• Poszukuję ustawień fabrycznych do laptopa SAMSUNG NP350V5C-S0FPL

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.

#1 Poszukuję ustawień fabrycznych do laptopa SAMSUNG NP350V5C-S0FPL

przez shadowthrone 17 września 2015, 10:29
Witam serdecznie!
Tak jak w temacie poszukuję obrazu ustawień fabrycznych do mojego Samsunga NP350V5C-S0FPL oryginalnie miałem zainstalowany system Windows 8 x64 bit. Miałem problem z dyskiem twardym i padło mi wszystko.. Od Samsunga otrzymałem co prawda odpłatnie płytę z systemem dedykowanym dla tego modelu ale niestety nie mogę utworzyć partycji odzyskiwania systemu. Płyta ta zawiera tylko i wyłącznie system a mnie zależy na całej gamie - nawet tych zbędnych programów. Problem mam taki, że próbując zadziałać tzw. programem SRS czyli Samsung Recovery Solution mogę jedynie utworzyć miejsce na partycję odzyskiwania systemu. Obrazu ustawień niestety nigdzie sobie nie zrzuciłem, a robiąc kopię zapasową programem Samsung Recovery i próbując z niej wystartować laptopa bądź też wrzucić na wcześniej utworzoną partycję przez SRS kończy się niepowodzeniem i kilkoma błędami..
Dlatego też prosiłbym o jakieś wskazówki jak mógłbym zrobić bądź uzyskać kopię ustawień fabrycznych do w/w komputera przenośnego.
Z góry dziękuję za pomoc

Re: Poszukuję ustawień fabrycznych do laptopa SAMSUNG NP350V5C-S0FPL

przez Google Adsense [BOT] 17 września 2015, 10:29

#2 Re: Poszukuję ustawień fabrycznych do laptopa SAMSUNG NP350V5C-S0FPL

przez wolek 17 września 2015, 22:00
W sumie zapłaciłeś za płytę którą można pobrać za pomocą narzędzia od Microsoft :-)
Tak jak napisałeś na początku postu - szukaj kogoś z podobnym modelem, opartym chociaż na tej samej rodzinie procesorów - Intel, AMD.

#3 Re: Poszukuję ustawień fabrycznych do laptopa SAMSUNG NP350V5C-S0FPL

przez shadowthrone 18 września 2015, 15:40
Szczerze powiedziawszy nie o taką mi odpowiedź chodziło.. Owszem dużo jest osób, które posiadają podobne komputery oraz podzespoły.. Ale mało chętnych do pomocy.. Czy jest w ogóle jakaś możliwość stworzenia samemu ustawienia fabryczne?

#4 Re: Poszukuję ustawień fabrycznych do laptopa SAMSUNG NP350V5C-S0FPL

przez Vogelek23 18 września 2015, 18:16
shadowthrone napisał(a):Szczerze powiedziawszy nie o taką mi odpowiedź chodziło..
A o jaką?

shadowthrone napisał(a):Owszem dużo jest osób, które posiadają podobne komputery oraz podzespoły.. Ale mało chętnych do pomocy..
To już nie jest nasza wina.

shadowthrone napisał(a):Czy jest w ogóle jakaś możliwość stworzenia samemu ustawienia fabryczne?
Tak - musisz zainstalować system operacyjny, sterowniki i resztę potrzebnych aplikacji, potem wyeksportować obraz tego, co utworzyłeś, narzędziem Samsung Recovery Solutions na jakikolwiek zewnętrzny dysk (do głównego katalogu), a następnie zbootować komputer z pendrive'a z SRS, wybrać utworzony obraz systemu jako obraz INIT i... pozwolić działać oprogramowaniu SRS na Twoim dysku. SRS utworzy sobie partycje, w tym Recovery (pamiętaj, aby ją zwiększyć ręcznie do ok. 30-40GB, bo domyślnie jest 10GB), umieści na niej Twój obraz systemu, naprawi MBR i tak dalej. Po zakończeniu pracy SRS zrestartuj komputer - gdy ekran zgaśnie, naciskaj klawisz F4, aby uruchomić SRS już bezpośrednio z twardego dysku. Zobaczysz jeden punkt przywracania - wybierasz go i przywracasz OS. Po zakończeniu znów restartujesz komputer i masz z powrotem swój działający system wraz z aplikacjami oraz kompletnie ustawioną partycję Recovery do ewentualnego późniejszego użycia.

