#1 Laptop Asus X5DIJ-SX636V(SX536V) płyta K50ij(0218a) 60-NVKMB1000-H31.Brak ładowania
przez janko23 • 3 kwietnia 2016, 17:54
Witam, laptop asus tak jak w/w, płyta K50ij .Po podłączeniu zasilacza laptop uruchamiał się losowo. Jak właściciel powiedział ''najczęściej jednak nie było można go uruchomić.'' Okazało się że laptop bez baterii działa normalnie, włącza się i działa... Niestety problem zaczyna się gdy włożymy baterię. Okazało się że na zewnętrznych pinach gniazda baterii jest 19,5v. Na płycię zlokalizowałem uszkodzoną diodę B4 (o ile dobrze doczytałem) była zwęglona. Przy gnieździe baterii zwarty był klucz A3465G, który wymieniłem. Sytuacja jest taka że na gnieździe baterii jest teraz 1,5v. Laptop w sumie się uruchamia, i na baterii i na zasilaczu tyle że pokazuje mi :''podłączony i ładuje''. Niestety ale nie ładuje i stoi kilka godzin i się nic nie zmienia w naładowaniu baterii .Bateria sprawdzona w innym notebooku ładuje się i działa, w tym niestety nie. Za wszelkie sugestie będę wdzięczny.Pozdrawiam

No i nie jest tak dobrze jak myślałem, bios przeprogramowałem, to nic nie dało. I zauważyłem że gdy jest podłączony do zasilacza to zdarza się że muszę nadusić power kilka-kilkanaście razy aby się włączył(nie jest to wina switcha power).Nie wiem za co się mam zabierać czy kbc, czy wymieniać przetwornicę.

No i nie jest tak dobrze jak myślałem, bios przeprogramowałem, to nic nie dało. I zauważyłem że gdy jest podłączony do zasilacza to zdarza się że muszę nadusić power kilka-kilkanaście razy aby się włączył(nie jest to wina switcha power).Nie wiem za co się mam zabierać czy kbc, czy wymieniać przetwornicę.