Zasady działu: Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu
- Tytuł wątku powinien zawierać skrócony opis problemu.
- Treść wątku powinna zawierać rozszerzony opis problemu oraz sformułowane pytanie.
- Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych instrukcji/schematów/wsadów BIOS, ani linkowanie do tych plików, zamieszczonych na innych stronach. Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu instrukcji/schematu, który ułatwi autorowi diagnostykę lub naprawę sprzętu z wątku. W jednym temacie można zamieścić nie więcej, jak jedną stronę instrukcji/schematu.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
- Nie jest dozwolone zakładanie tematu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O SCHEMATY/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).
Re: Termopara Omega TC-TT-KI-40-1M -proszę o zdjęcia
przez Google Adsense [BOT] • 17 grudnia 2010, 20:27
Jeśli termopara nie byłaby grubości nitki to jak kolega wsadziłby pod układ bga taką termoparę? o ile mnie pamięć nie myli to średnica kulki tej termopary ma 80 nm to tyle co grubość ludzkiego włosa. Za to właśnie kolega płaci, dokładność pomiaru i znikoma bezwładność cieplna, to kolejna cecha której kolega nie uzyska w innych termoparach. Wydaje mi się że chińskie termopary które mają średnicę 3000nm można już kupić od 5 zł tylko co one mierzą?
Zamieszczam foto termopary firmy Omega TC-TT-KI-40-1M. Termopara może i kosztuje parę złotych, ale bardzo szybko się amortyzuje, nie miałem dotąd lepszej kontroli temperatury podczas lutowania, nie wyobrażam sobie teraz pracy bez takiej termopary.

Zamieszczam foto termopary firmy Omega TC-TT-KI-40-1M. Termopara może i kosztuje parę złotych, ale bardzo szybko się amortyzuje, nie miałem dotąd lepszej kontroli temperatury podczas lutowania, nie wyobrażam sobie teraz pracy bez takiej termopary.

Dziękuję za odpowiedzi.
Mam jeszcze pytanko do Kolegów, którzy na tej termoparce robią.
Kupiłem ją głównie po to, bo poprzednia nie wchodziła mi pod układy i ściąganie klejonych bga było kłopotliwe.
Czy nie istnieje niebezpieczeństwo, że włożona pod układ końcówka pomiarowa zatonie w cynie i ulegnie uszkodzeniu? Jak zachowuje się w zetknięciu ze stopioną cyną?
Mam jeszcze pytanko do Kolegów, którzy na tej termoparce robią.
Kupiłem ją głównie po to, bo poprzednia nie wchodziła mi pod układy i ściąganie klejonych bga było kłopotliwe.
Czy nie istnieje niebezpieczeństwo, że włożona pod układ końcówka pomiarowa zatonie w cynie i ulegnie uszkodzeniu? Jak zachowuje się w zetknięciu ze stopioną cyną?
Łatwo jest uszkodzić gdyż jest delikatna, należy tak umiejscawiać sondę żeby była tuż z samego brzegu robionego układu, ja staram się umieszczać w rogu gdzie może być najniższa temperatura, najbardziej oddalony od środka podgrzewacza (nierównomierny rozkład temperatur). Zdarzyło mi się ze dwa razy, że termopara się "przylutowała" gdy zbyt głęboko wsunąłem pod układ, ale po przygrzaniu do temp. topnienia stopu pod układem termopara "puściła" i wlut był udany,a kulki nie naruszone. Termoparę oczyściłem grotem lutownicy i dużą ilością topnika to co się "przylutowało" do niej zeszło i nic nie zostało na niej, mierzy idealnie jak mierzyła. Od tej pory staram się termoparę wsuwać z samego brzegu, a po skończonym rozpływie póki jeszcze układ pływa zabierać delikatnie termoparę z obszaru roboczego, żeby mieć pewność że sytuacja nie powtórzy się.
Np: http://pubserv.uprp.pl/PublicationServer/generuj_dokument.php?plik=PL_000000000131093_B1_PDF ,TIG-iem o ile ma możliwość regulacji prądu ponizej 5A:)
// Link wygasł - zaktualizowałem. Vogelek23
// Link wygasł - zaktualizowałem. Vogelek23
Re: Termopara Omega TC-TT-KI-40-1M -proszę o zdjęcia
przez Google Adsense [BOT] • 4 lutego 2011, 01:17
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).