• Giagbyte GA-G31M-ES2L - Nie startuje

Правила форума:Нажмите здесь, чтобы посмотреть правила этого форума

1. Тема должна иметь: бренд, полное обозначение компьютера и краткое описание неисправности.
  2. Сообщение темы должно содержать: маркировку материнской платы (в случае аппаратного обеспечения ремонта), расширенное описание неисправности, что было проверено/заменено/измерено + выводы и вопрос. Если вы не можете найти маркировки материнской платы, вы должны прочитать ЭТУ ТЕМУ. Если вы все еще не можете найти маркировки, удалите пожалуйста фотографии обеих сторон материнской платы - удалите сначала все пленки и модули, которые могут покрывать маркировку.
  3. Перед публикацией новой темы, вы должны прочитать все темы на форуме КУРСЫ и попытаться сделать предварительный диагноз, основанный на содержании этих курсов.
  4. Не допускаем прикреплять вложения в виде полных инструкций/схем (или ссылки для них на другие сайты), а также файлов BIOS / прошивок. Вы можете разместить только небольшую часть инструкции/схемы или дать ссылку на файл BIOS на форуме НЕПРОВЕРЕННЫЕ ФАЙЛЫ BIOS/EFI, что упростит диагностику/ремонт для автора темы. Вы не можете дать более одной полной страницы инструкции/схемы на один пост. Файл не может иметь видимых водяных знаков, «конфиденциальных» меток, адресов электронной почты и т.д.
  5. Невозможно создать тему, в которой вы описываете неисправность более чем одного компьютера. Вы должны создавать отдельные темы для каждого компьютера.
  6. Не разрешается создавать тему, в которой вы спрашиваете схемы, бордвю, фотографий материнской платы, файлы BIOS или сервис-мануалы. Если вы хотите попросить любой из этих, вы должны открыть новую тему в форуме ЗАПРОСЫ О ДОКУМЕНТАЦИЮ И BIOS/EFI.

#1 Giagbyte GA-G31M-ES2L - Nie startuje

от bpjl 31 Октябрь 2015, 13:57
Witajcie,

Czy ktoś mógłby pomóc w diagnozie problemu z płytą Giagbyte GA-G31M-ES2L. Dziś rano komputer normalnie pracował, system pobierał aktualizacje i takie tam inne normalne akcje. Zostawiłem go i wyszedłem z domu. po powrocie komputer był wyłączony i już nie wstał.

Wymontowałem z niego płytę z procesorem i pamięcią, podłączyłem do innego zasilacza i dalej nic. Po podłączeniu prądu i zwarciu pinów od włącznika wentylator na procesorze tylko drgnie i koniec. Żadnego piszczenia ani innych oznak życia.

Wyjąłem RAM - również zero piszczenia.
Podmieniłem procesor na inny - to samo.

Z pomiarów wyszło że tylko takie napięcia występują na wtyczce ATX:
- VSB = 5,08V
- PS_ON = 5,08V a po próbie włączenia spada do 0,13V. Dopiero odłączenie prądu z zasilacza na chwilę i ponowne podłączenie wywołuje 5,08V

Może ktoś wie co się mogło stać?

================

Aha, z góry piszę że w tym kompie właściciel nie zadbał o porządny zasilacz i jest tam któryś z Codegenów więc rozumiem że to może być sprawca. Chciałbym tylko dowiedzieć się czy można jakoś przemierzyć płytę żeby dowiedzieć się gdzie leży przyczyna.

Re: Giagbyte GA-G31M-ES2L - Nie startuje

от Google Adsense [BOT] 31 Октябрь 2015, 13:57

#2 Re: Giagbyte GA-G31M-ES2L - Nie startuje

от Vogelek23 31 Октябрь 2015, 14:10
bpjl писал(а):Z pomiarów wyszło że tylko takie napięcia występują na wtyczce ATX:
- VSB = 5,08V
- PS_ON = 5,08V a po próbie włączenia spada do 0,13V. Dopiero odłączenie prądu z zasilacza na chwilę i ponowne podłączenie wywołuje 5,08V

Może ktoś wie co się mogło stać?
Najprawdopodobniej w którejś z gałęzi zasilania jest zwarcie - wymontuj procesor, pamięci itd i zmierz rezystancje na kondensatorach elektrolitycznych w obrębie przetwornic. Rozumiem, że ten drugi podstawiony zasilacz to "pewniak", sprawdzony na innym sprzęcie?

#3 Re: Giagbyte GA-G31M-ES2L - Nie startuje

от bpjl 31 Октябрь 2015, 20:46
Zasilacz to stary Chieftec GPS-450A-101A. Działa ze mną od lat jako zasilacz "testowy" i nigdy nie zawiódł.

Pomierzyłem rezystancję na elektrolitach w okolicy procesora i żaden takowej nie wykazuje. Czasem na którymś coś się pojawi ale za chwilę znika i to w zależności jak podłączę miernik (polaryzacja).

#4 Re: Giagbyte GA-G31M-ES2L - Nie startuje

от Vogelek23 31 Октябрь 2015, 22:03
bpjl писал(а):Pomierzyłem rezystancję na elektrolitach w okolicy procesora i żaden takowej nie wykazuje.
Większość kondensatorów elektrolitycznych "w okolicy procesora" jest połączona ze sobą równolegle (dla prądu stałego). Lecz płyta ma trochę więcej przetwornic i układów zasilających bloki funkcjonalne, niż ten w okolicy CPU. Czy jesteś w stanie je zlokalizować? Na forum jest dostępny schemat płyty, więc nie ma mowy o brnięciu "na ślepo".

