• Fujitsu siemens amilo pro v 2030 nie ładuje.

Zasady działu:Kliknij, aby przejrzeć zasady tego działu

1. Tytuł wątku powinien zawierać markę i pełny model sprzętu oraz skrótowy opis usterki.
  2. Treść wątku powinna zawierać dokładny opis usterki, co zostało sprawdzone/wymienione/zmierzone, wyniki tych działań, oznaczenie kodowe PCB (w przypadku napraw hardware) oraz sformułowane pytanie. W przypadku problemów z odczytaniem oznaczenia kodowego PCB, należy przeczytać TEN WĄTEK. Jeśli nadal nie można znaleźć oznaczenia, należy zamieścić wyraźne zdjęcia obu stron płyty - należy przy tym usunąć wszelkie folie i moduły, mogące ewentualnie zasłaniać oznaczenia płyty.
  3. Przed napisaniem nowego tematu, każdy użytkownik zobowiązany jest zapoznać się z wątkami w dziale SZKOLENIA i na ich podstawie dokonać próby wstępnej diagnostyki uszkodzenia.
  4. Nie jest dozwolone umieszczanie załączników w postaci kompletnych dokumentacji, a także jakichkolwiek wsadów BIOS / firmware (do tego służy dział PLIKI BIOS DO WERYFIKACJI). Dozwolone jest wyłącznie umieszczenie fragmentu dokumentacji, który ułatwi autorowi diagnostykę/naprawę sprzętu z wątku. W jednym poście można zamieścić nie więcej, niż jedną stronę instrukcji/schematu. Plik nie może posiadać widocznych znaków wodnych, napisów "confidential", adresów email etc.
  5. Nie jest dozwolone zamieszczanie linków do plików, znajdujących się na innych stronach internetowych.
  6. Nie jest dozwolone zakładanie tematu, który opisuje usterkę więcej niż jednego sprzętu. W takich przypadkach należy utworzyć osobne wątki dla każdego sprzętu.
  7. Nie jest dozwolone pisanie tematu lub postu, mającego charakter zapytania o schemat, boardview, zdjęcia płyty, wsad BIOS lub instrukcję serwisową. Do takich zapytań służy dział ZAPYTANIA O DOKUMENTACJE/BIOS.
To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).

#1 Fujitsu siemens amilo pro v 2030 nie ładuje.

przez feliks6666 2 lipca 2015, 13:50
Witam laptop jak w temacie płyta lm7r lm7rmb ver 0.5. Po podłączeniu zasilacza dioda ładowania pulsuje i nie ładuje baterii. Pomierzyłem napięcia na pinach baterii.
Na samej baterii bez zasilacz na wszystkich pinach 0V a na 3pinie (idzie do F5) 11,5V. Jak podłączę ładowarkę to napięci są takie:
1 0V
2 3,3v
3 11,5V przez chwilę w momencie podłączania zasilania wzrasta do 14V i spada do 11,5.
4 3,2V
5 3,2V
6 2,1V
7 3,3V
8 0V
Takie napięcia są na innej baterii. Nie jestem pewien co do tego czy baterie są sprawne bo jedną miałem a druga kupiłem jako używaną niesprawdzoną.
Czy uszkodzoną są obie baterie czy ładowanie? Proszę o sugestie.

Re: Fujitsu siemens amilo pro v 2030 nie ładuje.

przez Google Adsense [BOT] 2 lipca 2015, 13:50

#2 Re: Fujitsu siemens amilo pro v 2030 nie ładuje.

przez Kwazor 3 lipca 2015, 05:55
Czy w systemie masz informację : podłączony ładuje ?
Pokaż zrzuty ekranowe parametrów baterii ( np battery mon )

Baterie mogą mieć spalony SC protektor ( jak nie masz napięcia na stykach 1 i 3 gdy laptop jest wyłączony a bateria pokazuje że jest naładowana np w 30% to bateria kaputt )

#3 Re: Fujitsu siemens amilo pro v 2030 nie ładuje.