Instrukcja obrazkowa dostępna jest tutaj: http://dariuszdahm.pl/partycja-recovery ... solution-5

#5 Re: Poszukuję ustawień fabrycznych do laptopa SAMSUNG NP350V5C-S0FPL

przez shadowthrone 18 września 2015, 18:44
Próbowałem wielokrotnie robić tą metodą co otrzymałem w linku..Ale nigdy nie chciał mi zapisać kopii ustawień próbowałem na pendrive 64 GB i na dysku przenośnym 1 TB.. Kombinowałem SRS 5 oraz SRS 6 i ani w jednym ani w drugim programie nie mogłem utworzyć "ustawień fabrycznych"
Jedynie co mogłem zrobić to wyizolować za pomocą tychże programów miejsce do partycji.. Nie wiem może coś źle robię ale robię wszystko według podanych w linku punktach.. A może po prostu w złych formatach to próbuję wykonać.. Nie wiem.. Wiem, że walczę z tym od jakichś 3-4 miesięcy i do tej pory nie mogę dojść do ładu i składu..

#6 Re: Poszukuję ustawień fabrycznych do laptopa SAMSUNG NP350V5C-S0FPL

przez Vogelek23 18 września 2015, 19:58
shadowthrone napisał(a):próbowałem na pendrive 64 GB i na dysku przenośnym 1 TB.. Kombinowałem SRS 5 oraz SRS 6
Podstawowa sprawa - jeśli masz fabrycznie Windows 8, używasz wyłącznie SRS6. SRS6 ma nieco inne ustawienia, niż podany w przykładzie SRS5. Masz zainstalowany system ze sterownikami? To zrób i zamieść zrzut ekranu z aplikacji SRS6.

#7 Re: Poszukuję ustawień fabrycznych do laptopa SAMSUNG NP350V5C-S0FPL

przez shadowthrone 19 września 2015, 08:10
Jeśli chodzi o SRS6 to nie jestem w stanie w tym programie utworzyć kopii ustawień.. Jedynie co mogę zrobić to sformatować dysk, wyizolować miejsce na partycję odzyskiwania, "zainstalować" MBR, skopiować na partycję odzyskiwania - wcześniej utworzoną kopię zapasową ale w jakimś innym kodowaniem gdyż po wcześniejszym utworzeniu "kopii zapasowej" nie widzi jej.. I Ewentualnie zainstalować system Windows 8 z płyty to są jedyne możliwości tego programu

#8 Re: Poszukuję ustawień fabrycznych do laptopa SAMSUNG NP350V5C-S0FPL

przez Vogelek23 19 września 2015, 11:15
shadowthrone napisał(a):wcześniej utworzoną kopię zapasową ale w jakimś innym kodowaniem gdyż po wcześniejszym utworzeniu "kopii zapasowej" nie widzi jej
A czy zmieniłeś nazwy plików z domyślnych (o ile pamiętam to user***.wcl, user***.w01, user***.w02 itd) na init.wcl, init.w01, init.w02? Jeśli nie, zrób to i SRS powinien zobaczyć Twoją kopię zapasową. Po drugie nośnik, na którym masz pliki kopii zapasowej, powinien być sformatowany jako partycja GPT a nie MBR. I nie wybieraj opcji instalowania systemu w SRS - system powinieneś przywrócić z partycji Recovery poprzez SRS, uruchomiony z klawisza F4. Dlatego prosiłem o zrzut ekranowy ustawień SRS - nie rozumiem, dlaczego go nie wstawiłeś, skoro chcesz faktycznie rozwiązać swój problem.

