• Asus n55s Nie włącza się

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Asus n55s Nie włącza się

przez Kalmar11 31 marca 2016, 23:41
Ponieważ jestem tutaj nowy witam Wszystkich serdecznie.
Mam uszkodzonego laptopa ASUS N55S w którym jest płyta DA0NJ5MB8C0 REV:C Już po otwarciu laptopa widać że uszkodzony jest układ IT8572E, zamówiłem już nowy w celu jego wymiany lecz zastanawiam się nad tym co było przyczyną jego uszkodzenia, i stąd też moje pytanie. Co mogę ewentualnie sprawdzić przed jego montażem żeby uniknąć uszkodzenia nowej sztuki?
Obrazek

Re: Asus n55s Nie włącza się

przez Google Adsense [BOT] 31 marca 2016, 23:41

#2 Re: Asus n55s Nie włącza się

przez keymaker 1 kwietnia 2016, 21:01
Przede wszystkim zapoznaj się z działem szkoleń. Pomierz rezystancję względem masy na wszystkich cewkach, bez obsady płyty. Możesz również pomierzyć kondensatory przy KBC czy nie ma tam podejrzanie niskich rezystancji.

#3 Re: Asus n55s Nie włącza się

przez Kalmar11 1 kwietnia 2016, 23:10
Około ilu om powinna wynosić rezystancja na cewkach? A odnośnie kondensatorów około kbc, jest ich wiele może kolega dysponuje kawałkiem schematu żeby było łatwiej zlokalizować problem?

#4 Re: Asus n55s Nie włącza się

przez Vogelek23 2 kwietnia 2016, 08:58
Najczęstszą przyczyną uszkodzenia KBC (zwłaszcza, gdy na obudowie są kratery po spaleniu struktury) jest zwarcie w kablu matrycy. Zacznij więc od jego sprawdzenia.

#5 Re: Asus n55s Nie włącza się

przez Kalmar11 2 kwietnia 2016, 12:15
Wymontowałem taśmę matrycy i między niektórymi pinami jest zwarcie, lecz wygląda to tak jakby były to piny com połączone ze sobą. Między którymi pinami ma dokonać pomiarów?

#6 Re: Asus n55s Nie włącza się

przez Vogelek23 2 kwietnia 2016, 13:14
Pobierz datasheet do wyświetlacza i sprawdź, z czym łączą się piny (jakie są nazwy sygnałów na tych pinach). Nie wiem, jaki wyświetlacz jest w Twoim laptopie, ale najczęściej przy uszkodzeniu KBC dochodzi do zwarcia sygnałów sterujących podświetleniem do +19V (zasilanie podświetlenia).

#7 Re: Asus n55s Nie włącza się

przez Kalmar11 3 kwietnia 2016, 21:59
Taśma sprawdzona, zwarcie występuje tylko między pinami "Ground". Także taśma wygląda na sprawną bynajmniej w takiej pozycji, być może w trakcie poruszania klapą układa się inaczej i wtedy dochodzi do zwarcia. Może warto by było kupić nową dla pewności? Odnośnie cewek nie zaobserwowałem żadnych zwarć ani niskich rezystancji, dopiero po obsadzeniu procesora na cewkach w jego okolicy rezystancja spada do 17ohm, czy jest to prawidłowa rezystancja?
Dołaczam datasheet matrycy która jest zamontowana w w tym modelu Ltn156kt02-301 moźe komuś się przyda tak jak mi się przydał

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#8 Re: Asus n55s Nie włącza się

przez Vogelek23 3 kwietnia 2016, 23:27
Przyjrzałem się dokładniej kontrolerowi KBC na Twoim zdjęciu i dochodzę do wniosku, że powinieneś sprawdzić touchpad razem z jego tasiemką oraz okolicami gniazda touchpada na płycie. Możesz oczywiście wymienić KBC na nowy i sprawdzić płytę bez podłączania touchpada.

