• Lenovo Z580 (mobo LZ3) - nie rzuca obrazu na VGA choć monitor wykrywa.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Lenovo Z580 (mobo LZ3) - nie rzuca obrazu na VGA choć monitor wykrywa.

przez DaCoPL 13 kwietnia 2016, 13:22
Witam.

Laptop: Lenovo Z580 (płyta LZ3)
CPU z grafiką: i7-3632QM z HD4000
GPU: Nvidia Geforce GT 640M (N13P-GS-A2)

Objawy uszkodzenia: Po wejściu do systemu i podpięciu monitora zewnętrznego przez VGA nie rzuca obrazu na monitor, choć monitor jest wykrywany i dźwięk Windowsa sygnalizuje, że coś zostało podłączone do VGA. Na HDMI obraz działa.

Co już zrobione: Podstawiony inny CPU z Intel HD 3000, podgrzany chip GPU, sprawdzone na innych monitorach i kablach, instalowany inny system na innym dysku. Zawsze to samo. Jedynie, gdy wyłączyłem grafikę Intel, laptop nie wykrywał, żadnego podłączonego urządzenia do VGA.

Proszę o pomoc.

Re: Lenovo Z580 (mobo LZ3) - nie rzuca obrazu na VGA choć monitor wykrywa.

przez Google Adsense [BOT] 13 kwietnia 2016, 13:22

#3 Re: Lenovo Z580 (mobo LZ3) - nie rzuca obrazu na VGA choć monitor wykrywa.

przez DaCoPL 14 kwietnia 2016, 16:12
L7,L8,L9,L25,L26,F1 wyglądają na sprawne. Wszędzie ok 0 ohm.
Na F1 mam 5V w obu punktach.

#4 Re: Lenovo Z580 (mobo LZ3) - nie rzuca obrazu na VGA choć monitor wykrywa.

przez dominik555 14 kwietnia 2016, 16:21
A napięcia na tych cewkach z podłączonym i odłączonym kablem VGA jak się prezentują?

#5 Re: Lenovo Z580 (mobo LZ3) - nie rzuca obrazu na VGA choć monitor wykrywa.

przez DaCoPL 15 kwietnia 2016, 14:48
Niepodłączony / podłączony VGA

L7 0V / 186mV
L8 0V / 186mV
L9 0V /186mV
L25 1,4V / 30mV
L26 375mV / 20mV

Gdy odpiąłem kabel VGA na L25 mam 16mV i L26 3mV.

#7 Re: Lenovo Z580 (mobo LZ3) - nie rzuca obrazu na VGA choć monitor wykrywa.

przez DaCoPL 18 kwietnia 2016, 11:17
Reflow nie pomogło.

#9 Re: Lenovo Z580 (mobo LZ3) - nie rzuca obrazu na VGA choć monitor wykrywa.

przez DaCoPL 19 kwietnia 2016, 10:08
Okazuje się, że VGA z projektora do którego laptop był podłączony też jest niesprawne. Wynika stąd, że jakieś niewłaściwe napięcie musiało gdzieś tam pójść i coś się uszkodziło. Reball chyba zbędny tu będzie i przydałoby się wymienić tego PCH.

#10 Re: Lenovo Z580 (mobo LZ3) - nie rzuca obrazu na VGA choć monitor wykrywa.

przez DaCoPL 21 kwietnia 2016, 12:34
Wymiana PCH nie pomogła.

Bardzo proszę o dalszą pomoc.

Wymieniłem układy synchronizacji pionowej i poziomej i chyba działa.

#12 Re: Lenovo Z580 (mobo LZ3) - nie rzuca obrazu na VGA choć monitor wykrywa.

przez DaCoPL 21 kwietnia 2016, 15:49
Ale mam nerwy. VGA działa, ale teraz WiFi nie działa.

Kartę Wifi mi znajduje, ale nie może wyszukać żadnej sieci bo ponoć przełącznik jest wyłączony (choć fizycznie takiego nie ma), lub na klawiaturze jest z funkcyjnych wyłączone Wifi (choć na klawiaturze da się załączyć tylko tryb samolotowy).

Pomocy :(

Wygląda na to, że coś jest nie tak z PCH. Brakuje mi na 20 pinie CN19 3V do załączenia Wifi (jak podam ręcznie WiFi zaczyna działać). Chyba, że coś z diodą D23 się stało.

Re: Lenovo Z580 (mobo LZ3) - nie rzuca obrazu na VGA choć monitor wykrywa.

przez Google Adsense [BOT] 21 kwietnia 2016, 15:49
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).