• ASUS N71JV REV 2.0 płyta nie uruchamia się

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 ASUS N71JV REV 2.0 płyta nie uruchamia się

przez szczepansz93 31 stycznia 2016, 22:50
Witam, mam problem. W ASUS-ie N71JV płyta N71JV REV. 2.0 60-NYVMB1000-C04, płyta główna po włączeniu komputera załącza chłodzenie, ale nic poza tym. Chyba nie wchodzi nawet do BIOS-u, bo żadnej reakcji na RAM, procesor itp .... Zauważyłem, że momentalnie po włączeniu jedna z cewek? grzeje się i to baaaaardzo. Czy ktoś mógłby podpowiedzieć, jakie jest jej oznaczenie, bądź też za co może odpowiadać i czy może powodować zwarcie takie, że płyta nie da rady powstać z martwych ? Co ciekawsze, po wylutowaniu tego elementu płyta nie włącza już nawet chłodzenia. Poniżej foto z zaznaczonym grzejącym się elementem, oraz dodatkowe zdjęcia wraz z oznaczeniem płyty

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Re: ASUS N71JV REV 2.0 płyta nie uruchamia się

przez Google Adsense [BOT] 31 stycznia 2016, 22:50

#2 Re: ASUS N71JV REV 2.0 płyta nie uruchamia się

przez sebastiank 1 lutego 2016, 11:18
Po pierwsze nie próbuj uruchamiać płyty ze zdemontowanymi elementami przetwornic (i nie tylko przetwornic).
Zmierz napięcie na tej cewce i rezystancję (pomiary względem masy).

#3 Re: ASUS N71JV REV 2.0 płyta nie uruchamia się

przez szczepansz93 1 lutego 2016, 17:48
napięcie na cewce to około 5v, rezystancja mierzona od "strony procesora" 0,8 natomiast od strony gniazda baterii nic mi nie pokazuje. Co ciekawsze po wylutowaniu tej cewki płyta nie wstaje już wcale. Dodatkowo mam pytanko, Na zdjęciu zaznaczyłem miejsce w którym jest 19,5V, ale nie trafia na gniazdo baterii, ta płyta trafiła do mnie niesprawna, ale widać że w tym miejscu ktoś zalał cyną, jak myślicie, czy tam nie powinno być jakiegoś rezystora ?
Obrazek

#4 Re: ASUS N71JV REV 2.0 płyta nie uruchamia się

przez sebastiank 1 lutego 2016, 18:23
Rezystancja ma swoją jednostkę - 0,8 to może być Ohm, kOhm, itp, zależy na którym zakresie. 0,8 niewiele mówi.
Cewka to drut nawinięty na rdzeniu - rezystancja względem masy po obu stronach powinna być zbliżona - jeśli tak nie jest - sprawdź cewkę.
Jeśli cewka się grzeje to raczej nie ona jest uszkodzona.

Podaj jeszcze raz wyniki pomiarów - pomiary względem masy i z jednostkami.

Oznaczenie JPxxxx (zaznaczone miejsce) dotyczy zwor. Nie powinno tam być więc rezystorów (ewentualnie zerowe). Ktoś tą zworę otworzył zapewne w celu dokonania pomiarów i zalutował. Po to są zwory, aby rozłączyć zasilane obwody np. bez wylutowywania cewek. Pozwala to sprawdzić zarówno działanie przetwornicy bez obciążenia jak i rezystancje po stronie przetwornicy i zasilanego obwodu.

No i jeszcze raz - nie podłączaj i nie uruchamiaj płyty z wylutowanymi elementami jeśli nie masz wystarczającego doświadczenia aby być pewnym że nie spowoduje to kolejnych uszkodzeń. No chyba że uważasz naprawę tej płyty mało ambitne zadanie dla Ciebie.

#5 Re: ASUS N71JV REV 2.0 płyta nie uruchamia się

przez Vogelek23 1 lutego 2016, 19:24
szczepansz93 napisał(a):Co ciekawsze po wylutowaniu tej cewki płyta nie wstaje już wcale.
Co ciekawsze, kolega sebastiank pisał Ci już o tym, abyś nie uruchamiał płyty ze zdjętymi elementami przetwornic. Powiedz, czy masz jakiekolwiek problemy z czytaniem ze zrozumieniem?

szczepansz93 napisał(a):Na zdjęciu zaznaczyłem miejsce w którym jest 19,5V, ale nie trafia na gniazdo baterii
I bardzo dobrze, bo bateria ma dużo niższe napięcie i zwyczajnie mogłaby wybuchnąć po podłączeniu do niej 19,5V.

szczepansz93 napisał(a):jak myślicie, czy tam nie powinno być jakiegoś rezystora ?
Nie - zalanie cyną jest prawidłowe, bo to jest zwora JP8301.