#9 Re: Asus n55s Nie włącza się

przez marci4 3 kwietnia 2016, 23:36
Kalmar11 napisał(a):po obsadzeniu procesora na cewkach w jego okolicy rezystancja spada do 17ohm, czy jest to prawidłowa rezystancja

Wygląda na poprawną.

Ze zdjęcia wynika, że nadpalone piny to 89, 90 i 91. Piny 89 i 90 (PS2CLK, PS2DAT odpowiednio) odpowiadają za szynę PS/2 do Touchpada. Sprawdź jak wyglada taśma łącząca touchpad z płyta główną, gniazda i elementy wokoło. Pin 91 to GND.

Tutaj masz pinout tego KBC zaczerpnięty ze schematu innego laptopa:
Obrazek

EDIT: Aj, wyglada na to, że kolega Vogelek23 mnie ubiegł z odpowiedzią.

#10 Re: Asus n55s Nie włącza się

przez Kalmar11 4 kwietnia 2016, 20:30
Touchpad sprawdzony wygląda ok, nie ma żadnych zwarć między pinami taśma i gniazdo na płycie też wygląda dobrze. Lecz po dokładnym obejrzeniu starej klawiatury (kupiłem nową ponieważ w starej był wyrwany power oraz brakowało kilku innych klawiszy) widać ślady zalania od spodu klawiatury, oraz między klawiszami. Czy takie zalanie klawiatury mogło być powodem uszkodzenia kbc?

--- Posty scalono ---

Niestety pojawił się kolejny problem, a mianowicie pin-90 jak i ścieżka oraz ścieżka pin-89 są spalone. Czy da się to jakoś naprawić albo odszukać jakichś pól do których można by dolutować przewody w celu połączenia ich z nogami kbc?
Obrazek

#12 Re: Asus n55s Nie włącza się

przez Kalmar11 5 kwietnia 2016, 07:27
Przede wszystkim chcę bardzo podziekować za zainteresowanie i dotychczasową pomoc.
Jak mam się zabrać do bypassów, czego najlepiej użyć do ich wykonania? Dodam że nigdy wcześniej nie robiłem czegoś takiego na płytach głównych. Będę wdzięczny za jakieś wskazówki.
Wracając do samego uszkodzenia kbc to czy powodem mogła być ta zalana klawiatura?

#13 Re: Asus n55s Nie włącza się

przez marci4 5 kwietnia 2016, 09:40
Kalmar11 napisał(a):Wracając do samego uszkozdenia kbc to czy powodem mogła być ta zalana klawiatura?

Mało prawdopodobne. Obejrzyj dokładnie płytę pod kątem ewentualnych śladów zalania w innych miejscach.

Bypassy najlepiej wykonać z pojedynczej 'nitki' z kabla typu linka. Musisz delikatnie zeskrobać soldermaskę z przelotek pod KBC i ze ścieżek z którymi muszą się połączyć, a następnie pobielić te miejsca cyną i przylutować bypass. Następnie jak przylutujesz KBC to oczywiście odpowiednie piny również musisz przylutować do tych bypassów. Bądź ostrożny przy tym, aby nie grzać za długo i nie rozlutować połączenia bypassa z przelotką pod KBC.

#14 Re: Asus n55s Nie włącza się

przez Vogelek23 5 kwietnia 2016, 20:46
Kalmar11 napisał(a):Wracając do samego uszkodzenia kbc to czy powodem mogła być ta zalana klawiatura?
Zalanie jako takie (wszak płyny przeważnie wylewają się na klawiaturę i touchpad) jak najbardziej mogło być powodem uszkodzenia KBC.

Kalmar11 napisał(a):Jak mam się zabrać do bypassów, czego najlepiej użyć do ich wykonania?
Najlepszy jest kynar, bo jest posrebrzany i bardzo dobrze absorbuje cynę. Należy wykonać połączenia zgodnie z rysunkiem powyżej, lutując bypassy z jednej strony do widocznych na końcach ścieżej przelotek pod KBC (uprzednio usuwając soldermaskę i pobielając miedziane kołnierze przelotek). Z drugiej strony - po ułożeniu drutu zgodnie z rysunkiem - bypassy lutujesz do najdalszego punktu po ścieżkach, czyli do drabinki rezystorowej. Miejsca lutowania pod KBC trzeba zabezpieczyć lakierem, zaś sam KBC musisz przylutować ręcznie (z uwagi na to, że będzie wyżej, niż powinien). Szczególną uwagę musisz poświęcić lutowaniu pinów 89 i 90, aby nie przesunąć kynaru i nie zrobić zwarcia, które potem ciężko będzie usunąć bez demontażu KBC.

