• [SZUKAM WSADU BIOS] IBM NetVista 6341 - potrzebny nowszy BIOS

#1 [SZUKAM WSADU BIOS] IBM NetVista 6341 - potrzebny nowszy BIOS

przez Hamilton 17 listopada 2015, 18:33
IBM NetVista 6341 ma 256MB (2x128MB) RAM, i nawet XP go zbyt obciąża. Mam 2 kości RAM'u po 512MB (wszystkie inne parametry są identyczne ze starymi 128'kami), ale po ich wpięciu system się nie uruchamia. O ile wiem starsze wersje BIOS'u do tej maszyny mają ograniczenie wilkości RAM'u. Obecnie jest zainstalowany BIOS Ver 21KT27.0 z 08/05/02, natomiast w nowszych wersjach jest możliwość odblokowania tego ograniczenia. Ponieważ nie wiem, która wersja ma tę możliwość, więc szukam jak najnowszej (najnowsza o której wiem to ptjt21a.exe z 24.03.2005. Na tym samym BIOS'ie pracują modele IBM NetVista: 2254, 2256, 2257, 6029, 6336, 6337, 6339, 6341, 6342, 6346, 6347 i 6348. Nie podaję nazwy płyty głównej bo te komputery były budowane, jak laptopy - wszystkie części były z góry określone.

Re: [SZUKAM WSADU BIOS] IBM NetVista 6341 - potrzebny nowszy BIOS

przez Google Adsense [BOT] 17 listopada 2015, 18:33

#2 [SZUKAM WSADU BIOS] Re: IBM NetVista 6341 - potrzebny nowszy BIOS

przez Vogelek23 17 listopada 2015, 23:18
1. Ściema, drogi Kolego, lub kompletna nieznajomość tematu - laptopy (a także komputery stacjonarne) są budowane tak, że każda płyta główna ma swoje unikalne oznaczenia kodowe, którymi właśnie - i to przede wszystkim - operujemy na tym forum. Proszę poszukać oznaczenia płyty, które pomogą w 100% zweryfikować kolejne informacje; czytając zasady działu, znajdzie Kolega precyzyjne wskazówki, czego szukać i jak to może wyglądać.
2. O ile mi wiadomo - a informacje te zaczerpnąłem wprost z noty katalogowej producenta - chipset GMCH Intel 810e, na którym najprawdopodobniej jest oparta płyta tego komputera, obsługuje maksymalnie 256MB @100MHz pamięci RAM na pojedynczy slot. Sam komputer zaś - co podają wszystkie strony ze specyfikacjami komputera - obsługuje maksymalnie 512MB pamięci RAM, z tym, że liczonej na DWA dostępne na płycie sloty. Czyli 2x256MB pamięci RAM to jest absolutne maksimum, co ten komputer - według specyfikacji - jest w stanie przyjąć. Nie wiemy jednak, czy próbowałeś zainstalować tylko jeden moduł 512MB oraz, jaką częstotliwość pracy mają Twoje moduły.
3. Jaką wielkość ma pamięć flash, zawierająca BIOS? Czy to jest kość 512kB? Mam w swoich zasobach sporo wsadów do starszych IBM'ów, lecz potrzebuję znać oznaczenie kodowe płyty lub przynajmniej jej part number, aby udostępnić właściwy plik.

EDYCJA: Zamieściłem wsad BIOS do sprawdzenia: ibm-netvista-6341-mb-intel-33p0825-t41432.html

#3 [SZUKAM WSADU BIOS] Re: IBM NetVista 6341 - potrzebny nowszy BIOS

przez Hamilton 18 listopada 2015, 18:32
Jestem dość świeży, więc bardzo dziękuję za poprawianie moich błędów. Oznaczenie mojej płyty głównej:
11S59P1922ZJ1NG32A71AR FRU59P1924 210
Model: 634179G
Serial Number HVXA0LCI5DS
Chipset Intel, Chipset Model 82810E 810e
Part Number 71V16635HCT8P-K

Płyta główna nawet jeśli nie wykorzysta całego RAM’u, to przynajmniej powinna go widzieć i wykorzystać tyle, ile jest w stanie. Akurat dysponuję kośćmi po 512MB, więc takich użyłem. Oczywiście próbowałem rozruchu na 1 kości 512MB, ale nic.

#4 [SZUKAM WSADU BIOS] Re: IBM NetVista 6341 - potrzebny nowszy BIOS

przez Vogelek23 18 listopada 2015, 21:27
Hamilton napisał(a):Płyta główna nawet jeśli nie wykorzysta całego RAM’u, to przynajmniej powinna go widzieć i wykorzystać tyle, ile jest w stanie.
Błędne założenie - płyta będzie widziała tyle pamięci RAM, ile producent chipsetu założył, że ma widzieć. Gdybyś orientował się nieco bardziej w kwestii budowy pamięci, wiedziałbyś, że istnieje zasadniczy związek między wielkością pamięci RAM a jej liczbą adresów. Producent chipsetu zadbał, aby chipset obsługiwał wszystkie ówcześnie dostępne pojemności pamięci - nie mógł jednak przewidzieć, że w niedalekiej przyszłości powstaną pamięci o X razy większej pojemności. Na tamte czasy pamięć 256MB to był po prostu szczyt możliwości technicznych.

Sprawdziłeś BIOS, który udostępniłem (link w poście #2)?

#5 [SZUKAM WSADU BIOS] Re: IBM NetVista 6341 - potrzebny nowszy BIOS

przez Hamilton 12 grudnia 2015, 19:37
Bardzo Ci dziękuję za podpowiedzi, widzę że w tej branży masz rzetelną wiedzę, ale jak sam zauważyłeś mnie jej brakuje.
Odpuściłem ten komputer, bo stwierdziłem, że ilość czasu który mu poświęciłem nie jest warta nawet spodziewanego efektu - obecnie dużo wydajniejszy sprzęt można kupić za naprawdę rozsądne pieniądze na OLX lub Allegro, a ja mam dużo innych, o wiele ważniejszych rzeczy do zrobienia.
Przepraszam, że zawracałem głowę, chociaż dzięki temu wiem gdzie szukać naprawdę fachowych informacji.
Pozdrawiam

[SZUKAM WSADU BIOS] Re: IBM NetVista 6341 - potrzebny nowszy BIOS

przez Google Adsense [BOT] 12 grudnia 2015, 19:37