• Vertex 2 i firmware

Regole del forum:Clicca per leggere le regole del forum

1. Il titolo dell'argomento dovrebbe contenere il modello completo del supporto dati e la breve descrizione del problema.
  2. ToIl messaggio dell'argomento dovrebbe contenere la descrizione estesa del problema, ciò che è stato verificato, le conclusioni e la domanda.
  3. È ASSOLUTAMENTE VIETATO caricare la documentazione completa. Puoi caricare solo la piccola parte della documentazione che semplifica la diagnostica o la riparazione. Non è consentito caricare più di una pagina completa di documentazione per singolo argomento.
  4. È consentito descrivere un solo dispositivo difettoso per singolo argomento - dovresti sempre aprire un nuovo argomento per ogni dispositivo successivo.

#1 Vertex 2 i firmware

da Usunięty Użytkownik 402 25 aprile 2016, 02:25
Kupiłem padnięty dysk Vertex 2 120gb. Jak to bywa z ocz to jest na kontrolerze Sandforce.
Dysk nie był w żaden sposób wykrywany w systemie lecz po małym zabiegu wykrywa się w systemie jako sandforce czyli zgłasza się cpu.
Elektronicznie byłby zatem jako tako sprawny.
Program OCZ do aktualizacji firmware dysku nie wykrywa.
Przydał by mi się sprawny wsad do kostki U5 wówczas naprawił bym zawartość swojej.
Na danych mi nie zależy, chodzi o uruchomienie dysku.

Re: Vertex 2 i firmware

da Google Adsense [BOT] 25 aprile 2016, 02:25

#2 Re: Vertex 2 i firmware

da arvika 25 aprile 2016, 09:30
Prawdopodobnie straciłeś pieniądze tylko. Dyski oparte o te kontrolery są bardzo awaryjne. Z reguły uszkodzeniu ulega kontroler lub jego oprogramowanie.

#3 Re: Vertex 2 i firmware

da Usunięty Użytkownik 402 25 aprile 2016, 12:05
Mam kilka sztuk i niektóre nadawały się na gwarancję producenta ;)
Dostały już RMA więc nie jest źle.
Załatwiłem wsady do tego dysku, kwestia wgrania. Dysk wysypał się programowo więc mam szansę.

#4 Re: Vertex 2 i firmware

da arvika 25 aprile 2016, 16:32
Próbować warto ;) Po wymianie nie trzymaj na tym żadnych ważnych danych.

#5 Re: Vertex 2 i firmware

da Usunięty Użytkownik 3669 9 ottobre 2016, 13:00
Mam taki dysk, tyle że 60 GB. Czy coś się ruszyło w temacie? Jakieś wsady, instrukcje by się znalazły? Byłbym wdzięczny :)

#6 Re: Vertex 2 i firmware

da Usunięty Użytkownik 402 9 ottobre 2016, 19:31
Moje są po wymianie gwarancyjnej więc nie kombinowałem. Wsad mam do jednego typu i do twojego się zapewne nie nadaje. Dodatkowo trzeba mieć programator jtag, bo chyba tylko tak ten procesor da się zaprogramować.
Poszukaj po forach, linku niestety nie mam. Na którymś widziałem firmware z takich dysków, czy znajdziesz do swojego nie wiem.

Re: Vertex 2 i firmware

da Google Adsense [BOT] 9 ottobre 2016, 19:31