#9 Re: Poszukuję ustawień fabrycznych do laptopa SAMSUNG NP350V5C-S0FPL

przez shadowthrone 19 września 2015, 11:57
Właśnie wrzucam zdjęcia z SRS6.. Przed chwilą próbowałem i SRS5 i SRS6.. Dziwne jest to, że przy SRS5 nie mam połowy opcji jaka jest podana w linku: http://dariuszdahm.pl/partycja-recovery ... solution-5 jeśli chodzi o SRS6 nie wiem albo nie rozumiem tego programu a czegoś takiego jak dodatkowe opcje przy wpisaniu hasła nie ma.. Jedyne opcje, które mam do wyboru są na zdjęciach

#10 Re: Poszukuję ustawień fabrycznych do laptopa SAMSUNG NP350V5C-S0FPL

przez Vogelek23 19 września 2015, 20:15
shadowthrone napisał(a):Właśnie wrzucam zdjęcia z SRS6
No i gdzie te zdjęcia...??? :wtf:

shadowthrone napisał(a):Przed chwilą próbowałem i SRS5 i SRS6.
Czy Ty w ogóle czytasz, co się Tobie pisze? Wyraźnie określiłem, którą wersję masz użyć dla Twojego systemu. Wygląda na to, że kompletnie ignorujesz podpowiedzi.

#11 Re: Poszukuję ustawień fabrycznych do laptopa SAMSUNG NP350V5C-S0FPL

przez shadowthrone 19 września 2015, 21:35
Nie wiem gdzie zdjęcia choć je dodałem.. Owszem czytam co do mnie piszesz.. I broń Boże nie ignoruję podpowiedzi.. Wiem, że programem, którym mnie powinien interesować to tylko i wyłącznie SRS6 ale z tego co czytałem na necie SRS5 jest do Win7 i do Win8 choć nie widzę w ustawieniach by Win8 jest to SRS5..
Obrazek,
Obrazek

#12 Re: Poszukuję ustawień fabrycznych do laptopa SAMSUNG NP350V5C-S0FPL

przez Vogelek23 19 września 2015, 22:27
shadowthrone napisał(a):ale z tego co czytałem na necie SRS5 jest do Win7 i do Win8
Bzdury ktoś wypisuje. Windows 8 to SRS6, Windows 7 to SRS5. To są dwa kompletnie różne systemy, chociażby z uwagi na EFI.

Przede wszystkim należy pamiętać, aby pliki obrazu systemu (init) były w głównym katalogu innego dysku, niż SRS. Podczas uruchamiania SRS z pendrive'a, drugi nośnik z plikami obrazu powinien być także podłączony do komputera.

Zaznacz Disk Partitioning (Boot) oraz Disk Partitioning (Data). W pierwszym przypadku (Boot) pojawi Ci się proponowana struktura dysku. Zrób zdjęcie tej struktury a ja podam Ci, jak masz ustawić partycje ręcznie. W drugim przypadku (Data) powinieneś zwiększyć partycję Recovery z 10GB do całkowitej wielkości utworzonego obrazu (suma wielkości plików WCL, W0x) plus 10GB zapasu. Czyli jeśli obraz zajmuje łącznie 20GB to zwiększasz partycję Recovery do 30GB.

Kolejno zaznaczasz Install Recovery Area, MBR Fix oraz Copy Init Image - przy czym po zaznaczeniu tego ostatniego pojawi Ci się dodatkowa opcja pod spodem, z możliwością wybrania ścieżki do pliku INIT.WCL (pierwszy plik obrazu - resztę plików z rozszerzeniami W01, W02 itd. program skopiuje automatycznie). Jeszcze niżej jest do zaznaczenia opcja Fix Init Date - zaznaczasz. Resztę zostawiasz odznaczoną.

