Witam.
Z racji skromnego doświadczenia piszę w dziale dla amatorów, proszę o wyrozumiałość.
Laptop Toshiba Satellite L300.
Płyta 6050A2170201-MB-A03 rev. 2.01. Schemat 6050A2170201-MB-A03_inventec_pt10sc_rx01_schematics.pdf
Początkowo diody zapalały się na ułamek sekundy i laptop wyłączał się, tak jakby było zwarcie. Zmieniłem Nec na tantale i teraz jest tak, że laptop nie uruchamia się, ale po wciśnięciu włącznika przez kilka, kilkanaście sekund świeci kolejna dioda Power i i ten stan może trwać długi czas - przy gołej płycie - ale też bywa że płyta wyłączy się.
Mam golutką płytę, bez procesora i pamięci, po podpięciu zasilania:
- ładowanie baterii jest, sygnalizuje to dioda i widać po poborze prądu.
- na L5 i L9 są odpowiednio napięcia 5 oraz 3,3V
- na L3 1,8V
- na L510, L513 pojawia się 1,5V
- na L504 nie ma napięcia.
Po naciśnięciu Power jeśli się nie wyłączy po kilkunastu sekundach, to przez długi czas pobiera 0,43A. Nic się przesadnie nie grzeje, mostek ciepły ale przecież płyta bez chłodzenia.
Zwarć nie ma albo nie potrafiłem ich zlokalizować.
Z procesorem i pamięcią po włączeniu przez 2 sek płyta pobiera 0,66A, potem skacze pobór prądu do 1,8A i płyta się wyłącza.
Chciałbym prosić o wskazówki co do dalszych czynności. Rad bym się podszkolić.
Z racji skromnego doświadczenia piszę w dziale dla amatorów, proszę o wyrozumiałość.
Laptop Toshiba Satellite L300.
Płyta 6050A2170201-MB-A03 rev. 2.01. Schemat 6050A2170201-MB-A03_inventec_pt10sc_rx01_schematics.pdf
Początkowo diody zapalały się na ułamek sekundy i laptop wyłączał się, tak jakby było zwarcie. Zmieniłem Nec na tantale i teraz jest tak, że laptop nie uruchamia się, ale po wciśnięciu włącznika przez kilka, kilkanaście sekund świeci kolejna dioda Power i i ten stan może trwać długi czas - przy gołej płycie - ale też bywa że płyta wyłączy się.
Mam golutką płytę, bez procesora i pamięci, po podpięciu zasilania:
- ładowanie baterii jest, sygnalizuje to dioda i widać po poborze prądu.
- na L5 i L9 są odpowiednio napięcia 5 oraz 3,3V
- na L3 1,8V
- na L510, L513 pojawia się 1,5V
- na L504 nie ma napięcia.
Po naciśnięciu Power jeśli się nie wyłączy po kilkunastu sekundach, to przez długi czas pobiera 0,43A. Nic się przesadnie nie grzeje, mostek ciepły ale przecież płyta bez chłodzenia.
Zwarć nie ma albo nie potrafiłem ich zlokalizować.
Z procesorem i pamięcią po włączeniu przez 2 sek płyta pobiera 0,66A, potem skacze pobór prądu do 1,8A i płyta się wyłącza.
Chciałbym prosić o wskazówki co do dalszych czynności. Rad bym się podszkolić.