• Stawianie kulek

Forum rules:Click here to view the forum rules

1. Topic title should contain the brief description of problem.
  2. Topic message should contain the extended description of problem and, the question.
  3. It is not allowed to post the attachments with complete documentations or BIOS files nor linking to any 3rd party websites hosting such files. It is only allowed to post the small portion of the documentation (up to one page per post).
  4. You can only describe one problem per topic. For each another problem you should open a new topic.
  5. It is strictly forbidden to ask for any kind of documentation or BIOS file. For such requests please use the DOCUMENTATION & BIOS/EFI REQUEST subforum.

#1 Stawianie kulek

by daner0 2 January 2011, 18:17
Witam. Pojawił mi się dziś problem. W zasadzie wczoraj postawiłem układ 2 razy i nie było tego problemu. Dziś natomiast 3 raz próbuje i nic nie wychodzi. Nie wiem dlaczego kulki mi się sklejają kiedy ściągam sito i już dmucham hot airem. Sito staram się ściągnąć równo, ewentualnie poprawiam co niektóre kulki pincetą. Mimo to iż wszystkie są równe, spora część po grzaniu stacza się ku siebie i lepią się po kilka na raz. Jak sobie z tym radzić? dodam iż nie mogę nadmuchiwać jeszcze na sito bo się wygina i w tedy dopiero jest *** blada. Uczę się na 2 całkiem uszkodzonych xboxach także mogę próbować w kółko. No ale w czymś musi być wina.Wczoraj o dziwo nie było tego problemu, dziś próbowałem różnej ilości topnika i ciągle to samo.
Używam topnika 0036 polecanego przez dystrybutora mojego sprzętu ACHI

Liczę na wyrozumiałość;)

Re: Stawianie kulek

by Google Adsense [BOT] 2 January 2011, 18:17

#2 Re: Stawianie kulek

by Vogelek23 2 January 2011, 18:30
Zainwestuj w sita do grzania bezpośredniego, to problem upadnie.
Nie opisałeś, jak wykonujesz reballing, jak grzejesz układ po zdjęciu sita (nadmuch, piec, podczerwień) - bez tych informacji niewiele można podpowiedzieć.

#3 Re: Stawianie kulek

by daner0 2 January 2011, 18:56
Po zdjęciu sita grzeje hot airem pt 968 ustawionym na 400stopni tak by miernik temperatury pokazywał pod kolba około 200-250stopni. Na chwilę obecną nie mogę sobie pozwolić na żadną inwestycję. Za te sita które mam dałem ponad 1000zł tydzień temu.

#4 Re: Stawianie kulek

by Vogelek23 2 January 2011, 19:02
daner0 wrote:Za te sita które mam dałem ponad 1000zł tydzień temu.

Jeśli są to sita montowane do ramki, to zakup mocno nieudany.
Ustaw nadmuch na minimum, temperaturę na połowę skali i nakładaj topnik na układ w jak najmniejszej ilości.

Niestety, przy grzaniu stacją Hot-Air daje o sobie znać przepływ powietrza, który zwyczajnie "sprząta" kulki ze swoich miejsc.
Tutaj niewiele Ci poradzimy - musisz eksperymentować i sam ustalić, na jakich ustawieniach stacji kulki nie "tańczą" po całym układzie przy wygrzewaniu.

Sugeruję sprzedanie zestawu z ramką (o ile taki masz) i zakup sit do grzania bezpośredniego.
100x więcej wygody i 1000x mniej stresu.

#5 Re: Stawianie kulek  [SOLVED]

by daner0 2 January 2011, 19:53
Dałem inny topnik - wartona - minimalną ilość - miałem resztkę. Temperaturę hot aira obniżyłem.. Kuli perfekcyjnie powolutku siadały i ani jedna nie zatańczyła. Hmm spróbuje teraz na tym topniku 0036 i położyć ramkę na ACHI IR PRO SC, Włączyć program i obserwować, w odpowiednim momencie zatrzymać grzanie. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Faktycznie może to być łatwiejsze z wykorzystaniem stacji. W razie czego wrócę do kolby HA.

