• ASUS R510L brak dźwięku na głosnikach

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 ASUS R510L brak dźwięku na głosnikach

przez proweb052 11 kwietnia 2016, 23:44
Witam,
mam problem z ASUSem R510L. Po podłączeniu do radia w aucie (laptop był podpięty do zasilacza zasilanego z zapalniczki) laptop się wyłączył i przestał działać dźwięk na głośnikach. Dźwięk na słuchawkach jest (prawy kanał), ale to może być wina tego, że w jednym gnieździe jest odrazu mikrofon i słuchawki.

Wylutowałem to gniazdo i nadal nie ma dźwięku, ale może jakieś elementy trzeba zewrzeć żeby to działało. Nie jest to problem programowy, gdyż odpalałem to także na linuxie live, resetowałem bios i nie było problemu.

Ale żeby nie było:
System operacyjny to Windows 8.1 x64
Płyta główna oznaczenia: X550LD MAINBOARD HannStar J MV-4 E89382 94V-0.

Dodaje także zdjęcia gniazda i płyty głównej.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Re: ASUS R510L brak dźwięku na głosnikach

przez Google Adsense [BOT] 11 kwietnia 2016, 23:44

#2 Re: ASUS R510L brak dźwięku na głosnikach

przez sebastiank 12 kwietnia 2016, 15:42
Masz na wierzchu styki - przeanalizuj detekcję podłączenia słuchawek - zobacz jak pracują blaszki, być może któraś nie styka.
Możliwe jest także uszkodzenie na płycie - np. kodek.

#3 Re: ASUS R510L brak dźwięku na głosnikach

przez proweb052 12 kwietnia 2016, 18:07
Przeanalizowałem. Bez słuchawek dwa piny są zwarte. Połączyłem te piny na płycie głównej i bez rezultatu - nadal jest brak dźwięku. Jakieś konkretne instrukcje co i jak sprawdzić?

#4 Re: ASUS R510L brak dźwięku na głosnikach

przez sebastiank 12 kwietnia 2016, 18:36
Jaki masz kodek audio na płycie?
Jak wyglądają napięcia na tych pinach przed i połączeniu?

#5 Re: ASUS R510L brak dźwięku na głosnikach

przez proweb052 12 kwietnia 2016, 19:10
Nie za bardzo rozumiem stwierdzenie kodek, można jaśniej?

Co do napięć to proszę;

Kolor biały to bez włożonych słuchawek, kolor cyan z włożonymi słuchawkami. Co lepsze słuchawki raz działają raz nie. Teraz np nic nie słyszałem.

Obrazek

#6 Re: ASUS R510L brak dźwięku na głosnikach

przez sebastiank 13 kwietnia 2016, 10:13
Gniazdo zostaw na razie w spokoju - prawdopodobnie działa poprawnie.
proweb052 napisał(a):Nie za bardzo rozumiem stwierdzenie kodek, można jaśniej?

Układ zamieniający dźwięk z formy cyfrowej na analogową i odwrotnie realizujący też inne funkcje związane z dźwiękiem między innymi przełączanie sygnałów na podstawie detekcji słuchawek, może mieć wbudowany wzmacniacz audio.

Może to być np. układ oznaczony ALCxxxx.

#7 Re: ASUS R510L brak dźwięku na głosnikach

przez proweb052 26 maja 2016, 12:09
Faktycznie po wymianie kodeku dźwięk wrócił i jest ok. Mam jeszcze problem z mikrofonem, wykrywa go normalnie, ale nie działała.

Re: ASUS R510L brak dźwięku na głosnikach

przez Google Adsense [BOT] 26 maja 2016, 12:09
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).