przez feliks6666 3 lipca 2015, 07:22
Napięcie na pinie 3 tak jak pisałem jest 11,5V tylko w momencie podłączenia jest ok. 14V. Dodam jeszcze że jak podłączyłem pierwszy raz ten kupiony akumulator z ładowarką to system się załączył i pisało 100% podłączony nie ładuje. Odłączyłem ładowarkę, akumulator trzymał jeszcze ok. 1 min. i laptop się wyłączył. Następnie z samego akumulatora nie odpalił dopiero jak dostał impuls z ładowarki do się włączał na ok. 1 min. z tym że pokazywał coraz mniej 93%, 86% itd. Wtedy jak szybko wyłączyłem i włączyłem ładowarkę to przez chwilę pokazywał podłączony ładuje. Myślę że wtedy, kiedy na pinie 3 było 14V. Teraz spadło do 0% i nawet pobudzanie ładowarką nie pomaga. Już z samego akumulatora nie odpala.

#4 Re: Fujitsu siemens amilo pro v 2030 nie ładuje.

przez Kwazor 4 lipca 2015, 18:45
Wyglada to na spalony SC w baterii. Charger próbuje ładować ale przez spalony bezpiecznik termiczny w baterii ( kontroler baterii swierdził że ogniwa nie nadają się do ponownego ładowania / rozjechana sekcja etc.. to zablokował się )

Często wymiana SC w samej baterii nic nie da bez kalibracji wsadu i wymiany ogniw( bo i tak spali nowy SC ). Jeśli jest zewnetrzny Eeprom to jest dużo łatwiej z kalibracją wsadu A układy BQ to tylko RIZAL ( 10$ 1 krotne odblokowanie )

Można jeszcze inaczej zrobić przy zablokowanym sterowniku ale przykro mi nie powiem jak bo to robi się na własną odpowiedzialność a ryzyko przy LI-ion jest duże.

#5 Re: Fujitsu siemens amilo pro v 2030 nie ładuje.

przez feliks6666 5 lipca 2015, 06:01
A jak sprawdzić ten bezpiecznik termiczny omomierzem?

#6 Re: Fujitsu siemens amilo pro v 2030 nie ładuje.

przez Vogelek23 5 lipca 2015, 13:56
feliks6666 napisał(a):a druga kupiłem jako używaną niesprawdzoną.
Po co w ogóle kupujesz takie baterie? Lubisz sobie utrudniać życie? To oczywiste, że niesprawdzone = uszkodzone (prawie nigdy nie jest inaczej i większość kupujących nabiera się jak dzieci na ten chwyt socjotechniczny). Kup nową (lub pożycz od kogoś sprawną) baterię i od tego zacznij dalszą diagnostykę tej płyty.

#7 Re: Fujitsu siemens amilo pro v 2030 nie ładuje.

przez feliks6666 21 lipca 2015, 10:15
Kupiłem trzecią używaną sprawną z 7 dniowa gwarancja rozruchową, identyczny objaw. Startuje z baterii bo jest naładowana w 76%, ale nie ładuje. Zauważyłem że w momencie podłączenia zasilacza wtedy przez chwile ok.2s. ładuje i grzeje się mocno dioda D6. Później jak zielona dioda miga już nie ładuje i się nie grzeje D6. Gdzieś jest zwarcie w układzie ładowania. Jakieś sugestie.

#8 Re: Fujitsu siemens amilo pro v 2030 nie ładuje.

przez feliks6666 25 lipca 2015, 21:05
Dokonałem pomiarów na układzie MB3887. Zauważyłem że napięcie na pinie 6 (Vref) zależne jest od napięcia zasilania. Mam zasilacz uniwersalny ze skokową regulacje napięcia. Według noty MB3887 na Vref powinno być 4,967-5,041V. U mnie nie mogę uzyskać takiego napięcia. Postanowiłem poeksperymentować. Podpiąłem z laboratoryjnego zasilacza 5V do pinu 6. Podłączyłem zasilacz, odłączyłem laboratoryjny i laptop zaczął prawidłowo ładować. Widać impuls na początku wystarczył. Niestety jak odłączę zasilacz znowu potrzebuje impulsu. Kupię oryginalny zasilacz może to coś zmieni. A może ktoś miał taki przypadek? Proszę o wypowiedzi.

To jest wątek ARCHIWALNY. Możesz odpowiedzieć w nim tylko wtedy, gdy Twój post zawiera rozwiązanie problemu (Regulamin forum p. 12.1).