Jak ktoś ma jeszcze jakieś wskazówki to bardzo proszę

EDIT:
Więc tak: Problem z którym borykałem się dzisiejszy dzień miał 4 powody. Jeden z nich to za wysoka temperatura nadmuchu hot aira, drugi natomiast to zbyt duża ilość topnika na chipie co powodowało pływanie i tańczenia kulek po powierzchni. Kolejnym błędem było czyszczenie sita samym alkoholem IPA. Po przeczyszczeniu dodatkowo środkiem odtłuszczający sito za nic nie lepiło się do chipu i elegancko schodziło. Inna sprawa: Teraz przylutowałem kulki za pomocą ACHI Czyli podgrzewacz + IR z góry. Kulki już chwyciły kiedy górna grzałka miała 85 stopni - czyli praktycznie tylko dzięki podgrzewaniu. Więc na chłopski rozum, ciepło idące od spodu najpierw wiąże chip z kulkami zanim one będą mogły się połączyć ze sobą. No ale to tak na chłopski rozum ;p

Z dolną grzałką patent dobry. Pytanie tylko czy z góry grzać hot airem czy korzystać z IR wedle profilu który że tak powiem nie ma zastosowania bo podgrzewacz załatwi sprawę zanim górna grzałka nagrzeje się do 100 stopni (ustawienia profilu).

Cały dzień zmarnowany, jeszcze większe opóźnienia co do klientów na xboxy. Ale czyszczenie chipu grotem i plecionką idzie mi już idealnie :))

#6 Re: Stawianie kulek

by Dawid20 2 January 2011, 21:27
To ja się dołączę do problemu . Dziś pierwszy raz zacząłem reballing , sprzęt to podgrzewacz t8280 i hotair pt 852a wraz z sitami do grzania bezpośredniego . Panowie co mam zrobić jak kulki w pojemniczku mi się elektrolizują ? Druga sprawa to samo sypanie kulek bez ramki . Smaruje delikatnie układ topnikiem nakładam sito , centruje żeby pasowało i teraz pytanie jak sypiecie kulki na to sito żeby ich nie marnować i wlatywały kulki do dziurek ? niestety nie wychodzi mi to kulki nie chcą wlatywać wszystkie do dziurek . Pełno się ich zawsze gdzie rozsypie i potrafią się przykleić na rantach układu . Macie jakieś dobre sposoby na sypanie tych kulek ? Używam rękawiczek esd

#7 Re: Stawianie kulek

by daner0 2 January 2011, 21:52
bierzesz kawałeczek papieru i miseczke. Kuleczki wsypujesz do miski. Nabierasz papierem i obsypujesz układ nad miseczką, Co ne wleci spada do miseczki.. powtarzasz tak kilka razy. NIe stosowałem jednak było tak na filmie instruktażowym ACHI gdzie pokazano jak zrobić reballing bez ramki

#8 Re: Stawianie kulek

by gts 2 January 2011, 22:16
Kulki się elektryzują :)
Ja doszedłem do tego, że każdy rozmiar kulek trzymam w osobnej metalowej misce - elektryzują się znacznie mniej.

Dobrze jest zrobić sobie jakiś piecyk, dmuchanie HA to jest najgorszy sposób przy reballingu.
Można zrobić sobie taki piecyk jak sprzedaje PCCENTER za maks 200 zł.
Wystarczy obudowa od tygielka, 3 grzałki od PT 936 oraz jedna kolba od PT936. Na końcu przewodu , zamiast kolby montujesz wybebeszoną obudowę od tygielka oraz kawałek okrągłego metalowego elementu - ja zamówiłem u znajomego tokarza z aluminium za 20 zł. W tym aluminium nawiercasz 4 otwory na grzałki i skręcasz przewody wewnątrz za pomocą ceramicznych, używanych kiedyś kostek elektrycznych. Termoparę podłączasz tylko z jednej grzałki, taki piecyk można podłączyć zamiast kolby i voila - zaoszczędzone 1900 zł :)

Kulki najczęściej zlewają się przez nadmiar topnika, należy używać najlepszych (ja używam wartona) i nie za dużo. Ponadto po miesięcznej walce ze stacją z ramką zamówiłem sita do bezpośredniego grzania z Chin :)

#9 Re: Stawianie kulek

by Dawid20 2 January 2011, 22:59
Nom sita do bezposredniego grzania mam a topnik oczywiscie warton

#10 Re: Stawianie kulek

by gts 3 January 2011, 00:34
Smarujesz układ na narożnikach, zakładasz po jednej kulce na narożniku i roztapiasz je HA.
Przed założeniem sita możesz posmarować układ topnikiem ale bardzo oszczędnie i tak aby nie brudzić boków - smarujesz pędzelkiem od środka na zewnątrz układu. Kupujesz sobie metalową miseczkę, wsypujesz do niej odpowiednie kulki i nad tą miseczką obsypujesz układ z sitem kulkami. Może to być kawałek papieru jak na YT lub zwykła łyżeczka.

