• Asus k70io - nie włącza się

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Asus k70io - nie włącza się

przez darole 10 października 2015, 01:11
We wspomnianym laptopie brak jest wizualnej reakcji na włącznik. BIOS przeładowany. Przed włączeniem są napięcia 3,3V i 5V na płycie ale po włączeniu znikają. Robiąc pomiary na płycie natknąłem się na pewien dławik na którym rezystancja do masy jest bardzo niska 2-3 omy, na pozostałych jest 7 omów lub więcej. I tu moja prośba o kawałek schematu z przetwornicą TPS51117 lub podanie informacji co zasila ta przetwornica i jakim napięciem (wówczas podłączę się zamiast niej zasilaczem i zobaczę czy coś nie grzeje się ponad normę). Z racji że na tej płycie elementy są dziwnie ponazywane załączam zdjęcie z tą przetwornicą (to ta bardziej na lewo - na zdjęciu akurat zdemontowana):
Obrazek
Model płyty:
K51IO MAIN BOARD
REV. 2.1

Re: Asus k70io - nie włącza się

przez Google Adsense [BOT] 10 października 2015, 01:11

#2 Re: Asus k70io - nie włącza się

przez pawel80 10 października 2015, 02:40
Typowa aplikacja dla tej przetwornicy to 1.05V, ale potrafi ona działać od 0.75 V do 5.5 V
Zatem próbę zwarciową możesz zacząć od 0.5V i zwiększać stopniowo do bezpiecznej wartości 1V, obserwując pobór prądu i sprawdzając, czy któryś z elementów zbytnio się nie nagrzewa.

#3 Re: Asus k70io - nie włącza się

przez darole 14 października 2015, 23:00
Podałem 1V i prąd nie był zwarciowy. Przeprowadziłem więc ponownie oględziny płyty i... znalazłem "ciało obce" - ułamana wtyczka kabelka mikro usb głęboko w gnieździe USB - powodujące zwarcie. Po usunięciu płyta odżyła.
Dzięki za zainteresowanie.

Re: Asus k70io - nie włącza się

przez Google Adsense [BOT] 14 października 2015, 23:00