• [ЗАПИТ ДАМПА БІОС] Prośba o wsad bios z czystym ME region dla Acer aspire 5742G - płyta NEW71 LA-5893P

Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

#1 [ЗАПИТ ДАМПА БІОС] Prośba o wsad bios z czystym ME region dla Acer aspire 5742G - płyta NEW71 LA-5893P

slodkip1 5 Травня 2015, 15:33
Witam poszukuję wsad biosu do płyty Acer 5742G LA-5893P z grafiką nVidii N12P-GS-A1 (Vram 2GB) i PCH HM55. Nie mam oryginalnego dumpa , gdyż płyta już była kombinowana jak do mnie trafiła. Po wymianie PCH HM55 i przekulkowaniu grafiki płyta wstała , ale pracuje tylko kilka minut i się wyłącza. Przy starcie daje też komunikat " ME FW update Failed, please try again!" , no i oczywiście wentylator kręci na podwyższonych niezmieniających się i stałych obrotach.
Wiem , że można w dumpie wyczyścić ME region , ale na tym etapie nie potrafię jeszcze tego zrobić. Proszę o pomoc i podesłanie wsadu z czystym ME.
Pzdr. Piotr.

Re: [ЗАПИТ ДАМПА БІОС] Prośba o wsad bios z czystym ME region dla Acer aspire 5742G - płyta NEW71 LA-5893P

Google Adsense [BOT] 5 Травня 2015, 15:33

#2 [ЗАПИТ ДАМПА БІОС] Re: Prośba o wsad bios z czystym ME region dla Acer aspire 5742G - płyta NEW71 LA-58

mario 11 Травня 2015, 12:07

#3 [ЗАПИТ ДАМПА БІОС] Re: Prośba o wsad bios z czystym ME region dla Acer aspire 5742G - płyta NEW71 LA-58

slodkip1 13 Травня 2015, 15:04
Witam , dzięki za zaangażowanie i odpowiedź , ale niestety nadal mam to samo. Będę próbował dalej , na razie czytam fora i szukam rozwiązania , ale nadal liczę , że może mi ktoś pomoże. Postaram się ten dump użyć do edycji i prób.
Przypomnę , że po wymianie PCH HM55 (miedzy innymi) płyta wstała , ale wyłącza się po około 5 minutach i po starcie wentylator od razu kręci stałymi zwiększonymi obrotami. Start jest dość długi i na początku pojawia się napis:
"ME FW Update Failed , please try again!" .
Przypomnę , że płyta już była kombinowana wcześniej (taka do mnie trafiła) i nie mam oryginalnego dumpa biosu. Na tym co było też nie działa prawidłowo. Liczę na każdą wskazówkę. HH55 , który użyłem nie był nowy , tylko też z innej płyty (ale sprawny) , ten który był , też prawdopodobnie jest sprawny , bo były zerwane niektóre pady i prawdopodobnie puściły też połączenia pod nim , które były wykorzystywane.
Zerwane były tylko te w narożnikach ( ale nie istotne , bo to NC , bo nigdzie nie szły ścieżki ). Nie chce na razie wracać do tego układu co był , bo ta używka naprawdę mi się dobrze postawiła na kulkach i być może uda mi się wgrać bios z tzw. Czystym ME Region i wszystko wróci do normy. Powrót do tego samego HM55 i próbę , traktuję jako ostateczność , gdy nie znajdę rozwiązania. Z resztą nie mam pewności co będzie jak wrócę do oryginalnego HM55 czy nie będzie też trzeba modyfikować ME Region.
Za każdą wskazówkę serdecznie dziękuję.

#4 [ЗАПИТ ДАМПА БІОС] Re: Prośba o wsad bios z czystym ME region dla Acer aspire 5742G - płyta NEW71 LA-58

adam1114 13 Травня 2015, 22:31
W Acerze masz ten plus, że na stronie Acera wsady zawierają dziewicze ME Regiony, więc pobierz, wklej z pobranego region ME do Twojego i powinno być OK, nowy region się sparuje i będzie OK. Tak jak mówię, plusem jest tu to, iż jest to Acer.

#5 [ЗАПИТ ДАМПА БІОС] Re: Prośba o wsad bios z czystym ME region dla Acer aspire 5742G - płyta NEW71 LA-58

mario 14 Травня 2015, 08:18
Rzeczywiście dziwna sprawa, bo w moim przypadku po wymianie mostu i wyłączaniu się płyty po 5 minutach ten wsad zadziałał i rozwiązał problem.

#6 [ЗАПИТ ДАМПА БІОС] Re: Prośba o wsad bios z czystym ME region dla Acer aspire 5742G - płyta NEW71 LA-58

slodkip1 14 Травня 2015, 17:00
Dzięki za sugestie, ale oryginalne wsady od Acera też testowałem, przeklejałem bloki z ME region w edytorze ale i tak nic to nie dało. Mam nawet wsad, który likwiduje problem w 5742Z (czyli sama grafika Intela w procesorze) i 5742G ale na grafice ATI i w tych wersjach nie ma problemu, bo naprawiłem ich kilka.
Ta płyta 5742G z grafiką nVidii N12P-GS-A1 wpadła mi w ręce pierwszy raz i jest właśnie problem. I tutaj pojawia się ten napis: "ME FW Update Failed, please try again!" (tam tego napisu nie było, tylko same wyłączenie po 5 minutach), oraz BIOS tutaj widzi dwie grafiki jako Bios 1: Intel ..... i Bios 2: NVidia ... i numer.
Tamte wersje płyt widzą tylko jeden bios grafiki (sam Intel lub samo ATI).
Nie mam teraz czasu, ale jak nic nie wymyślę, to przełożę jeszcze raz HM55 na ten co był i wtedy spróbuję. Na rosyjskich forach czytałem, że czasami jest problem z PCH i trzeba założyć po prostu innego. Dam znać jak to wyjdzie ale później jak znajdę czas, chyba, że jeszcze znajdę jakieś rozwiązanie lub ktoś coś podpowie.
@mario a Tobie na jakiej płycie udało się rozwiązać ten problem a dokładnie jaki chipset graficzny był na płycie?
Pzdr. Piotr.

[ЗАПИТ ДАМПА БІОС] Re: Prośba o wsad bios z czystym ME region dla Acer aspire 5742G - płyta NEW71 LA-58

Google Adsense [BOT] 14 Травня 2015, 17:00
Ця тема позначена як АРХІВНИЙ. Відповідайте лише в тому випадку, якщо ваша відповідь містить рішення проблеми (Правила Форуму, п. 12.1).

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 3 гостей