• Sony Vaio PCG-71811M uruchamia się na 7 sekund. Nagroda za pomoc 100zł.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#21 Re: Sony Vaio PCG-71811M uruchamia się na 7 sekund. Nagroda za pomoc 100zł.

przez grzes69 25 września 2015, 14:52
Okazało się że PR284 miał tylko 70KΩ więc go wymieniłem a przy okazji też diodę PD29.
Na PL14 pokazało się 3,9V jednak PU9 zaczął się grzać.
Pomiary z PU9:
n.1 0,6V
n.4 11,3V

n1. do masy 6,5MΩ

PC79 wymieniłem profilaktycznie na nowy (połączenie też jest) bo nie mam w mierniku funkcji mierzenia pojemności.

Niestety przy kolejnych pomiarach przy rezystorach PR283 i PR284 osunęła mi się sonda i uszkodziłem PD29 :oops: i nie mam już żadnej na podmianę.

Nie wiem też czy nie zamówić nowego PM6686, ponieważ ten aktualnie wlutowany pochodzi z drugiej nie działającej płyty z laptopa po upadku.

Re: Re: Sony Vaio PCG-71811M uruchamia się na 7 sekund. Nagroda za pomoc 100zł.

przez Google Adsense [BOT] 25 września 2015, 14:52

#22 Re: Sony Vaio PCG-71811M uruchamia się na 7 sekund. Nagroda za pomoc 100zł.

przez amorphe 25 września 2015, 15:21
grzes69 napisał(a):czy nie zamówić nowego PM6686, ponieważ ten aktualnie wlutowany pochodzi z drugiej nie działającej płyty z laptopa po upadku.

Oczywiście że należy zamówić nowy układ - ja cały czas myślałem, że wymieniłeś na nowy.
Korzystając z używki nieznanego stanu narażasz się właśnie na różne niespodzianki. Dolicz jeszcze zalanie w okolicy tego układu, to powstaje niezła łamigłówka z diagnostyką.

grzes69 napisał(a):Na PL14 pokazało się 3,9V

Mierzyłeś przed cewką ? Bo jeśli za (na PC152) to coś jest nie tak - to zasilacz 3,3V. Ewentualnie bateria w mierniku do wymiany.

grzes69 napisał(a):Pomiary z PU9:
n.1 0,6V
n.4 11,3V

Zakładając, że zasilacz ma równo 19V i wartości elementów są takie jak na schemacie, to na n.4 powinieneś mieć 5,4V.
Sprawdź jednak tą baterię...

#23 Re: Sony Vaio PCG-71811M uruchamia się na 7 sekund. Nagroda za pomoc 100zł.

przez grzes69 6 października 2015, 19:42
Przyszły nareszcie wszystkie części.

Po wlutowaniu płyta zachowuje się tak samo jak na początku postu czyli zaświecają się diody i po 7 sekundach wyłącza się.
Nie ma też sygnalizacji podpięcia zasilacza.
Na PL14 jest 0,29V a dopiero po naciśnięciu włącznika pojawia się 5V.
Na PL13 - 3,33V

Chciałbym jeszcze raz bios przeprogramować ale nie mam punktów na sprawdzony wsad.

#24 Re: Sony Vaio PCG-71811M uruchamia się na 7 sekund. Nagroda za pomoc 100zł.

przez amorphe 6 października 2015, 20:12
grzes69 napisał(a):Chciałbym jeszcze raz bios przeprogramować ale nie mam punktów na sprawdzony wsad.

Punkty masz...
grzes69 napisał(a):Po wlutowaniu płyta zachowuje się tak samo jak na początku postu czyli zaświecają się diody i po 7 sekundach wyłącza się.

Rozumiem, że PU9 już działa jak trzeba.

Jakie masz napięcie na n.20 KBC - przed i po naciśnięciu POWER ?

#25 Re: Sony Vaio PCG-71811M uruchamia się na 7 sekund. Nagroda za pomoc 100zł.

przez grzes69 6 października 2015, 20:30
Odpowiednia ilość punktów mi wpadła po ostatnim poście :mrgreen:
n.20 KBC przed wciśnięciem POWER 0,51V po 3,28V

PU9 raczej działa dobrze jeżeli na cewkach pojawia się 3,3V i 5V?

Z innego postu wyczytałem że jeżeli na J2 jest poniżej 3,08V to też nie będzie wstawała płyta, ja mam 2,97V - wymienię C351 i przeprogramuję bios

-- wtorek, 6 paź 2015, 21:43 --

Niestety przeprogramowanie biosu i wymiana C351 nie przyniosła rezultatu.
Jakieś inne pomysły?

#26 Re: Sony Vaio PCG-71811M uruchamia się na 7 sekund. Nagroda za pomoc 100zł.

przez amorphe 6 października 2015, 22:18
Sprawdź, czy po włączeniu płyty masz napięcia na wszystkich cewkach.
Zmierz też i podaj napięcia na n.28 i po włączeniu płyty na n.13 PU9.

