• HP dv6-6030ew nie widzi dysku

Правила форуму:Натисніть тут для перегляду правил форуму

1. Назва теми має містити: виробника пристрою, повну модель та короткий опис проблеми.
  2. Пост має містити: код маркування друкованої плати (необхідний у разі ремонту обладнання), розширений опис проблеми, речі, які ви перевірили/замінили/виміряли, ваші висновки та запитання. Якщо ви не можете знайти код маркування друкованої плати, прочитайте ЦЮ ТЕМУ. Якщо ви все ще не можете знайти маркування друкованої плати, завантажте фотографії з високою роздільною здатністю обох сторін друкованої плати - необхідно видалити всі плівки, модулі або кронштейни, які можуть покривати ці позначки.
  3. Перш ніж публікувати нову тему, прочитайте всі теми підфоруму НАВЧАННІ і проведіте попередню діагностику на основі змісту цих тренінгів.
  4. Завантаження будь-яких повних схем, бордвю, файлів БІОС / прошивки або будь-якої іншої документації (або посилань на веб-сайти з такими файлами) СТРОГО ЗАБОРОНЕНО. Ви можете опублікувати лише невелику частину документації або посилання на файл БІОС на підфорумі НЕПЕРЕВІРЕНІ ФАЙЛИ БІОС що спростити діагностику або ремонт. Вам не дозволяється публікувати більше однієї повної сторінки інструкції/схеми на одну тему. Файл, який ви публікуєте, не повинен містити водяних знаків, «конфіденційних» тегів, посилань чи адрес електронної пошти та не може бути захищений паролем.
  5. Дозволено описувати лише один несправний пристрій у одній темі - ви завжди повинні відкривати нову тему для кожного наступного пристрою.
  6. Запит повних схем, бордвю, файлів БІОС або будь-якої іншої документації ЗАБОРОНЕНО на цьому підфорумі. Якщо вам потрібно попросити щось із цього, вам слід відкрити нову тему в підфорумі ЗАПИТ НА ДОКУМЕНТАЦІЮ ТА БІОС.
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 HP dv6-6030ew nie widzi dysku

machlo1 9 Вересня 2015, 21:37
Witam

Mam problem z laptopem, model jak w temacie, na płycie PCB_HPMH-41-AB6200-D00G.

Laptop z uszkodzonym gniazdem dysku oraz konektorem dysku.
Po wymianie gniazda oraz konektorka komputer nie rozpoznaje dysku.
Stare gniazdo uszkodzone, klient włożył odwrotnie wtyczkę, gniazdo przytopione od spodu. Założone gniazdo z dv5.

Wymieniłem kondensatory(5 sztuk) 0,1u/16v (podmienione na 0,1u/10V).
Na 3 dyski tylko jeden się rozkręca, pozostałe dwa nie startują po starcie płyty.
5v na gniazdku jest. Na konektorze także.

Bios przeprogramowany(kbc oraz main), ściągnąłem mostek, sprawdziłem przejścia do kondensatorów - są.
Podstawiłem nowy mostek - bez efektu.

Proszę o jakąś pomoc, już nie mam siły do tego komputera... :(

Re: HP dv6-6030ew nie widzi dysku

Google Adsense [BOT] 9 Вересня 2015, 21:37

#2 Re: HP dv6-6030ew nie widzi dysku

luielektr 9 Вересня 2015, 22:50
A co z 3V zasilającymi elektronikę dysku, jest?
Зображення
Wycinek schematu nie jest od Twojej płyty, ale wprowadzenie pinów na gnieździe będzie takie samo.

#3 Re: HP dv6-6030ew nie widzi dysku

kamil198405 9 Вересня 2015, 22:51
Czy konektor jest na 100% od tego modelu laptopa?

#4 Re: HP dv6-6030ew nie widzi dysku

machlo1 10 Вересня 2015, 07:14
luielektr написав:A co z 3V zasilającymi elektronikę dysku, jest?
Зображення
Wycinek schematu nie jest od Twojej płyty, ale wprowadzenie pinów na gnieździe będzie takie samo.

Platforma 15.6'' Grant 1.0 / 17.3'' Bogart 1.0

Schemat do tej konkretnej płyty mam, wycinek połączenia dysku wygląda odmiennie i nie ma tam żadnych 3V.

Зображення

kamil198405 написав:Czy konektor jest na 100% od tego modelu laptopa?

identyczny z wyglądu, identyczny pinout, tylko kolory kabelków inne

#5 Re: HP dv6-6030ew nie widzi dysku

amorphe 10 Вересня 2015, 07:41
machlo1 написав:5v na gniazdku jest. Na konektorze także.

Sprawdzałeś pod obciążeniem (czyli z dyskiem) ? Mierzyłeś to napięcie bezpośrednio na dysku ?

machlo1 написав:gniazdo przytopione od spodu

Laminat nie ucierpiał ?

machlo1 написав: sprawdziłem przejścia do kondensatorów - są

A dalej ? To znaczy od kondensatorów do złącza dysku ?
Najlepiej sprawdzić na samym dysku.

Ewentualnie odkręć z jakiegoś dysku elektronikę, podłącz do konektora i pomierz jeszcze raz przejścia - ale techniką każdy z każdym (czy nie ma zwarć do innych pinów). Oczywiście bez zasilania na płycie.
Staraj się mierzyć przejścia między złączem dysku (lutowanie złącza elektroniki dysku) a najdalszym punktem na płycie tego wyprowadzenia.
Czyli np. sygnał SATA_TXP_HDD0_C mierz między lutowaniem gniazda elektroniki dysku a padem 1 kondensatora C946...
+5VS mierz między pinami elektroniki dysku a źródłem M11... itd.
Sprawdzisz w ten sposób przejścia "całkowite" (gniazdo, konektor, lutowanie gniazda i ścieżki pod nim)

#6 Re: HP dv6-6030ew nie widzi dysku

RobertD 10 Вересня 2015, 08:17
Zamów konektor do tego laptopa ponieważ są różnice między DV5, CQ i nowym wypustem DV6. Kilkukrotnie walczyłem z tym problemem i najczęściej odpowiedni konektor załatwiał sprawę.

#7 Re: HP dv6-6030ew nie widzi dysku

machlo1 10 Вересня 2015, 19:25
możliwe RobertD że masz rację, co prawda kupiłem nowy konektor do dv6 wyglądający identycznie ale... po podpięciu elektroniki dysku i przedzwonieniu pinów na starej przejściówce(pomimo że ma 2 kable oberwane) jest inne zachowanie, a na nowej mam zwarte pady sygnałowe.
Zamówiłem identyczną przejściówkę, co prawda z ebaya bo u nas na portalach aukcyjnych identycznej z tym samym part numberem nie znalazłem, przyjdzie, podepnę i wrócimy do tematu.

Sygnały między kondensatorem a gniazdem są ok, właśnie wychodzi że najpewniej przejściówka jest inaczej skrosowana i stąd problem.

Re: HP dv6-6030ew nie widzi dysku

Google Adsense [BOT] 10 Вересня 2015, 19:25
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Google [Bot] і 4 гостей