• Płyta Gigabyte GA-8I945PL-G Problem ze startem

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Płyta Gigabyte GA-8I945PL-G Problem ze startem

przez leszko84 11 stycznia 2011, 01:10
Mam taki problem:
Płyta normalnie ma soft power, wstaje ale bardzo często stoi na FF (nie reset). W takim przypadku dopiero kiedy potrzymam ją w takim stanie przez chwilę, wyłączę przyciskiem na siłę (5s) i po chwili włączę, wtedy idzie. Jeśli od razu wyłączę i włączę dalej ma FF.
Jeśli pójdzie POST to dalej się uruchamia i działa normalnie (pod obciążeniem jest stabilna, nie ma blue screenów, nie wyłącza się). Sprawdzałem napięcia i są ok, kondensatory nie są spuchnięte ani uszkodzone.
Sprawdzałem na innym zasilaczu (Chieftek i Tagan) innym ramie, z innym procesorem, bez dysków, z dyskami, z inną grafą, wgrałem najnowszy bios. Za każdym razem to samo.
Mieliście może taki problem? Tylko nie piszcie że mostek bo reagowała by na dociskanie a nie na podanie dłużej napięć. Grzać będę dopiero jak padnie zupełnie.

Re: Płyta Gigabyte GA-8I945PL-G Problem ze startem

przez Google Adsense [BOT] 11 stycznia 2011, 01:10

#2 Re: Płyta Gigabyte GA-8I945PL-G Problem ze startem

przez gathor 11 stycznia 2011, 01:17
Sprawdzałeś ustawienia BIOS?
Miałem podobny przypadek z płytą ASUSA, gdzie przy włączonej funkcji AI Overclocking płyta zachowywała się właśnie w ten sposób. Powodem był procesor, który nie lubiał być przetaktowany.
Po wyłączeniu tej opcji płyta za każdym razem działała bardzo stabilnie i bez żadnych problemów startowała.

#3 Re: Płyta Gigabyte GA-8I945PL-G Problem ze startem

przez leszko84 11 stycznia 2011, 01:22
Tak, sprawdzałem. Ustawienia fail safe i optimum, zawsze to samo, i na starym i nowym biosie. Bez żadnego OC.

#4 Re: Płyta Gigabyte GA-8I945PL-G Problem ze startem

przez gathor 11 stycznia 2011, 01:30
Więc zostaje most. Po paru minutach pracy w "zwisie" dostaje temperatury i wtedy odpala się normalnie.
Wygrzej most i załącz płytę z nie wystudzonym całkowicie mostem. Jak ruszy bez problemu, będziesz miał winowajcę.

#5 Re: Płyta Gigabyte GA-8I945PL-G Problem ze startem

przez leszko84 12 stycznia 2011, 10:21
Też tak mi się wydaje. Jak już pisałem grzać będę jak umrze do końca bo komputer mi jest potrzebny a aktualnie nie mam innej w razie czego na podmianę. Dzięki za pomoc gathor. Jakby ktoś miał inny pomysł, piszcie. Temat jeszcze otwary.

Re: Płyta Gigabyte GA-8I945PL-G Problem ze startem

przez Google Adsense [BOT] 12 stycznia 2011, 10:21