#15 Re: Asus n55s Nie włącza się

przez Kalmar11 5 kwietnia 2016, 23:02
Kynaru niestety nie mam, ale znalazłem taki przewód ma on posrebrzany ekran i również dobrze absorbuje cyne, nie wiem tylko czy druciki nie są zbyt cienkie. Jak myślicie? Do wykonania tego zadania musze kupić jakąś większą lupę, a tak przy okazji to możecie mi polecić jakiś mikroskop tak żeby łatwiej było wykonać tego typu czynności?
Obrazek
Mam jeszcze jedno pytanie, ponieważ trafilem gdzieś na wzmiankę o programowaniu kbc czy IT8572e tez trzeba zprogramowac?

#16 Re: Asus n55s Nie włącza się

przez marci4 6 kwietnia 2016, 10:18
Ekran z tego przewodu powinien się nadać. Nie będzie on za cienki ponieważ to są ścieżki sygnałowe więc nie jest wymagana duża wydajność prądowa. Poza tym szybko przekonasz się, że wcale nie jest taki cienki próbując przylutować go do nóżek KBC. Dobra lupa lub mikroskop to podstawa i bardzo ulatwia zadanie.
IT8572E nie trzeba programować.

#17 Re: Asus n55s Nie włącza się

przez Kalmar11 7 kwietnia 2016, 23:21
Witam ponownie.
Mam jeszcze jedno pytanie odnośnie naprawy uszkodzonych ścieżek a mianowicie, czy nie musze najpierw w jakiś sposób np. lakierem zabezpieczyć zwęglonego miejsca przed położeniem na nim drutu i czy na przyklad lakier do paznokci będzie do tego odpowiedni?
Z góry dziękuję za odpowiedzi

#18 Re: Asus n55s Nie włącza się

przez marci4 7 kwietnia 2016, 23:34
Jeśli obawiasz się o zwarcie do wewnętrznych warstw płytki to możesz zabezpieczyć również zwęglone miejsce. Musisz sam ocenić jak bardzo jest to przepalone.
Lakier do paznokci się nada.

#19 Re: Asus n55s Nie włącza się

przez Vogelek23 7 kwietnia 2016, 23:34
Kalmar11 napisał(a):czy nie musze najpierw w jakiś sposób np. lakierem zabezpieczyć zwęglonego miejsca przed położeniem na nim drutu
Jeśli lutujesz drut nieizolowany, warto uprzednio delikatnie pociągnąć zwęglone miejsca lakierem.

Kalmar11 napisał(a):i czy na przyklad lakier do paznokci będzie do tego odpowiedni?
Jeśli nie zamierzasz lutować KBC gorącym powietrzem, to możesz wykorzystać lakier do paznokci. Pamiętaj jednakże o tym, aby dobrze wysuszyć lakier przed lutowaniem czegokolwiek.

EDIT: marci4 - czy my musimy odpisywać w jednym momencie w tym samym wątku??? :lol:

#20 Re: Asus n55s Nie włącza się

przez Kalmar11 9 kwietnia 2016, 23:45
Witam ponownie.
Jednak spalenie było dosyć głębokie po wyczyszczeniu zweglonego miejsca widać kolejna warstwę laminatu, naszczescie nie biegną tedy żadne ścieżki, mimo wszystko zabezpieczylem lakirem. Druciki juz przylutowane do przelotek i zabezpieczone lakierem, jutro ciąg dalszy.
Obrazek

Re: Asus n55s Nie włącza się

przez Google Adsense [BOT] 9 kwietnia 2016, 23:45