• Lenovo G50-30 NM-A311 nieprawidłowe napięcie na cpu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Lenovo G50-30 NM-A311 nieprawidłowe napięcie na cpu

przez Usunięty Użytkownik 402 27 listopada 2015, 17:53
Witajcie, jak zwykle piszę w trudnej do zbadania sprawie.
Na stole Lenovo g50 z płytą NM-A311. Komputer prawdopodobnie po mikroskopijnym zawilgoceniu, bez śladów korozji.
Płyta po podłączeniu zasilacza startuje z poborem 130mA i restart. Pomiary wykazały że startują wszystkie przetwornice poprawnie za wyjątkiem przetwornicy procesora (płyta uma)
W przetwornicy tej na cewce PL901 odnotowałem 0,78v napięcia stałego i na cewce PL902 0,74V. Układ robił się wyczuwalnie delikatnie ciepły więc wstawiłem nowy. Sprawdziłem też tranzystory i wydają się być w pełni sprawne. Podłączenie do cewek napięcia z zasilacza serwisowego powoduje jedynie niewielki pobór prądu.
Zastanawiam się czy jeszcze coś tu można pogrzebać czy też mam rozglądać się za nowym procesorem?

Re: Lenovo G50-30 NM-A311 nieprawidłowe napięcie na cpu

przez Google Adsense [BOT] 27 listopada 2015, 17:53

#2 Re: Lenovo G50-30 NM-A311 nieprawidłowe napięcie na cpu

przez adiol 14 grudnia 2015, 13:34
Witam.
Na działającej płycie na cewce PL901 odnotowałem 0,72V i na PL902 0,92V, jeśli Ci coś pomoże. Na ekranie w tym czasie boot menu.

#3 Re: Lenovo G50-30 NM-A311 nieprawidłowe napięcie na cpu

przez Usunięty Użytkownik 402 15 grudnia 2015, 18:00
Aktualizacja:
Zrobiłem reflow cpu- pobierany prąd spadł do 80mA po samostarcie. Jak się wyłączy pobiera 20mA.
Wymieniłem KBC i wstawiłem z takiej samej płyty. Wymieniłem też kostkę biosu.
Znalazłem zjedzony punkt pomiarowy na ścieżce 20v- ale ścieżka i tak nie jest wykorzystywana, przynajmniej jej naprawienie niczego nie poprawiło.
Wymieniłem clock generator i jego kwarc- nadal niestety milczy.
Przeryłem każdy centymetr w poszukiwaniu jakiś przerw w druku ale już nic więcej nie widać.
Napięcie na przetwornicy PL901,902 wzrosło do około 1v.
Kwarc YC1 pracuje
Kwarc YC2 nie pracuje
Kwarc YH1 nie pracuje
Kwarc YL1 pracuje
Płyta cyklicznie się restartuje.

#4 Re: Lenovo G50-30 NM-A311 nieprawidłowe napięcie na cpu

przez Usunięty Użytkownik 402 17 grudnia 2015, 01:06
Wymieniłem chyba już wszystko co było istotne na płycie i został tylko procesor.
Klient nie zgodził się ani na wymianę cpu, ani na wymianę płyty. Temat zamykam jako nie rozwiązany do końca lecz ze wskazaniem na cpu.

Re: Lenovo G50-30 NM-A311 nieprawidłowe napięcie na cpu

przez Google Adsense [BOT] 17 grudnia 2015, 01:06