#27 Re: Sony Vaio PCG-71811M uruchamia się na 7 sekund. Nagroda za pomoc 100zł.

przez grzes69 6 października 2015, 23:12
PU9
n.28 0,74V (3,38V po włączeniu)
n.13 3,39V

Napięcia na cewkach po uruchomieniu płyty:
PL8 - 1,05V
PL7 - 1,09V
PL12 - 1,45V
PL11 - 0V
PL10 - 0V
PL13 -3,38V
PL14 -5,2V
PL6 - 11,2V (przy podpiętej baterii)

Te "mniejsze" cewki też mierzyć?

#28 Re: Sony Vaio PCG-71811M uruchamia się na 7 sekund. Nagroda za pomoc 100zł.  [ROZWIĄZANY]

przez amorphe 6 października 2015, 23:18
Brak zasilania procesora.
Jaką masz rezystancję względem masy na tych cewkach (PL10/PL11) ? (z procesorem)
Procesor podstawiałeś ?

#29 Re: Sony Vaio PCG-71811M uruchamia się na 7 sekund. Nagroda za pomoc 100zł.

przez grzes69 6 października 2015, 23:28
względem masy 17Ω zarówno na PL10 jak i na PL11, nie mam drugiego procesora na podmianę.
Trochę dziwne bo jeszcze gdy pisałem pierwszego posta z tego tematu to procesor po uruchomieniu płyty robił się na chwilę ciepły.

#30 Re: Sony Vaio PCG-71811M uruchamia się na 7 sekund. Nagroda za pomoc 100zł.

przez pawel80 6 października 2015, 23:35
Sprawdź jeszcze raz PL12, tam powinno być 1,5V.
Jak wygląda pobór prądu przez płytę po włączeniu?
CPU jest zasilany kilkoma napięciami nie tylko +VCC_CORE, tak że ciepło wydzielane przez niego, nie powinno dziwić.

#31 Re: Sony Vaio PCG-71811M uruchamia się na 7 sekund. Nagroda za pomoc 100zł.

przez grzes69 6 października 2015, 23:44
Na PL12 podczas uruchamiania płyty jest 1,45V czasem skoczy do 1,47V, natomiast w chwili jak wszystkie diody gasną przez ułamek sekundy miernik pokazuje 1,5V a raz nawet 1,6V.

Nie mam zasilacza serwisowego i będę musiał chyba ciąć kable od gniazdka żeby się wpiąć miernikiem... Czy da się jakoś inaczej zmierzyć pobór?

#32 Re: Sony Vaio PCG-71811M uruchamia się na 7 sekund. Nagroda za pomoc 100zł.

przez pawel80 7 października 2015, 00:04
Czyli powiedzmy, że jest ok.
Może sekwencja startowa choć trochę pomoże ci w analizie problemu.

Obrazek

Do tego przeczyść socket CPU IPĄ, dobrze go osusz i ponownie sprawdzić, jak zachowuje się płyta.
Proponuje obejrzeć płytę jeszcze raz pod dobrym powiększeniem, w poszukiwaniu uszkodzonych elementów lub przepalonych ścieżek. Wszak laptop po zalaniu i zazwyczaj w takim przypadku 90% skutecznej naprawy , to bardzo dokładna inspekcja płyty.

#33 Re: Sony Vaio PCG-71811M uruchamia się na 7 sekund. Nagroda za pomoc 100zł.

przez grzes69 10 października 2015, 21:27
No więc udało mi się odnaleźć przyczynę braku +VCC_CORE - wyżarty pad pod PR113. Po wymianie rezystora i przywróceniu połączenia napięcie na PC415 po uruchomieniu płyty to 1,15V, ale niestety brak obrazu.
Nie wiem dlaczego w momencie przyciskania przycisku power zaświeca się dioda sygnalizująca ładowanie baterii zarówno przy działaniu jak i próbie wyłączenia płyty.
Dodam że bateria normalnie się ładuje tylko nie jest to sygnalizowane diodą.
Jeszcze jedna kwestia- czy przeszczepione KBC z płyty bez układu graficznego Nvidii będzie normalnie działać na mojej płycie która go ma?

Spróbuję procesor pożyczyć na podmianę może wyjaśni się dlaczego płyta nie chce startować.

#34 Re: Sony Vaio PCG-71811M uruchamia się na 7 sekund. Nagroda za pomoc 100zł.

przez pawel80 11 października 2015, 15:00
Co do KBC, to jeżeli układ z płyty dawcy ma te same oznaczenia co oryginał działać będzie bez problemu. Pod warunkiem, że jest sprawny.
Skoro brak ci sygnalizacji Led o ładowaniu baterii, to sprawdź jeszcze raz KBC, czy dobrze jest w lutowany, czy nie ma czasem zwarć miedzy nóżkami.

#35 Re: Sony Vaio PCG-71811M uruchamia się na 7 sekund. Nagroda za pomoc 100zł.

przez grzes69 15 października 2015, 22:21
Po powrocie do fabrycznego KBC płyta ożyła.
Dziękuję kolegom za pomoc.

Temat do zamknięcia.