• Lenovo G500 po jakimś czasie przestaje działać touchpad i klawiatura

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo G500 po jakimś czasie przestaje działać touchpad i klawiatura

przez Usunięty Użytkownik 28464 11 marca 2016, 12:02
Witam.
Mam taki problem że w laptopie Lenovo G500 model 20236, płyta główna LA-9632P Rev:1.0, po paru minutach po włączeniu komputera przestaje działać touchpad i klawiatura. W laptopie był wymieniany mostek Intel SJTNV, pierwsze myślałem że źle "siadł na płycie" ale po dogrzaniu to samo. Próbowałem na 2 dyskach i na kilku systemach więc nie jest to wina programowa. Podmieniałem również Ramy i wgrywałem 3 biosy i cały czas to samo. Zewnętrzna klawiatura i myszka działają cały czas. Proszę o pomoc bo już jestem bezsilny... Z góry dzięki za pomoc pozdrawiam.

Re: Lenovo G500 po jakimś czasie przestaje działać touchpad i klawiatura

przez Google Adsense [BOT] 11 marca 2016, 12:02

#2 Re: Lenovo G500 po jakimś czasie przestaje działać touchpad i klawiatura

przez Usunięty Użytkownik 3669 11 marca 2016, 12:25
KBC KB9012QF A4 jest programowalny, programował lub podstawiał go kolega?

#3 Re: Lenovo G500 po jakimś czasie przestaje działać touchpad i klawiatura

przez Usunięty Użytkownik 28464 12 marca 2016, 11:23
Z KBC nic nie robiłem ale wydaje mi się że KBC do Tochpada nic nie ma , chyba że się mylę. Czyli KBC odpowiada również za TouchPad?

#4 Re: Lenovo G500 po jakimś czasie przestaje działać touchpad i klawiatura

przez morph 12 marca 2016, 11:45
Witaj

Oczywiście, że KBC odpowiada również za działanie Touchpada. Most wstawiałeś nowy?
Jak się zachowuje notebooka z wpiętą samą klawiaturą, a jak z samym touchpadem?

#5 Re: Lenovo G500 po jakimś czasie przestaje działać touchpad i klawiatura  [ROZWIĄZANY]

przez Usunięty Użytkownik 3669 12 marca 2016, 13:02
jano007 napisał(a):Z KBC nic nie robiłem ale wydaje mi się że KBC do Tochpada nic nie ma , chyba że się mylę. Czyli KBC odpowiada również za TouchPad?

Odpowiada między innymi za touchpad i klawiaturę, oraz wiele innych rzeczy. Czy bateria w notebooku jest sprawna? Jak się zachowuje na baterii i bez baterii?

#6 Re: Lenovo G500 po jakimś czasie przestaje działać touchpad i klawiatura

przez Usunięty Użytkownik 28464 15 marca 2016, 19:20
Bez baterii zachowuje się tak samo, jeśli jest podłączona sama klawiatura i myszka USB bo działał normalnie, a jak TouchPad bez klawiatury to się zaciął czyli wygląda że zakłócenia robi touchpad. Więc brać się za to KBC?

#7 Re: Lenovo G500 po jakimś czasie przestaje działać touchpad i klawiatura

przez Usunięty Użytkownik 3669 15 marca 2016, 19:23
No raczej :)

#8 Re: Lenovo G500 po jakimś czasie przestaje działać touchpad i klawiatura

przez drozda86 16 marca 2016, 13:19
Ja bym na Twoim miejscu sprawdził najpierw z innych touchpadem, a potem dopiero zabierać się za KBC

#9 Re: Lenovo G500 po jakimś czasie przestaje działać touchpad i klawiatura

przez Usunięty Użytkownik 28464 12 kwietnia 2016, 11:01
KBC pomogło. Dzięki!!!

Re: Lenovo G500 po jakimś czasie przestaje działać touchpad i klawiatura

przez Google Adsense [BOT] 12 kwietnia 2016, 11:01