• ASUS A3F - Nie działa touchpad

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 ASUS A3F - Nie działa touchpad

przez kamil198405 5 stycznia 2011, 22:14
Witam
Laptop jak w temacie "po sylwestrowy" niestety nikt nie wie co się w nocy stało. W Nowym Roku
przestał działać touchpad. Sprawa na pewno nie softwarowa brak "myszy" w menadżerze urządzeń. W biosie oczywiście touchpad włączony. I teraz moje pytanie czy tochpadem zarządza układ KBC? Czy jego uszkodzenie może powodować brak urządzenia w menadżerze urządzeń?
Pozdrawiam Kamil

-- środa, 5 stycznia 2011, 21:14 --

Nie działa również przycisk załączający tochupad

Re: ASUS A3F - Nie działa touchpad

przez Google Adsense [BOT] 5 stycznia 2011, 22:14

#3 Re: ASUS A3F - Nie działa touchpad

przez kamil198405 6 stycznia 2011, 22:29
Czyli touchpadem zarządza it8510, jak i lampkami przednimi one również nie zapalają się w ogóle czy można by było prosić o wycinek schematu z kbc oraz złączem touchpada ?. Niestety it8510 muszę zamówić, a może się okazać iż to nie wina układu.

#5 Re: ASUS A3F - Nie działa touchpad

przez farmer 6 stycznia 2011, 22:51
Rozbierałeś go przynajmniej? Touchpad i LED-y podpięte są na jednej taśmie do płyty. Możliwe jest też, że został zalany i wygniło zasilanie.

#6 Re: ASUS A3F - Nie działa touchpad

przez kamil198405 6 stycznia 2011, 23:05
Rozebrałem. Połączenie gniazdo na płycie -> gniazdo touchpad przedzwoniłem. Były to pierwsze kroki jakie poczyniłem. Prze lutowany został układ kbc. Jutro posprawdzam połączenie kbc -> gniazdo touchpad. Ale patrząc na to iż touchpad nie jest w ogóle wykrywany jako urządzenie w menadżerze urządzeń podejrzewam iż it8510 niestety wyzionął ducha.

#7 Re: ASUS A3F - Nie działa touchpad

przez farmer 6 stycznia 2011, 23:22
Moim zdaniem niekoniecznie musi to być padnięty IE8510. Uszkodzenie dwóch różnych bloków tego układu (GPA i GPF) jest mało prawdopodobne. Sprawdź najpierw czy są napięcia zasilania na złączu J3700 i czy dochodzą do touchpada i LED-ów. Bez zasilania również nie będziesz miał touchpada w systemie.

#8 Re: ASUS A3F - Nie działa touchpad

przez kamil198405 7 stycznia 2011, 13:34
Pomiary z gniazda touchpada, wykonane względem masy:

20. 5.2v
19. 0v
18. 5.2v
17. 0v
16. 0v
15. 5v
14. 0v
13. 3.3v
12. 3.3v
11. 2.9v
10. 2.9v
9. 0v
8. 0v
7. 3.3v
6. 0v
5. 0v
4. 0v
3. 3.3v
2. 5.2v
1. 5.2v
A więc patrząc na w/w pomiary zasilanie jest

#9 Re: ASUS A3F - Nie działa touchpad

przez farmer 7 stycznia 2011, 14:28
Pomiary wykonane z podpiętą taśmą?
Na n.4 powinno też być jakieś napięcie - jest to sygnał zegarowy magistrali, podciągnięty przez rezystor do 3.3V. Jeśli pomiary były z taśmą, to sprawdź, czy nie ma zwarcia do masy na tej nodze, odepnij taśmę i sprawdź ponownie napięcie i ew. obecność zwarcia.

#10 Re: ASUS A3F - Nie działa touchpad

przez kamil198405 7 stycznia 2011, 17:22
Pomiar wykonywany bez taśmy. Zwarcie nie występuję, pomiar powtórzyłem 2krotnie i niestety wychodzi 0v. Z której nogi wychodzi zasilanie na n.4 taśmy?

-- piątek, 7 stycznia 2011, 18:54 --

Udało mi się ustalić z której nogi ite wychodzi połączenie z 4 nogi złącza tochpada. Niestety ścieżka cała, po podniesieniu nogi napięcia na niej nie występuję. Podmienię ite, o ile uda mi się znaleźć, bo jak na razie to nikt nie posiada takowego.

-- piątek, 7 stycznia 2011, 21:44 --

Udało mi się dopaść ite tylko na płycie jest:
ite8510te
0624-gxa
zmmj67 l

A ja dostałem:
ite85210te
0802-gxa
zm15pb l

czy te układy można stosować zamiennie?

#12 Re: ASUS A3F - Nie działa touchpad 

przez farmer 8 stycznia 2011, 00:43
Jeśli po podniesieniu n.116 KBC na n.4 złącza nie masz napięcia 3.3V, to do sprawdzenia moim zdaniem jest połączenie z drabinką rezystorów RN2802, a nie wymienianie ITE.

#13 Re: ASUS A3F - Nie działa touchpad

przez kamil198405 9 stycznia 2011, 22:22
Za chiny ludowe nie mogę namierzyć tej drabinki. Czy może Kolega Farmer podpowiedzieć gdzie ona się znajduję ? Niestety po wlucie innego ite sytuacja pozostała bez zmian nawet jest gorzej. Żarzy się dioda caps locka.

#14 Re: ASUS A3F - Nie działa touchpad

przez farmer 10 stycznia 2011, 10:10
Niestety nie dysponuję taką płytą, jak również Boardviewerem do tego modelu (wiem, że takowy jest do kupienia za 20$), dlatego jedyne co mogę polecić, to szukanie miernikiem - ponieważ na TPAD_DAT było 3.3V, dlatego to połączenie z RN2802 powinno być sprawne i namierzalne, poczwórnych rezystorów w okolicy KBC/gniazda nie powinno być zbyt dużo.

#15 Re: ASUS A3F - Nie działa touchpad

przez kamil198405 22 stycznia 2011, 21:22
Problem w końcu rozwiązany. Problemem było jednak iITE okazało się iż drugie wyjęte z jakiejś f5 też ma problemy z touchpadem, chyba się na mnie uwzięły układy . Zakupiłem nowe wlutowałem i nareszcie działa.