Witam,
Laptop: Fujitsu Siemens AMILO M7440G
Platforma: AT11 MB
Pewnego dnia wysiadł ekran LCD - podejrzewałem uszkodzenie świetlówki matrycy lub inwertera.
Z innego sprawnego laptopa (Asus) wypiąłem zasilanie świetlówki i podłączyłem tam świetlówkę z Amilo (z uruchomionym systemem).
Okazało się, że świetlówka jest sprawna i matryca także (pojawił się pulpit Windows).
Kupiłem używaną i ponoć sprawną płytkę inwertera, jednak po jego podłączeniu świetlówka nadal nie świeci.
Efekt taki sam, jak na poprzedniej oryginalnej płytce.
Sprawdziłem taśmę między płytą główną a inwerterem i wszystkie sygnały przechodzą.
Na wejściu płytki inwertera jest napięcie (19V), świecą diody od zasilania i HDD, jednak wysokiego napięcia na wyjściu brak.
Sprawdziłem transformator inwertera na obu płytkach i wyglądają na sprawne (pierwotne - 7 Ohm, wtórne - 600 Ohm).
Tranzystory sterujące w układach Si5504 też wyglądają ok - nie ma zwarcia.
Zmierzyłem nawet napięcia na złączu płytki inwertera i są następujące:
1 - 2,63V
2-6 - GND
7-10 - 18,8V
13 - 4,9V
15 - 3,5V
16 - 3,5V
17 - 5,1V
18 - 5,1V
Na pozostałych pinach 11, 12, 14 są jakieś sygnały w.cz. i zmierzone napięcie pływa od -3V do -15V.
Dlatego zanim zdecyduję się na zakup kolejnego inwertera, to mam pytanie:
Co można jeszcze sprawdzić, by potwierdzić lub wykluczyć awarię inwertera?
Laptop: Fujitsu Siemens AMILO M7440G
Platforma: AT11 MB
Pewnego dnia wysiadł ekran LCD - podejrzewałem uszkodzenie świetlówki matrycy lub inwertera.
Z innego sprawnego laptopa (Asus) wypiąłem zasilanie świetlówki i podłączyłem tam świetlówkę z Amilo (z uruchomionym systemem).
Okazało się, że świetlówka jest sprawna i matryca także (pojawił się pulpit Windows).
Kupiłem używaną i ponoć sprawną płytkę inwertera, jednak po jego podłączeniu świetlówka nadal nie świeci.
Efekt taki sam, jak na poprzedniej oryginalnej płytce.
Sprawdziłem taśmę między płytą główną a inwerterem i wszystkie sygnały przechodzą.
Na wejściu płytki inwertera jest napięcie (19V), świecą diody od zasilania i HDD, jednak wysokiego napięcia na wyjściu brak.
Sprawdziłem transformator inwertera na obu płytkach i wyglądają na sprawne (pierwotne - 7 Ohm, wtórne - 600 Ohm).
Tranzystory sterujące w układach Si5504 też wyglądają ok - nie ma zwarcia.
Zmierzyłem nawet napięcia na złączu płytki inwertera i są następujące:
1 - 2,63V
2-6 - GND
7-10 - 18,8V
13 - 4,9V
15 - 3,5V
16 - 3,5V
17 - 5,1V
18 - 5,1V
Na pozostałych pinach 11, 12, 14 są jakieś sygnały w.cz. i zmierzone napięcie pływa od -3V do -15V.
Dlatego zanim zdecyduję się na zakup kolejnego inwertera, to mam pytanie:
Co można jeszcze sprawdzić, by potwierdzić lub wykluczyć awarię inwertera?