Można to zrobić również bez smarowania topnikiem. Po położeniu układu z sitem i kulkami na/w piecyku możesz dać kilka kropel topnika w płynie lub wydusić trochę ze strzykawki na gorący już układ.

#11 Re: Stawianie kulek

by daner0 3 January 2011, 06:31
A ja mam jeszcze pytanie. Czy wspomniane przeze mnie wyżej stawianie kulek na stacji IR zamiast hot aira albo piecyka to bardzo zły pomysł? Osobiście wydaje mi się dobry chociaż mam wątpliwości co do stawiania ramki z układem bezpośrednio na podgrzewaczu. Jednak nie widziałem by ktoś używał tej metody więc proszę o poradę fachowców.

#12 Re: Stawianie kulek

by Dawid20 3 January 2011, 12:06
Dzięki chłopaki za rady , oczyściłem pady na układzie , wymyłem układ , a następnie dając mała ilość topnika wlutowałem dwie kulki w rogach po przekątnej (bardzo dobry sposób ) . Potem mycie i znów topnik ale na cały układ w małej ilości . Założyłem sito i nad miseczką sypałem kuleczki małą karteczką . Po około 3min miałem sito ładnie zasypane . Położyłem układ na stole i przygrzałem go hotem na 390stopni i nadmuch tak na połowę aż kuleczki się ładnie wtopiły , po 2 min zdjąłem sito i kluczki leżały elegancko na układzie . Póki co używam topnika asa , więc myślę że po małym treningu z wartonem który jest już w drodze będzie znacznie znacznie lepiej Zastanawia mnie czy kulki od topnika ktoś jeszcze używa ? Ja moje zsypałem i wsypałem do ipy , po 5 min mieszania odlałem ipe i wysuszyłem je hotem na około 140 stopni . Kuleczki przestały się kleić i można było je śmiało sypać na sito

#13 Re: Stawianie kulek

by fejo 3 January 2011, 12:27
Dawid20 wrote: Położyłem układ na stole i przygrzałem go hotem na 390stopni i nadmuch tak na połowę aż kuleczki się ładnie wtopiły

I układ przeżył taką temperaturę??
Co do kompania kulek, wydaje mi się że po czasie zaczną się utleniać.
Ja sypię takie kulki na kartkę papieru i te co się przykleją wyrzucam a resztę zsypuję do pojemnika.

#14 Re: Stawianie kulek

by Dawid20 3 January 2011, 12:41
W rzeczywistości temp jest niższa przecież i sito dodatkowo odbiera ciepło ?

#15 Re: Stawianie kulek

by grisza69 3 January 2011, 13:10
Nie wolno narażać układu na tak szybki "szok" termiczny , układ powinien być nagrzany równomiernie , każdy układ wytrzyma temperaturę 160° przez dłuższy czas - warunkiem jest nieprzekraczanie wzrostu temperatury w prostej zależności 2° na sekundę, od 160° do 200° jest tylko 40 ° stopni różnicy - co daje wiele do myślenia ;) .
Proponuję to jednak przemyśleć i po zastosowaniu powyższej zasady wymiana kulek będzie czystą przyjemnością.
Druga uwaga - kulki nie są tanie do zasypu można wykorzystać wagę , można w ten prosty sposób ograniczyć straty kul.
Uważam że przemywanie i płukanie kulek to czysta strata - przecież płyn też kosztuje.

#16 Re: Stawianie kulek

by gts 3 January 2011, 13:34
Tak jak już koledze napisali, z tą temperaturą uważaj. U mnie kiedy zapomniałem zmniejszyć i też taką przygrzałem, to SIS 661FX puszczał bąble spod obudowy rdzenia :) Ja tam teraz się bawię i takie przygody traktuje jako dobre doświadczenie ale należy uważać. Ponadto nie wiem jakie masz sito ale Chińczycy na swoich aukcjach z sitami "directheating" mają napisane, iż nie należy HA ustawiać na więcej jak 280 stopni bo sita mogą się odkształcić.

Re: Stawianie kulek

by Google Adsense [BOT] 3 January 2011, 13:34