• Lenovo G500s - brak zasilania procesora

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Lenovo G500s - brak zasilania procesora

przez kamild0 7 listopada 2015, 12:29
Witam,
Mam problem z laptopem jak w tytule.
Oznaczenia płyty:
VILG1/G2 LA-9902P
Rev: 1.0

Brak jest napięcia na procesorze, oraz napięcia +1,5V z przetwornicy PU501. Jeśli się nie mylę to zanim pojawi się napięcie na przetwornicy procesora, to powinno pojawić się napięcie 1.5V.
Napięcia z cewek:
PL302 - 2.7V
PL201 - 2.7V
PL701 - 1V
PL501 - 0V
PL404 - 5V
PL902 - 0V
PL903 - 0V
PL905 - 0V
PL402 - 3V3

Pobór prądu:
Na wyłączonej płycie to 11mA na włączonej 100mA.

Na schemacie znalazłem dwie zworki które odcinają zasilanie 1.5V od reszty płyty. Są to zworki PJ504 i PJ505. Po zdjęciu tych zworek pojawia się napięcie 1.5V. Natomiast na PL902 oraz PL903 0.2V Rezystancja między odciętą częścią 1.5V a masą to 470Ω. Rezystancja po stronie przetwornicy to około 10kΩ
Rezystancja pomiędzy PL902 i PL903 względem masy to 1kΩ
Niestety nie mam pojęcia gdzie mogę szukać, co tak obciąża tą przetwornicę 1.5V.
Proszę o pomoc :)

Re: Lenovo G500s - brak zasilania procesora

przez Google Adsense [BOT] 7 listopada 2015, 12:29

#2 Re: Lenovo G500s - brak zasilania procesora

przez Vogelek23 7 listopada 2015, 13:15
kamild0 napisał(a):Po zdjęciu tych zworek pojawia się napięcie 1.5V
Zrób zatem próbę zwarciową napięciem maks. 1,5V po stronie odciętej części.

#3 Re: Lenovo G500s - brak zasilania procesora

przez kamild0 7 grudnia 2015, 22:06
Próba zwarciowa nic nie wykazała, za to przetwornica okazała się uszkodzona, pod obciążeniem nie wstawała.
Po wymianie mam wszystkie napięcia oprócz VCC_GFX_CORE. Ale procesor okazał się uszkodzony. Próbowałem kupić taki sam czyli i3-3120 ale na dwie próby oba uszkodzone. Ostatecznie wsadziłem tam i3-2310 napięcie się pojawiło, ale obraz pojawia się dosłownie na chwilę, przechodzi post i pozostaje tylko podświetlenie ekranu.
Czy ten procesor nie jest obsługiwany przez tą płytę?
Według specyfikacji mostka HM76 działają tylko 3 generacji, ale w komentarzach znalazłem informację, że komuś udało się uruchomić i3-2350.

#4 Re: Lenovo G500s - brak zasilania procesora

przez Vogelek23 7 grudnia 2015, 22:33
kamild0 napisał(a):Próbowałem kupić taki sam czyli i3-3120 ale na dwie próby oba uszkodzone.
Sorry, ale chytry dwa razy traci (a czasami nawet cztery razy). Proszę kupić SPRAWNY procesor, zgodny ze specyfikacją (czyli 3 generacji) a nie kombinować i tracić czas.

#5 Re: Lenovo G500s - brak zasilania procesora

przez kamild0 13 grudnia 2015, 12:43
Nie taki chytry, bo zakupiłem procesor z informacją że jest 100% sprawny.

Zaczynam się zastanawiać czy płyta na pewno jest już sprawna.
Na trzech procesorach i3-3120 (każdy kupiony z innego źródła, niby 100% sprawne) brak napięcia VCC_GFXCORE. Na procesorze i3, drugiej generacji czyli i3-2310 oraz i3-2350 (przy tym jest potwierdzona informacja, że współpracuje z HM76, a taki jest w tej płycie)

Zauważyłem, że w momencie gdy znika mi obraz (jest to około 3sekund i tylko w procesorach drugiej generacji) znika również napięcie +1,5V, czyli razm nie jest zasilany. Pozostałe napięcia pozostają w normie, włącznie z VCC_GFXCORE +0,45V.

Czy w momencie gdy procesor jest nie obsługiwany napięcie +1,5V powinno znikać? Nie chce mi się wierzyć, że te wszystkie i3 3 generacji były uszkodzone, niestety tego co w tej płycie jest nie mam jak sprawdzić, a być może jest sprawny?

Re: Lenovo G500s - brak zasilania procesora

przez Google Adsense [BOT] 13 grudnia 2015, 12:43
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).