lekko zszarzałe/skorodowane i otrzymałem trochę krzaków. W pierszej chwili myślałem, że to trefny układ, ale czynność powtórzyłem, lepiej oczyszczając pady i stawiając go na ołowiu. Problem zniknął. No ale tutaj masz popcorn. Nie słyszałeś podczas wlutu lekkiego strzału?

#9 Re: Artefakty po wymianie układu Toshiba P200 LA-3441P VGA LS-3442P

przez morph 11 maja 2016, 17:51
Witaj

Niestety układ spuchł Ci z powodu zmagazynowanej w nim wilgoci. Zbyt szybki przyrost temperatury przy montażu i pozostałości wody gwałtownie wydostały się na zewnątrz układu.
Wygrzewałeś go przed montażem?

#10 Re: Artefakty po wymianie układu Toshiba P200 LA-3441P VGA LS-3442P

przez baner81 11 maja 2016, 18:01
Przyznam się że do tej pory nie miałem problemu z żadnym układem, by tak spuchł, więc wygrzewania nie stosowałem. Układy BGA montuję (od 5 lat) cały czas kontrolując temperaturę i jej przyrost. Czyli ogólnie chodzi o to że układ był już dość "stary" i "naciągnął wilgoci przez te 8 lat?

#11 Re: Artefakty po wymianie układu Toshiba P200 LA-3441P VGA LS-3442P

przez morph 11 maja 2016, 18:05
Dokładnie tak. Ja wygrzewam każdy układ nawet ze świeżym DC, nie wiadomo jak był przechowywany. Nawet jak był od sprawdzonego sprzedawcy, to i tak nie wiemy co się z nim działo wcześniej. Przy tak starym DC bez wygrzewania nie ma się co dziwić, że spuchł. Na przyszłość 115-125° przez kilka godzin powinno wystarczyć i zaoszczędzić nam kłopotu.

#12 Re: Artefakty po wymianie układu Toshiba P200 LA-3441P VGA LS-3442P

przez baner81 11 maja 2016, 18:26
No tak, na przyszłość muszę uważać na stare DC, temat uważam za wyczerpany. Dziękuję kolegom za pomoc, szkoda że "pomógł" można kliknąć tylko raz.

Re: Artefakty po wymianie układu Toshiba P200 LA-3441P VGA LS-3442P

przez Google Adsense [BOT] 11 maja 2016, 18:26