#13 Re: Poszukuję ustawień fabrycznych do laptopa SAMSUNG NP350V5C-S0FPL

przez shadowthrone 20 września 2015, 19:06
A więc tak.. Zmieniłem, tak jak pisałeś nazwy z "user" na "init" wszystko zgodnie z Pana punktami i nic.. W zakładce "Copy init image" nie wykrywa mi obrazu ani na dysku przenośnym, ani też na specjalnie przygotowanym pendrive w formacie GPT. W załączeniu przesyłam zdjęcia jak wygląda dysk w SRS6
Obrazek
Obrazek

#14 Re: Poszukuję ustawień fabrycznych do laptopa SAMSUNG NP350V5C-S0FPL

przez Vogelek23 20 września 2015, 22:54
Jednak nie czytasz uważnie tego, co się Tobie pisze... Miałeś ZAZNACZYĆ Disk Partitioning (Boot) oraz Disk Partitioning (Data) - dopóki tego nie zrobisz, SRS6 nie ma wskazanego nośnika, na którym ma wykonywać dalsze operacje. Jak już pisałem, zaznacz obie te opcje i dopiero zrób zdjęcia.

#15 Re: Poszukuję ustawień fabrycznych do laptopa SAMSUNG NP350V5C-S0FPL

przez shadowthrone 21 września 2015, 10:39
Czytam, czytam ale nie te zdjęcia wrzuciłem.. Po zaznaczeniu obu funkcji Disk Partitioning (Boot) oraz Disk Partitioning (Data) ukazały się dyski takie jak na zdjęciu..
Obrazek

#16 Re: Poszukuję ustawień fabrycznych do laptopa SAMSUNG NP350V5C-S0FPL

przez Vogelek23 21 września 2015, 11:48
Usuń obie partycje, zaznaczone na czerwono przyciskiem Delete (1), a następnie utwórz z nich jedną partycję przyciskiem Add (2). Następnie ustaw partycję Recovery, zaznaczoną na niebiesko, na 40GB (3). Kolejno, zaznacz opcje, pokazane na drugim obrazku (i tylko te; oczywiście zostawiasz zaznaczone także te dwie pierwsze opcje, czyli Disk Partitioning Boot + Data) - po zaznaczeniu Copy Init Image, pod spodem powinna pojawić się dodatkowa opcja z wyborem ścieżki. Na tym etapie wykonaj i zamieść foto ekranu.

Obrazek Obrazek

#17 Re: Poszukuję ustawień fabrycznych do laptopa SAMSUNG NP350V5C-S0FPL

przez shadowthrone 21 września 2015, 12:35
Zrobiłem wszystko zgodnie z instrukcją. Usunąłem obie partycje i utworzyłem jedną. Przy opcji Disk Partitioning (Data) ustawiłem 40 GB zaznaczyłem Install Recovery Area, MBR Fix, Fix init date oraz Copy init image - przy tym nie wyskoczyło mi nic choć kopie mam na pendrive i na dysku przenośnym utworzone zgodnie ze wcześniejszymi instrukcjami - na to wychodzi, że dalej nie widzi kopii zapasowej..
Obrazek

#18 Re: Poszukuję ustawień fabrycznych do laptopa SAMSUNG NP350V5C-S0FPL

przez Vogelek23 21 września 2015, 19:56
Ściągnij tą wersję SRS6 i ponów kroki oraz opublikuj zdjęcie: download/SRS6_6.0.9.10.img

#19 Re: Poszukuję ustawień fabrycznych do laptopa SAMSUNG NP350V5C-S0FPL

przez shadowthrone 22 września 2015, 11:53
Ściągnąłem owy program, zrobiłem wszystko według instrukcji i dalej nie znajduje mi kopii zapasowej.. Znajduje natomiast sterowniki ale nie kopię zapasową, która została utworzona zgodnie z poleceniami tak samo jak i przygotowany dysk zewnętrzny i pendrive
Obrazek
Obrazek

#20 Re: Poszukuję ustawień fabrycznych do laptopa SAMSUNG NP350V5C-S0FPL

przez Vogelek23 22 września 2015, 12:03
Odznacz Copy System Software - to po pierwsze. Po drugie - pokaż zawartość głównego katalogu pendrive'a, na którym masz rzekomo obraz systemu (pliki init.wcl, init.w01... i tak dalej).

Re: Poszukuję ustawień fabrycznych do laptopa SAMSUNG NP350V5C-S0FPL

przez Google Adsense [BOT] 22 września 2015, 12:03