• iMac A1225 - nie ładuje systemu operacyjnego, nie rozpoznaje dysku twardego

Pravila foruma:Klikni tukaj za prikaz pravil na forumu

1. Naslov teme mora vsebovati: proizvajalca naprave, poln model in kratek opis okvare.
  2. Sporočilo teme mora vsebovati: oznako tiskanega vezja (v primeru popravil strojne opreme), razširjen opis okvare, kaj je bilo preverjeno, zamenjano in/ali izmerjeno, sklep in vprašanje. Če ne morete najti oznake tiskanega vezja, morate prebrati TO TEMO. Če še vedno ne najdete oznake, prosim objavite kakovostne fotografije obeh strani matične plošče - potrebno je odstraniti vse folije in module, ki bi lahko zakrivali te oznake.
  3. Pred objavo nove teme, preberite vse teme v podforumu USPOSABLJANJA, in naredite predhodno diagnostiko na podlagi vsebine teh usposabljanj.
  4. Nalaganje celotnih navodil/shem, BIOS / firmware datotek, ali objavljanje povezav, ki vodijo do drugih spletnih strani s takšnimi datotekami, je SROGO PREPOVEDANO. Lahko objavite le majhen del navodil/shem, ali povezavo na BIOS datoteko v podforumu NEVERIFICIRANE DATOTEKE BIOS/EFI. V eni temi ne smete objaviti več kot eno stran navodil/shem. Datoteka ne sme vsebovati vidnih žigov "zaupno",, e-poštnih naslovov ipd.
  5. V eni temi lahko opišete SAMO eno napravo. Za vsako drugo okvarjeno napravo morate odpreti novo temo.
  6. Zahteve za sheme, boardview, fotografije matičnih plošč, datoteke BIOS-a ali servisne priročnike za storitve NISO DOVOLJENE. Če želite vprašati za katero koli od teh, odprite novo temo v podforumu ZAHTEVA ZA DOKUMENTACIJO & DATOTEKO BIOS/EFI.

#1 iMac A1225 - nie ładuje systemu operacyjnego, nie rozpoznaje dysku twardego

Napisal/-a gsmlondon 24 Februar 2016, 21:23
Witam wszystkich.
Trafił mi się imac z problemem ładowania OS, więc postanowiłem zainstalować nowy OS z płyty DVD, co skończyło się fiaskiem :( ukazała się plansza z komunikatem przytrzymania przycisku Power i resetem imac'a i tak w kółko. Wymieniłem HDD i teraz nie widzi dysku, po wciśnięciu klawisza Opcja wykrywany jest tylko napęd optyczny z płyta instalacyjną jeśli ona się w nim znajduje, po włączeniu imac'a bez płyty pokazuje się tylko migocząca ikonka folderu ze znakiem zapytania. Dysk została sformatowany na Extended ( journaled ) na innym mac'u i tez nie jest wykrywany :( Następną rzeczą jaką zrobiłem to było podłączenie dysku z Windowsem 10 i tu zaskoczenie, mac go widzi dysk i odpala windowsa. I na tym etapie skończyły mi się pomysły :)

Re: iMac A1225 - nie ładuje systemu operacyjnego, nie rozpoznaje dysku twardego

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 24 Februar 2016, 21:23

#2 Re: iMac A1225 - nie ładuje systemu operacyjnego, nie rozpoznaje dysku twardego

Napisal/-a Vogelek23 24 Februar 2016, 21:51
gsmlondon napisal/-a:Wymieniłem HDD i teraz nie widzi dysku, po wciśnięciu klawisza Opcja wykrywany jest tylko napęd optyczny z płyta instalacyjną jeśli ona się w nim znajduje
Nic dziwnego - co ma wykrywać, jeśli na dysku nie ma zainstalowanego OS? Jak miałby zbootować pusty dysk, nawet sformatowany jako Extended (journaled)? Wejdź w instalator i tam powinieneś zobaczyć swój HDD. A w opcjach bootowania (klawisz Opcja) zobaczysz dysk dopiero po zainstalowaniu systemu. Pamiętaj, aby przy tworzeniu partycji ustawić jej typ na GPT (GUID).

#3 Re: iMac A1225 - nie ładuje systemu operacyjnego, nie rozpoznaje dysku twardego

Napisal/-a gsmlondon 26 Februar 2016, 00:00
Vogelek23 napisal/-a:
gsmlondon napisal/-a:Wymieniłem HDD i teraz nie widzi dysku, po wciśnięciu klawisza Opcja wykrywany jest tylko napęd optyczny z płyta instalacyjną jeśli ona się w nim znajduje
Nic dziwnego - co ma wykrywać, jeśli na dysku nie ma zainstalowanego OS? Jak miałby zbootować pusty dysk, nawet sformatowany jako Extended (journaled)? Wejdź w instalator i tam powinieneś zobaczyć swój HDD. A w opcjach bootowania (klawisz Opcja) zobaczysz dysk dopiero po zainstalowaniu systemu. Pamiętaj, aby przy tworzeniu partycji ustawić jej typ na GPT (GUID).

Witam.
Sorry za źle sformułowany temat.
Problem w tym że nie można wejść w instalatora systemu, po wciśnięciu C przez chwile obraca się "kółeczko" i maszyna "staje" :( Pomyślałem że przejrzę MB i okazało się że karta grafiki była już "naprawiana" w taki sposób że na G92-700-A2 są bąble :( I teraz pytanie czy to może powodować problem z instalacja systemu ?

#4 Re: iMac A1225 - nie ładuje systemu operacyjnego, nie rozpoznaje dysku twardego  [REŠENO]

Napisal/-a Vogelek23 26 Februar 2016, 00:14
gsmlondon napisal/-a:... karta grafiki była już "naprawiana" w taki sposób że na G92-700-A2 są bąble (...) czy to może powodować problem z instalacja systemu ?
Oczywiście, że może. Przyjrzałbym się przy okazji powierzchni PCB, czy przypadkiem i ona nie nosi śladów rozwarstwienia.

gsmlondon napisal/-a:Problem w tym że nie można wejść w instalatora systemu
Można postawić system na innej maszynie (oczywiście zbliżonej technologicznie) i podłączyć dysk z zainstalowanym OS do pacjenta.

#5 Re: iMac A1225 - nie ładuje systemu operacyjnego, nie rozpoznaje dysku twardego

Napisal/-a gsmlondon 28 Februar 2016, 01:23
Vogelek23 napisal/-a:Oczywiście, że może. Przyjrzałbym się przy okazji powierzchni PCB, czy przypadkiem i ona nie nosi śladów rozwarstwienia.

Witam
Przejrzałem PCB grafiki i wygląda na OK, może od razu zapytam u kogo zakupić G92-700-A2? oczywiście w Polsce.

Vogelek23 napisal/-a:Można postawić system na innej maszynie (oczywiście zbliżonej technologicznie) i podłączyć dysk z zainstalowanym OS do pacjenta.

Na razie brak takiej :(

Mały Update- udało mi się zakupić uszkodzona kartę graficzną do tego modelu, zrobiłem reflow dla przetestowania karty, po tej operacji imac zadziałał bez problemu i bez problemów zainstalował się nowy OS. Więc problem uważam za rozwiązany :) Teraz tylko zakup nowego chip'a i wymiana.
Pozdrawiam.

Re: iMac A1225 - nie ładuje systemu operacyjnego, nie rozpoznaje dysku twardego

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 28 Februar 2016, 01:23

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov