• Asus R500V płyta K55VM rev:2.2 nie działa na samym zasilaczu.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Asus R500V płyta K55VM rev:2.2 nie działa na samym zasilaczu.

przez rtv13 6 grudnia 2015, 18:52
Witam.
Laptop nie uruchamia się z samego zasilacza. Po założeniu baterii jest ona ładowana i płyta uruchamia się, jednak w momencie uruchomienia przechodzi w tryb zasilania z baterii (zasilacz wówczas jej nie ładuje).
Charger na BQ24725A.
Przeglądając forum natknąłem się na identyczne problemy, ale jakoś bez rozwiązania problemu.
Aby nie powtarzać treści wpisu posłużę się opisywanym identycznym problemem jaki miał kol. darko9 w Asusie X401A.
asus-x401a-nie-dziala-na-samym-zasilaczu-t37950.html
Co prawda jeszcze nie wymieniłem BQ (dopiero zamówiony), ale podpinając ACDRV do masy poprzez rezystor 1M płyta za każdym razem uruchamia się bez baterii, niestety z baterią przełącza się nadal na zasilanie bateryjne.
Napięcia mierzone na BQ są takie same jak podawał kolega darko9 w swoim poście.
Może ktoś ten problem już rozwiązał?
Przydatny był by schemat chargera tej płyty.

Re: Asus R500V płyta K55VM rev:2.2 nie działa na samym zasilaczu.

przez Google Adsense [BOT] 6 grudnia 2015, 18:52

#2 Re: Asus R500V płyta K55VM rev:2.2 nie działa na samym zasilaczu.

przez amorphe 6 grudnia 2015, 20:09
Płyta nad którą pracujesz też jest po zalaniu ?

rtv13 napisał(a):Napięcia mierzone na BQ są takie same jak podawał kolega darko9 w swoim poście

Wszystkie, czy te z pierwszego posta ?

Podobne rozwiązanie z tym chargerem znajdziesz chociażby na schemacie Asusa UX31A2.

#3 Re: Asus R500V płyta K55VM rev:2.2 nie działa na samym zasilaczu.

przez rtv13 6 grudnia 2015, 20:32
Płyta czysta, nie ma śladów zalania.
Napięcia tak jak są podane w całym wątku, czyli pierwszy post jak nie startuje i dalsze jak działa.
Z małą różnicą ACN, ACP i CMSRC (pin 1,2,3) przy braku pracy 0V
ACDRV 24V podczas pracy, 2V nie działająca.
ACDET 2,6 i nie zmienia się.
Jutro jeszcze raz dokładnie to prześledzę - teraz piszę z pamięci.

#4 Re: Asus R500V płyta K55VM rev:2.2 nie działa na samym zasilaczu.

przez rtv13 9 grudnia 2015, 22:02
Kolejne podejście do problemu.
Bios zaktualizowany, bateria wykluczona, BQ24725A wymieniony.
W załączniku napięcia na BQ24725A mierzone w czterech stanach.
Zasilanie DC 0mA bez baterii, Zasilanie DC pobór 16mA bez baterii (uzyskane poprzez włączenie zasilacza przy założonej baterii i jej wyjęciu),
zasilanie DC plus bateria - ładowana prawidłowo i zasilanie DC z baterią po włączeniu power - automatycznie przełącza się na zasilanie z baterii prąd z zasilacza 0mA.
Proszę o przeanalizowanie napięć i ewentualne jakieś podpowiedzi.
Charger K55VM.zip

Musisz być zalogowany, aby zobaczyć pliki załączone do tego postu.

#5 Re: Asus R500V płyta K55VM rev:2.2 nie działa na samym zasilaczu.

przez amorphe 10 grudnia 2015, 13:12
Nie bardzo mi pasuje napięcie na n.11, 12 i 13 chargera - oczywiście o ile pomiary nie są błędne.
Napięcia na SRN i SRP są za mocno "rozjechane" - przy rezystorze pomiarowym (PR8807) o wartości 10mΩ daje to odpowiednio 10A (trzeci przypadek zasilania - tabela D) oraz 60A (czwarty przypadek) płynącego prądu w linii.

Ponadto dziwne jest napięcie na n.11 - o ile przy pracy tylko na baterii napięcie jest praktycznie prawidłowe (V baterii podbite o 6V) o tyle 12V na bramce w trzecim przypadku jest co najmniej dziwne.
Typowo próg załączenia bramki tranzystora P0903BEA wynosi około 1,7V...

Dlatego sugeruję sprawdzić wartość rezystorów PR8817, PR8810 (oba są przy samym chargerze), PR8807 oraz koniecznie sam tranzystor załączający napięcie baterii w główną gałąź zasilania (PQ8803). Może mieć upływność lub nie pracuje stabilnie.

Jeśli powyższe nie przyniesie efektu, to podstaw KBC - możliwe, że wpisuje do BQ głupoty...

#6 Re: Asus R500V płyta K55VM rev:2.2 nie działa na samym zasilaczu.

przez rtv13 10 grudnia 2015, 21:44
Dziękuję za zainteresowanie tematem.
Fakt w czwartej kolumnie (praca z ACCU) SRN 12pin miałem wpisać 10,5V.
Przemierzyłem jeszcze raz i napięcia na 12 i 13 różnią się 0,1V (czy to jest 12,1 czy 11,9). Rezystory które wskazałeś są ok, PQ8803 również ok. Bezpośrednio mierzone napięcia na nim to:
OFF i ACCU
D=17,4
S=12,04
G=12,02
praca z ACCU
D=10.8
S=10,8
G=17,2
Moja pierwsza myśl właśnie skierowana była na KBC, ale potem jakoś go pominąłem. Zamówiony jak dotrze to zobaczymy czy rozwiąże problem.
Jeszcze się zastanawiam nad PQ8801 i 8802 czy teoretycznie sprawne nie "figlują". Jak wstawię rezystor 1M G - masa R8801 (w układzie nieobecny) to z zasilacza za każdym razem płyta wstaje. Niestety drugi problem pozostaje nadal.
Pozdrawiam

#7 Re: Asus R500V płyta K55VM rev:2.2 nie działa na samym zasilaczu.  [ROZWIĄZANY]

przez amorphe 10 grudnia 2015, 22:14
Jeszcze się zastanawiam nad PQ8801 i 8802 czy teoretycznie sprawne nie "figlują"

Dobrze kombinujesz :)
Nawet jeśli nie masz takich tranzystorów na stanie, to w sumie możesz je zamienić miejscami - ewentualnie zdjąć PQ8803 i podstawić go zamiast PQ8801 i/lub 8802.
Nawet jeśli któryś z nich będzie uszkodzony, to po ich zamianie jakaś zmiana w zachowaniu płyty nastąpi.
Oczywiście przy takim "teście" nie podłączaj baterii - płyta ma załączyć zasilanie "od strzała" na samym zasilaczu.

#8 Re: Asus R500V płyta K55VM rev:2.2 nie działa na samym zasilaczu.

przez rtv13 14 grudnia 2015, 12:28
KBC niepotrzebnie zamówiłem.
Winowajcą okazał się jeden z dwóch albo oba klucze.
Wymiana PQ8801 i PQ8802 (P0903BEA) rozwiązało problem.
Mierząc i porównując je z nowymi zachowywały się identycznie. Nie sprawdzałem już który z nich był winowajcą, wymieniłem dwa.
Dziękuję Koledze za pomoc, pozdrawiam.