• Asus F3S Wyłącza się po kilku sekundach od uruchomienia, brak obrazu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Asus F3S Wyłącza się po kilku sekundach od uruchomienia, brak obrazu

przez xdiablo889 11 października 2015, 14:09
Witam
Asus F3S, płyta F3SA rev 2.2 - 08G2003FA22G
Laptop wyłącza się po kilku sekundach od uruchomienia na samej baterii, diody świecą i wentylator kręci ale brak obrazu, na samym zasilaczu te same objawy tyle że się nie wyłącza
Po wyciągnięciu bateryjki na parę minut obraz raz się pojawił na monitorze ale po ponownym uruchomieniu brak obrazu
Procesor i Pamięć RAM sprawdziłem na drugiej takiej samej płycie. Miał ktoś podobny problem ? Pozdrawiam

Re: Asus F3S Wyłącza się po kilku sekundach od uruchomienia, brak obrazu

przez Google Adsense [BOT] 11 października 2015, 14:09

#2 Re: Asus F3S Wyłącza się po kilku sekundach od uruchomienia, brak obrazu

przez grzewoj 16 października 2015, 13:05
Podgrzej grafikę, najprawdopodobniej padła.

#3 Re: Asus F3S Wyłącza się po kilku sekundach od uruchomienia, brak obrazu

przez nero24 16 października 2015, 15:02
Klasyczna usterka. Miałem taki sam laptop u siebie dwa tygodnie temu. Brak obrazu również na monitorze zewnętrznym. Kilka prób uruchomienia dawał tylko podświetlenie matrycy, po podgrzaniu rdzenia laptop dał obraz. Układy te były wadliwe i należy je wymienić na nowe bez wad.

#4 Re: Asus F3S Wyłącza się po kilku sekundach od uruchomienia, brak obrazu

przez xdiablo889 27 października 2015, 22:08
grzewoj napisał(a):Podgrzej grafikę, najprawdopodobniej padła.

Sprawdzałem na samym początku, ale nic to nie dało. Na dzień dzisiejszy coś padło na dobre i przy tym spalił się mosfet 4800B w okolicy procesora, postawiłem nowy, ale teraz są inne objawy - płyta martwa zero reakcji, diody nie świecą, a na ładowarce dioda przygasa jak podłączam pod płytę więc zwarcie, i jeszcze jest zwarcie pomiędzy + a - w gnieździe baterii.

#5 Re: Asus F3S Wyłącza się po kilku sekundach od uruchomienia, brak obrazu

przez Vogelek23 28 października 2015, 13:54
xdiablo889 napisał(a):Na dzień dzisiejszy coś padło na dobre i przy tym spalił się mosfet 4800B w okolicy procesora, postawiłem nowy, ale teraz są inne objawy - płyta martwa zero reakcji, diody nie świecą, a na ładowarce dioda przygasa jak podłączam pod płytę więc zwarcie, i jeszcze jest zwarcie pomiędzy + a - w gnieździe baterii.
No i co dalej? Zapraszam do działu SZKOLENIA, bo wydaje się, że nie czytałeś.

#6 Re: Asus F3S Wyłącza się po kilku sekundach od uruchomienia, brak obrazu

przez xdiablo889 6 listopada 2015, 20:36
Vogelek23 napisał(a):No i co dalej? Zapraszam do działu SZKOLENIA, bo wydaje się, że nie czytałeś.

Czytałem, Wymieniłem klucze i kondensatory filtrujące które były przebite w gałęzi zasilania procesora i jest napięcie 3 i 5V na głównej przetwornicy, ale nadal płyta nie wstaje, jeszcze jeden mosfet si4686 myślałem że zwiera po między G a S ale po zdjęciu zwarcie jest na padach więc postawiłem drugi sterownik przetwornicy CPU, ale nadal płyta nie chciała wstać, na +VGA_VCORE było 0V więc jeszcze wymieniłem przetwornicę MAX8743 i płyta ruszyła z objawami - kręci wentylator i dioda zasilania i bluetooth, ale już kolejny raz się nie uruchomiła i teraz znowu słychać cykanie chyba z KBC lub jego okolic ale pewny nie jestem, chciałem zmierzyć napięcia na KBC ale jak podłączam zasilanie to słychać od razu cykanie i na pewno znowu się coś po chwili upali. Dwie cewki przy procku mają zwarcie względem masy. Żadnych więcej przebitych kluczy, kondensatorów ceramicznych i filtrujących nie zauważyłem i nie wiem już co dalej jeszcze mam sprawdzić

Re: Asus F3S Wyłącza się po kilku sekundach od uruchomienia, brak obrazu

przez Google Adsense [BOT] 6 listopada 2015, 20:36
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).