• [ZAHTEVA ZA DATOTEKO BIOS] Toshiba L50-A-1EK PSKK6E - BIOS

Ta tema je označena kot ARHIVSKA. Odgovorite samo, če vaše sporočilo vsebuje rešitev (Pravila in Pogoji, 12.1).

#1 [ZAHTEVA ZA DATOTEKO BIOS] Toshiba L50-A-1EK PSKK6E - BIOS

Napisal/-a milek99 26 Avgust 2015, 15:01
Mam Toshiba L50-A-1EK PSKK6E z uszkodzonym biosem.
Programatorem EZP2010 wgrałem wsad z tego wątku: https://www.elvikom.pl/toshiba-satellite-l50-a-19n-vgsg-t38130.html

Po tym zabiegu laptop się włącza ale bardzo często Windows 8.1 rzuca Bluescreen ACPI_BIOS_ERROR

Biosu pobranego ze strony producenta nie mogę zaktualizować oryginalnym programem bo otrzymuję komunikat że w laptopie jest ta sama wersja (1.9).
Z kolei po wyciągnięciu pliku BIN z paczki ze strony Toshiby EZP2010 informuje że plik jest za duży.

Z tego co wyczytałem to z pliku można coś "Wyrzucić" ale nie mogę znaleźć żadnej informacji co i jak można.

Załączam wyciągnięty plik BIN może ktoś z was potrafi go zmniejszyć.

Za ogled datotek, priloženih tej objavi, morate biti prijavljeni.

Re: [ZAHTEVA ZA DATOTEKO BIOS] Toshiba L50-A-1EK PSKK6E - BIOS

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 26 Avgust 2015, 15:01

#2 [ZAHTEVA ZA DATOTEKO BIOS] Re: Toshiba L50-A-1EK PSKK6E - BIOS

Napisal/-a WIOLAD 26 Avgust 2015, 17:12
Proszę sprawdzić po przycięciu:
toshiba-l50-a-1ek-t40200.html

#3 [ZAHTEVA ZA DATOTEKO BIOS] Re: Toshiba L50-A-1EK PSKK6E - BIOS

Napisal/-a milek99 27 Avgust 2015, 09:38
Niestety, ale ten wsad nie działa. Czarny ekran po włączeniu, laptop nie bootuje.
W hex edytorze widzę że usunąłeś końcówkę w której są zapisane jakieś dane.
We wsadzie z linku (Toshiba Satellite L50-A-19N VGSG) są te dane. Sprawdziłem i pobierając ten bios ze strony toshiby ma tą samą wielkość co mój do zmniejszenia. Wnioskuję więc że trzeba wyciąć coś ze środka ale nie mam pojęcia co :(

#4 [ZAHTEVA ZA DATOTEKO BIOS] Re: Toshiba L50-A-1EK PSKK6E - BIOS

Napisal/-a mario 27 Avgust 2015, 11:28
Sprawdź poprawnie przycięty bios: toshiba-l50-a-1ek-t40200.html#p151579

Czy na tej płycie jest jeszcze druga kość 2MB?

#5 [ZAHTEVA ZA DATOTEKO BIOS] Re: Toshiba L50-A-1EK PSKK6E - BIOS

Napisal/-a milek99 27 Avgust 2015, 12:15
Na tym wsadzie laptop się uruchamia, zaraz będę testował czy dalej będzie problem z błędem ACPI.
Tak, jest druga kość 2MB. Jakbyś mógł jeszcze tą przerobić było by super.
A jeszcze tak zapytam, nie masz jakiejś krótkiej podpowiedzi jak przycinać takie BINy ?

[ZAHTEVA ZA DATOTEKO BIOS] Re: Toshiba L50-A-1EK PSKK6E - BIOS

Napisal/-a Google Adsense [BOT] 27 Avgust 2015, 12:15
Ta tema je označena kot ARHIVSKA. Odgovorite samo, če vaše sporočilo vsebuje rešitev (Pravila in Pogoji, 12.1).

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 18 gostov