Witam. Trafił do mnie laptop HP nie reagujący na włącznik z dodatkowo uszkodzonym gniazdem zasilania i wtyczką zasilacza.
Uszkodzone gniazdo wymieniłem na nowe, wygięty do boku środkowy pin wtyczki zasilacza wyprostowałem lecz laptop nadal jest martwy.
Zasilacz wydaje się być sprawny - na wewnętrznej okładzinie jest napięcie 19,68V a na środkowym pinie 18,96V.
Na włączniku jest napięcie 3,3V. Są też napięcia niskiej mocy 3,3V i 5V na dwóch ceramicznych kondensatorach przetwornicy PU9: DS=DJ.
Nie ma napięcia na samej pamięci FLASH z zawartością BIOS'u.
Ładowarka PU2 BQ738 wystawia na złączu baterii z włożoną baterią jakieś 2,5V , są też inne napięcia na poziomie 3,3V (zapewne transmisja).
Zmierzyłem napięcia na złączu CN12 do którego dołączone jest gniazdo zasilania:
1 19,68V
2 19,68V
3 0
4 0
5 0,6V (po odłączeniu gniazda od płyty 18,96V)
6 0
7 5V (po odłączeniu gniazda od płyty 0V)
8 5V (po odłączeniu gniazda od płyty 0V)
Jak na razie nie znalazłem żadnych uszkodzonych tranzystorów.
Czy uszkodzenie gniazda powodujące zwarcie linii 19,68V i 18,96V mogło spowodować jakieś uszkodzenie na płycie? Czy mogę prosić o fragment schematu z tym obwodem?
A może uszkodzony jest zasilacz skoro napięcie na środkowym pinie przysiada do 0,6V ?
Model płyty:
DAOU82MB6D0 Rev.D
Poniżej zdjęcia zasilacza i wtyczki:

Uszkodzone gniazdo wymieniłem na nowe, wygięty do boku środkowy pin wtyczki zasilacza wyprostowałem lecz laptop nadal jest martwy.
Zasilacz wydaje się być sprawny - na wewnętrznej okładzinie jest napięcie 19,68V a na środkowym pinie 18,96V.
Na włączniku jest napięcie 3,3V. Są też napięcia niskiej mocy 3,3V i 5V na dwóch ceramicznych kondensatorach przetwornicy PU9: DS=DJ.
Nie ma napięcia na samej pamięci FLASH z zawartością BIOS'u.
Ładowarka PU2 BQ738 wystawia na złączu baterii z włożoną baterią jakieś 2,5V , są też inne napięcia na poziomie 3,3V (zapewne transmisja).
Zmierzyłem napięcia na złączu CN12 do którego dołączone jest gniazdo zasilania:
1 19,68V
2 19,68V
3 0
4 0
5 0,6V (po odłączeniu gniazda od płyty 18,96V)
6 0
7 5V (po odłączeniu gniazda od płyty 0V)
8 5V (po odłączeniu gniazda od płyty 0V)
Jak na razie nie znalazłem żadnych uszkodzonych tranzystorów.
Czy uszkodzenie gniazda powodujące zwarcie linii 19,68V i 18,96V mogło spowodować jakieś uszkodzenie na płycie? Czy mogę prosić o fragment schematu z tym obwodem?
A może uszkodzony jest zasilacz skoro napięcie na środkowym pinie przysiada do 0,6V ?
Model płyty:
DAOU82MB6D0 Rev.D
Poniżej zdjęcia zasilacza i wtyczki: