• Lenovo G500 - brak obrazu

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Lenovo G500 - brak obrazu

przez machlo1 1 sierpnia 2015, 12:31
Witam,

Problem z laptopem na płycie La-9631P. Pierwotnie laptop z uszkodzonym KBC, założony nowy od Basi(zaprogramowany), po wstawieniu laptop uruchamia się, brak obrazu na płycie. Bios przeprogramowany wsadem z forum - bez zmian. Diagnostycznie podgrzana grafika - bez zmian. Czy błędnie wgrany bios kbc może takie cuda robić?
Prąd po uruchomieniu 1,5A stoi, wentylator kręci na maxa. Procesor nagrzewa się normalnie, grafika lekko ciepła. Ładowanie baterii działa.

Re: Lenovo G500 - brak obrazu

przez Google Adsense [BOT] 1 sierpnia 2015, 12:31

#2 Re: Lenovo G500 - brak obrazu

przez morph 1 sierpnia 2015, 13:22
Witaj

Jest obraz na zewnętrznym monitorze? Pomierz rezystancję względem masy na pinach złącza LVDS, jeżeli występują jakieś niepokojąco niskie to może być uszkodzony most PCH.

#3 Re: Lenovo G500 - brak obrazu

przez amorphe 1 sierpnia 2015, 13:36
machlo1 napisał(a):Pierwotnie laptop z uszkodzonym KBC,

Jakieś inne uszkodzenia ? Problemy z zasilaniem ? Jakieś informacje od klienta ?
Mało kiedy KBC "pada" tak sam z siebie...

#4 Re: Lenovo G500 - brak obrazu

przez machlo1 1 sierpnia 2015, 13:36
właśnie zapomniałem dopisać że brak obrazu na zewnętrznym także.
najniższa rezystancja jest na pin.8 PCH_PWM i wynosi 10k ohm. Na pozostałych pinach zazwyczaj ponad 100k ohm(za wyjątkiem pin 20 i 21 gdzie jest 13k ohm).

-- sobota, 1 sie 2015, 13:38 --

amorphe napisał(a):
machlo1 napisał(a):Pierwotnie laptop z uszkodzonym KBC,

Jakieś inne uszkodzenia ? Problemy z zasilaniem ? Jakieś informacje od klienta ?
Mało kiedy KBC "pada" tak sam z siebie...

grzał się układ pu401, komputer miał uszkodzone gniazdo zasilania. Podejrzewam zwarcie pina detekcji zasilacza z 19V i stąd usmażenie KBC. Po wymianie KBC nic się nie grzeje, napięcia wróciły do normy, płyta uruchamia się z tym że bez obrazu. Tak podejrzewam właśnie mostek północny który mógł także dostać strzała od KBC lecz pewności nie mam..

#5 Re: Lenovo G500 - brak obrazu

przez amorphe 1 sierpnia 2015, 21:38
Obejrzyj dokładnie lutowanie KBC (lub ogólnie tam gdzie coś lutowałeś) - widzę, że z taką płytą miałeś już do czynienia :
lenovo-g500-zwarcie-t39821.html
W tym temacie też mowa o KBC jako jedynym sprawcy dysfunkcji płyty :
lenovo-g500-la-9631p-viwgp-zwarcie-w-kb9012qf-a4-t34298.html

Jeśli masz taki procesor, to profilaktycznie możesz podstawić - płyta najprawdopodobniej startuje z grafiki Intela.

#6 Re: Lenovo G500 - brak obrazu

przez machlo1 1 sierpnia 2015, 23:23
wiem, widziałem ten temat. pytałem sprzedającego kbc czy jest pewien poprawności zaprogramowanego wsadu, potwierdził że tak. Ze swojej strony dziś poprawiłem każdy lut, sprawdziłem pod mikroskopem i wygląda że wszystko siedzi poprawnie. Zachowuje się tak jak by wsad kbc był nieodpowiedni - włącza się i kręci non stop na max. Na kości bios mam napiecia 3V oraz sygnały jakieś są aktywne. Pomimo to przeprogramowanie kości nic nie dało. Procka akurat nowej generacji nie posiadam niestety...

#7 Re: Lenovo G500 - brak obrazu

przez machlo1 2 sierpnia 2015, 14:43
nowe pomiary:

podstawiłem identyczny procesor(i7), bez zmiany.

wstawiłem jeszcze inny bios z innego forum(z me region czystym), też bez zmiany.

Na cewkach PL802, PL803(+VGA_CORE) brak napięcia. Idąc dalej tym tropem:

EC_VGA_EN 3V(znika) ,19n kbc, - na płycie nie mogę zlokalizować rezystora, wg schematu powinien być rezystor zerowy R820, po podpięciu płyty do zasilania jest kilka sekund napięcie 3V na pu 801 ISL62883 który uruchamia VR_ON, po kilku sekundach znika i jest 0,1V.
DGPU_PWR_EN 3V (123n kbc) - ten sygnał wystawia mostek i dochodzi on do KBC stąd też nadal nie chcę zrywać mostka...

Re: Lenovo G500 - brak obrazu

przez Google Adsense [BOT] 2 sierpnia 2015, 14:43
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).