#1 Lenovo G510 LA-9641P Ładuje jak jest wyłączony, po włączeniu działa na baterii
przez grzewoj • 5 listopada 2015, 15:02
Platforma i laptop jak w temacie, usterka chyba trochę nietypowa. Laptop miał zwarty kondensator w obwodzie 19V, po wymianie normalnie sie uruchomił. Podczas testów okazało sie że laptop rozładowywuje baterię, mimo podłączonego zasilacza. W systemie wskazywana jest praca na baterii i brak jest ładowania.
Co zaobserwowałem. Tuż po pojawieniu się napisu Lenovo przy starcie KBC wystawia sygnał ACOFF który odcina zasilacz, jeśli bateria jest nieobecna laptop wyłącza się. Jeśli wejdziemy do BIOS, laptop wciąż działa na zasilaczu, wygląda na to że przełącza się na baterię tuż przed próbą załadowania systemu operacyjnego
Na pierwszy ogień - wymiana ładowacza 24737 - bez zmian.
Wymiana i programowanie KBC KB9012 - bez zmian.
Wymiana tranzystorów P na wejściu - brak efektu.
Programowanie BIOS - tez nic.
Wymiana gniazdka i zasilacza - to samo. Na pinie środkowym zasilacza 0.9V.
Sygnał ACDET i ACPRN prawidłowe przed i po wyłączeniem. (2,87V i 0V)
Poniesienie tranzystora PQ305 i diody PD302 sprawia że laptop przestaje rozładowywać baterię, ale wciąż sygnalizuje pracę na niej. Efekt jest taki że da się pracować na zasilaczu, ale ładowanie jest tylko gdy komputer jest wyłączony.
Prośba o poradę, wydaje mi się że to problem ACPI, z jakiegoś powodu płyta "myśli" że zasilacz został odłączony. Nie mam pomysłu co dalej sprawdzić, czy może być uszkodzony mostek PCH?
Co zaobserwowałem. Tuż po pojawieniu się napisu Lenovo przy starcie KBC wystawia sygnał ACOFF który odcina zasilacz, jeśli bateria jest nieobecna laptop wyłącza się. Jeśli wejdziemy do BIOS, laptop wciąż działa na zasilaczu, wygląda na to że przełącza się na baterię tuż przed próbą załadowania systemu operacyjnego
Na pierwszy ogień - wymiana ładowacza 24737 - bez zmian.
Wymiana i programowanie KBC KB9012 - bez zmian.
Wymiana tranzystorów P na wejściu - brak efektu.
Programowanie BIOS - tez nic.
Wymiana gniazdka i zasilacza - to samo. Na pinie środkowym zasilacza 0.9V.
Sygnał ACDET i ACPRN prawidłowe przed i po wyłączeniem. (2,87V i 0V)
Poniesienie tranzystora PQ305 i diody PD302 sprawia że laptop przestaje rozładowywać baterię, ale wciąż sygnalizuje pracę na niej. Efekt jest taki że da się pracować na zasilaczu, ale ładowanie jest tylko gdy komputer jest wyłączony.
Prośba o poradę, wydaje mi się że to problem ACPI, z jakiegoś powodu płyta "myśli" że zasilacz został odłączony. Nie mam pomysłu co dalej sprawdzić, czy może być uszkodzony mostek PCH?