Witam serdecznie. Borykam się z pozoru prostym problemem, otóż laptop HDX16 po właczeniu przy logu HP gaśnie podświetlanie matrycy - treść obrazu jest obecna cały czas na matrycy. Nieraz można zaobserwowac przygasanie ekranu przed zgaśnięciem. Posiadam drugiego takiego laptopa na cześci - sprawdziłem na drugiej płycie głównej - jest tak samo, zamieniłęm taśmę matrycy - bez zmian, zamieniałem również inwertery i również bez zmian , po wygoglowaniu wyczytałem ze inwertery są w tym modelu awaryjne. Być może oby dwie sztuki mam uszkodzone. "Nowy" na portalu aukcyjny kosztuje 170 zł co w skali wartości laptopa core2 duo jest średnio opłacalne. Napięcia na złączce inwertera +19V / 3,1V / 1,3V . Ponieważ laptop posiada podświetlanie 2 x ccfl - próbowałem go uruchomić wypinając raz prawą a raz lewą swietówke - również bez zmian - zawsze jest to kilka sekund podświetlania i ciemność.
Płyta główna DA0UT6MB8F0 REV:F
Teraz moje pytanie - czy w/g Was również winny bedzie inwerter ? czy można podjąć próbę jego naprawy jeśli takowa jest możliwa?
Pozdrawiam serdecznie
Płyta główna DA0UT6MB8F0 REV:F
Teraz moje pytanie - czy w/g Was również winny bedzie inwerter ? czy można podjąć próbę jego naprawy jeśli takowa jest możliwa?
Pozdrawiam serdecznie