#6 Re: ASUS N71JV REV 2.0 płyta nie uruchamia się

przez szczepansz93 1 lutego 2016, 19:37
Od strony procesora mam 0,8 Ohm.

#7 Re: ASUS N71JV REV 2.0 płyta nie uruchamia się

przez sebastiank 1 lutego 2016, 20:48
Rozumiem, że na PJ8302 (widać tylko 8302 na zdjęciu poniżej kondensatora). Rozlutuj zworę i zmierz po obu stronach zwory. Zwora musi być oczyszczona aby nie było na niej zwarcia pomiędzy padami.
Następnie jeśli będzie w dolnej części zwory tak niska rezystancja - próba zwarciowa (za dużo elementów żeby strzelać).
Jeśli w górnej części zwory - też można zrobić próbę zwarciową lub wylutować kondensator lub dolny klucz - tu już 2 elementy zostały to i trafić łatwiej :)

#8 Re: ASUS N71JV REV 2.0 płyta nie uruchamia się

przez szczepansz93 12 lutego 2016, 21:56
Mam chwilę przerwy od sesji i znalazłem czas żeby rozlutować tę zworę. Niestety, niski opór jest w dolnej części zwory, w górnej mam około 4500K Ohm. Co do próby zwarciowej, gdzie się wpinać, w gniazdo zasilania bezpośrednio ?

#9 Re: ASUS N71JV REV 2.0 płyta nie uruchamia się

przez Vogelek23 13 lutego 2016, 00:05
szczepansz93 napisał(a):Co do próby zwarciowej, gdzie się wpinać, w gniazdo zasilania bezpośrednio ?
A czemu nie czytałeś treści działu SZKOLENIA? Tam masz to wyjaśnione dość szczegółowo.

#10 Re: ASUS N71JV REV 2.0 płyta nie uruchamia się

przez szczepansz93 13 lutego 2016, 01:52
Właśnie chodzi o to, że czytałem, lecz bez schematu ciężko mi zlokalizować główny węzeł zasilania, myślałem że ktoś podpowiedziałby gdzie go szukać ;)

#11 Re: ASUS N71JV REV 2.0 płyta nie uruchamia się

przez Vogelek23 13 lutego 2016, 12:28
szczepansz93 napisał(a):lecz bez schematu ciężko mi zlokalizować główny węzeł zasilania
Schematu na chwilę obecną brak, ale jest za to bardzo przydatne narzędzie, czyli boardview: schemat-asus-n71jv-t34982.html. Co zaś do schematów, w dziale DARMOWE SCHEMATY LAPTOPÓW masz do pobrania sporo dokumentacji - większość obwodów wejściowych wygląda podobnie.

#12 Re: ASUS N71JV REV 2.0 płyta nie uruchamia się

przez sebastiank 13 lutego 2016, 13:47
Wpinasz się w miejscu gdzie masz niską rezystancję, czyli dolną część zwory PJ8302 - wykonujesz próbę tam gdzie zwarcie.

#13 Re: ASUS N71JV REV 2.0 płyta nie uruchamia się

przez szczepansz93 15 lutego 2016, 21:53
Zrobiłem próbę, lecz nic mi to nie pomogło, 1V 0,5A. Nie grzeje się nic, ale zauważyłem że tak niski opór mam tylko przy włożonym procesorze, przy wyjętym mam 832 Ohmy. Może być procesor walnięty ?

#14 Re: ASUS N71JV REV 2.0 płyta nie uruchamia się

przez sebastiank 16 lutego 2016, 08:53
Podstaw sprawny procesor - 0,8 Ohm to zdecydowanie za mało dla procesora.

#15 Re: ASUS N71JV REV 2.0 płyta nie uruchamia się

przez szczepansz93 17 lutego 2016, 15:44
Po włożeniu sprawnego procka opór poszedł na jakieś 80 Ohmów, z tym że obiaw dalej taki sam, nic się nie zmieniło. Mogło paść KBC przy okazji ? A może coś z biosem się stało że płyta chce się ciągle restartować?

#16 Re: ASUS N71JV REV 2.0 płyta nie uruchamia się

przez sebastiank 17 lutego 2016, 17:22
Nic się nie zmieniło - to znaczy cewka nadal się grzeje?
Masz na niej napięcie?
Jak z napięciami na innych cewkach?
Jak z poborem prądu?

Re: ASUS N71JV REV 2.0 płyta nie uruchamia się

przez Google Adsense [BOT] 17 lutego 2016, 17:22
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).