#5 Re: Giagbyte GA-G31M-ES2L - Nie startuje

от bpjl 31 Октябрь 2015, 22:13
Z tego co wygląda nie mam wystarczającej ilości punktów żeby pobrać schemat. Przemierzyłem kondensatory elektrolityczne w 3 miejscach na płycie kótre wyglądają mi na sekcje zasilania i w sumie nic z tego nie wyszło. Żaden nie ma rezystancji.

#6 Re: Giagbyte GA-G31M-ES2L - Nie startuje

от Vogelek23 31 Октябрь 2015, 23:47
bpjl писал(а):Z tego co wygląda nie mam wystarczającej ilości punktów żeby pobrać schemat.
Proszę zatem przeczytać sekcję FAQ: faq.php#f5r3
Niezależnie od tego, w załączniku znajdziesz interesujące Cię obwody.

Необходимо авторизоваться для просмотра вложений в этом сообщении.

#7 Re: Giagbyte GA-G31M-ES2L - Nie startuje

от bpjl 1 Ноябрь 2015, 10:38
I dalej szukać zwarć na elektrolitach czy zwrócić jeszcze na coś uwagę?

=======
Przemierzyłem wszystkie elektrolity jakie znalazłem na tych schematach.

Tylko EC80 znajdujący się w sekcji VCC1_25 wykazuje rezystancję rzędu 19Ω (niezależnie w jakiej polaryzacji podepnę miernik).

Myślisz że jest uszkodzony czy po prostu jest to rezystancja innych towarzyszących mu elementów?

#8 Re: Giagbyte GA-G31M-ES2L - Nie startuje

от Vogelek23 1 Ноябрь 2015, 20:49
I dalej szukać zwarć na elektrolitach czy zwrócić jeszcze na coś uwagę?
Zasadniczo najlepiej zmierzyć rezystancje do masy na wyjściach wszystkich obwodów zasilania, wskazanych w powyższym fragmencie schematu. I nie szukaj zwarć, lecz po prostu podaj wyniki tych pomiarów, aby był jakikolwiek materiał do analizy - dotychczas nie mamy w sumie nic, a już ósmy post napisany.

#9 Re: Giagbyte GA-G31M-ES2L - Nie startuje

от bpjl 2 Ноябрь 2015, 07:35
No biorąc pod uwagę że zasilacz nie daje się włączyć i na płytę podawane jest tylko napięcie VSB i ewentualnie PS_ON to podejrzewam że tych napięć na wyjściach nie będzie za dużo. Mógłbyś naprowadzić na których ze schematów mam się skupić? PWR SEQ i 5VDUAL? Bo tylko tutaj widzę jakieś 5VSB.

Vogelek23 писал(а):
dotychczas nie mamy w sumie nic, a już ósmy post napisany.

Wiem niestety że to może być dość prosty przypadek a tutaj ciągnie się to wieki ale jest to moja pierwsza tego typu diagnoza i dlatego piszę w dziale amatorskim żeby czegoś się dowiedzieć i nauczyć.

#10 Re: Giagbyte GA-G31M-ES2L - Nie startuje

от Vogelek23 2 Ноябрь 2015, 12:01
bpjl писал(а):No biorąc pod uwagę że zasilacz nie daje się włączyć i na płytę podawane jest tylko napięcie VSB i ewentualnie PS_ON to podejrzewam że tych napięć na wyjściach nie będzie za dużo.
A ja pytałem o co innego...
Vogelek23 писал(а):Zasadniczo najlepiej zmierzyć rezystancje do masy na wyjściach wszystkich obwodów zasilania

#11 Re: Giagbyte GA-G31M-ES2L - Nie startuje

от bpjl 2 Ноябрь 2015, 14:39
Vogelek23 писал(а):A ja pytałem o co innego...

Przepraszam za niedoczytanie. Chyba jednak nie byłem do końca rozbudzony o tej 6 rano.

Ale do rzeczy - gdzie te układy mają wyjścia? Przykładowo w takiej sekcji VTT_PWRGD widzę "kółeczka" gdzie prawdopodobnie ma wchodzić zasilanie i przypuszczalne wyjście oznaczone jako właśnie jako VTT_PWRGD.

Niestety na schemacie oznaczonym jako VCC1_25 widzę tylko wejścia.

#12 Re: Giagbyte GA-G31M-ES2L - Nie startuje

от Vogelek23 2 Ноябрь 2015, 15:09
Przykro mi to pisać, ale definitywnie odradzam Ci jakąkolwiek samodzielną naprawę. Zrozumiałbym, gdybyś miał jakiekolwiek pojęcie o elektronice, ale Ty nie potrafisz czytać schematów, nie wiesz, jak korzystać z datasheet'ów ani nie umiesz wykonać najprostszych pomiarów. Nie dogadamy się, niestety, choćbym bardzo chciał, ponieważ Twój poziom serwisowy wynosi po prostu zero :|

Sugeruję zacząć naukę od podstaw, czyli od teorii - bez tego nie naprawisz kompletnie nic, a zwłaszcza elektroniki w tak zaawansowanym wydaniu, jakim jest płyta główna komputera.

#13 Re: Giagbyte GA-G31M-ES2L - Nie startuje

от bpjl 2 Ноябрь 2015, 15:15
Mimo wszystko dziękuję za poświęcony czas.

Właściciel już zdecydował o wymianie całej płyty głównej. Tą i tak zostawię sobie i będę próbował dalej rozgryźć problem szukając informacji i ucząc się.

Pozdrawiam

Re: Giagbyte GA-G31M-ES2L - Nie startuje

от Google Adsense [BOT] 2 Ноябрь 2015, 15:15