delp писал(а):Kolega Vogelek23 wyżej Ci napisał, spróbuj sprawdzić bez chipsetu czy reaguje na włączenie.
Moje zdanie , przy próbie reflow przesuwałeś układ po tym nie wstała płyta /bo zlały sie kulki/. ... Zdjąłeś układ i robiłeś reabling, tu grzałeś wyższą temperaturą i "usmażyłeś" go.
Jak go zdejmiesz, to sprawdź czy nie masz zwarć na większości kondensatorów na nim. To tylko moje gdybanie, z twojego opisu.
Wcześniej próbowałem z płytą z FS W600 i tym samym chipsetem - efekt podobny, po zdjęciu nic się nie zmieniło. Tym razem raczej się nie uda bo zdjąłem go metodą "brute force" aby sprawdzić czy wszystkie kulki złapały... i złapały bo zostały z padami chipsetu na płycie. Przy wlucie grzałem go tym samym profilem co przy reflow i wylucie. Ten sam profil przy reflow, na kilku płytach od T40 i Ati 7500 poszedł bez pudła.
-- czwartek, 6 stycznia 2011, 23:10 --
benchmarek писал(а):Szanowny Kolego GTS, termopara Omega bedzie dokładniejsza niż termopara ze stacji lub pirometr, dlaczego? Bo kolega wkłada ja pod układ i mierzy tam temperaturę co nie jest możliwe w 2 poprzednich przypadkach gdzie pomiar jest z powierzchni układu lub obok niego.
Też tak myślałem, jednak po zamontowaniu Omegi całe "doświadczenie" zdobyte na starej termoparze wzięło w łeb - jedne układy w ogóle nie chciały puścić przy eksperymentalnych profilach używanych dotychczas a inne (GF na MXM II) puszczały bąble na układzie i PCB...
benchmarek писал(а):Niech kolega weźmie przykładowy profil do lutowania np. stopu ołowiowego i przeanalizuje go. Na pierwszy rzut oka zobaczy kolega strefy grzania. Odkryje ich kolega co najmniej 4. Ostatnia strefa kończy się momentem "peak flow" który nie jest równy temperaturze topnienia stopu. Zauważy też kolega, że poszczególne strefy mają ściśle określony czas trwania, a jeśli kolega przyjży się jeszcze bardziej to dostrzeże kolega, że w każdej ze stref jest określona prędkość przyrostu temperatury tzw delta temperatury.
Piszesz do mnie jak do jakiegoś "lajkonika" w kwestii logicznego myślenia...

Pierwszy parametr przy każdym kroku, to przyrost temperatury na sekundę, drugi to zadana temperatura a trzeci, to czas przez jaki ta temperatura jest utrzymywana.
Czy któryś z producentów podaje tego typu parametry przy swoich układach - nie! Podają tylko jaką maksymalną temperaturę i przez jaki czas wytrzymują...
Czy każde pierwsze podejście do danego układu ma skutkować zniszczeniem ? Raczej nie i między innym właśnie dlatego istnieją takie fora na których należy pytać się o doświadczenia innych.
benchmarek писал(а):Niestety kolego bez poznania tych zależności żaden automat tego nie zrobi dobrze za kolegę. Ja od tego zaczynałem bo działające wluty zaczęły mi wychodzić dopiero jak poznałem "alchemię" lutowania bga od strony którą opisałem 2 zdania wcześniej.
Ależ gdybym widział jakąś zależność, to bym tutaj pytań nie zadawał. Własnie coraz bardziej jestem przekonany, ze jest w tym sporo przypadku i wiele niewiadomych. Trochę to nie po mojemu - jeśli się za coś biorę i poświęcam temu czas, to chce aby to przyniosło efekty - no być może jestem trochę niecierpliwy
benchmarek писал(а):Na forum jest bardzo dużo postów traktujących o lutowaniu, procesie lutowania, profilach lutowniczych, sposobach grzania itp, itd, ect. ect. Sam nawet kilka napisałem na ten temat, wiec wystarczy poszukać.
Czy starsze układy są bardziej wrażliwe na wysoką temp? - myslę że kolega juz sam sobie udzielil odpowiedzi jesli nie to podpowiem, że układy te były wykonane dla technologii ołowiowej, a już wiemy w jakich temp. trzeba lutować takie układy.
Oczywiście czytam kolegi posty i jestem pełen szacunku dla wiedzy i doświadczenia. Jednak wiele rad na forum oscyluje w okolicach meritum i nie trafia w samo sedno.
Niby sam sobie odpowiedziałem... ale sam przyznałeś, że jednak temperatura jest zbyt niska. Więc albo w tę albo...
Zobrazowane wyżej profile są dostarczone przez producenta stacji (Achi IR Pro SC), przez niektórych uważane za "nieco" szybkie. Porównywałem je z fabrycznym profilami Ersy i tak naprawdę niczym jej nie odstępują... Ponadto niektórzy twierdzą, ze mają jeden profil dla wszystkich układów i zgodnie z tym nawet profil dla bezołowiówki nie powinien zrobić krzywdy temu układowi.